Tysklands økonomi- og klimaminister, Dr. Robert Habeck besøgte torsdag aften Industriens Hus og talte med en række danske virksomheder ved en rundbordssamtale.

Foto: Hans Peter Slente
24.03.23 DIB Nyheder

Grøn brint skal flyde frit over dansk-tysk grænse

Fremover skal grøn brint flyde frit over den dansk-tyske grænse. Ifølge Tysklands økonomi- og klimaminister, Dr. Robert Habeck, er brint ”den næste store ting” i Tysklands grønne omstilling.

Det er ikke længere kun varer, turister og tjenester, der kan rejse frit over den dansk-tyske grænse. Danmarks klima-, energi- og forsyningsminister, Lars Aagaard, og Tysklands økonomi- og klimaminister, Dr. Robert Habeck, har nemlig indgået en aftale om, at grøn brint også skal flyde frit over grænsen.

De to ministre har underskrevet en hensigtserklæring om en ny brintinfrastruktur, og dermed er startskuddet lydt til en ny og stærk grøn alliance mellem Danmark og Tyskland, mener Dansk Industri (DI).

- Danmark og Tyskland er naboer, tætte samhandelspartnere og ikke mindst allierede i EU’s grønne omstilling. Vi står begge overfor at skulle takle en alvorlig klimakrise, sikre vores forsyningssikkerhed og få tøjlet de høje energipriser. Det får vi endnu bedre forudsætninger for med dagens aftale om et nyt grønt brintrør over grænsen, siger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i DI.

Læs mere om dagens aftale i pressemeddelelsen fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet: Samarbejdsaftale skal bane vej for brintrørledning mellem Danmark og Tyskland  

Vi har en fair chance

Han mødtes torsdag aften med den tyske minister ved et rundbordsmøde med deltagelse af en række danske virksomheder. Her udtrykte Robert Habeck en vis fortrøstning omkring den europæiske energiforsyning.

- Vi står et andet sted, end da jeg sidst besøgte DI i oktober. Jeg vil ikke sige, at energikrisen er overstået. Der er stadig krig i Ukraine. Men situationen er mere håndtérbar. Vi har en fair chance for at komme godt igennem næste vinter også, sagde Robert Habeck.

Han glæder sig over den dansk-tyske aftale:

- Brint er den ”næste store ting” i vores grønne omstilling. Tyskland og Danmark kan bidrage på sin måde til at bygge en europæisk rygrad i infrastrukturen, der gør det muligt at udnytte det enorme vind-potentiale i både Danmark og Tyskland i kombination med vores meget store energibehov i industrien, sagde Robert Habeck i Industriens Hus.

Danmark har særlige fordele

I DI har Emil Fannikke Kiær store forhåbninger til, at både Danmark og Tyskland kan tage et skridt fremad i for eksempel udviklingen af power-to-x.

- Tyskland vil reducere landets CO2-udledning med 60 pct. i 2030. Det er ambitiøst, og jeg fornemmede også på den tyske minister i går, at de er ligeså utålmodige i forhold til implementering af grøn teknologi, som vi er i Danmark. I hele verden er der benhård kamp om at udvikle fremtidens grønne teknologier. Derfor er dagens håndslag om en fælles brintinfrastruktur intet mindre end historisk. Nu skal projekterne bare blive til virkelighed, siger Emil Fannikke Kiær.

Han mener, det er alfa og omega, at Danmark ikke bliver hægtet af i den internationale konkurrence.

- Landene omkring os er langt fremme med at udrulle deres brintstrategier og lægge planer for den nødvendige brintrørsføring. En brintrørsinfrastruktur er adgang til markedet og forudsætningen for, at der vil blive investeret i Power to X-produktioner herhjemme. Derfor er konkret handling, som den vi ser i dag, et vigtigt skridt på vejen, siger Emil Fannikke Kiær

Han mener samtidig, at Danmark har særlige konkurrencefordele som storeksportør af grøn brint.

- Navnlig Tyskland, Holland og Belgien er blandt de store aftagerlande, som alle har et erklæret behov for at importere brint, siger Emil Fannikke Kiær.

Mens der er banet vej for eksporten til Tyskland, står Danmark stadig foran vigtige beslutninger. Hvem skal etablere, hvem skal eje og drifte, og hvordan skal den finansieres? De beslutninger kommer DI med konkrete anbefalinger til i sit udspil på, hvordan Danmark får etableret en brintinfrastruktur.

Henrik Skou

Henrik Skou

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3540
  • Mobil +45 2829 4981
  • E-mail hesk@di.dk

Relateret indhold