Topsoe er med 98 patentansøgninger nu Danmarks tredjemest patentsøgende virksomhed.

Foto: Topsoe
28.03.23 DIB Nyheder

Grønne danske milliardvirksomheder sender Danmark i patenternes superliga

Danmark er Europas 3. mest patentaktive land og overhales kun af Schweiz og Sverige. Succesen skyldes blandt andet mange ansøgninger fra grønne danske milliardvirksomheder som Topsoe, Vestas og Novozymes.

Danske virksomheder er blandt Europas allermest aktive, når det gælder patentværdige opfindelser. Nye tal fra den Europæiske Patentmyndighed, EPO, hvor opfindere kan få udstedt patenter der gælder i op til 39 lande, viser, at Danmark er Europas 3. mest patentaktive land målt i opfindelser pr. million indbyggere.

- Det er kun Schweiz og Sverige, der indsender flere ansøgninger end os. Og vi kan være meget glade for, at vi har de meget patentaktive virksomheder, for de har generelt en meget høj produktivitet. De tjener ganske enkelt flere penge pr brugt time end virksomheder uden patenter, siger Mie Nancy Grouleff, konsulent i Dansk Industri (DI).

Topsoe, Vestas og Novozymes er de tre danske virksomheder, der har sendt flest patentansøgninger, og det er ifølge Mie Nancy Grouleff et udtryk for, at der er betydelig patentaktivitet omkring grønne løsninger.

- Der er betydelig international konkurrence om at komme først med de løsninger, der kan hjælpe den nødvendige grønne omstilling på vej. Der er de tre milliardvirksomheder – og flere andre længere nede på listen – et stærkt udtryk for, at Danmark og danske virksomheder går forrest og investerer de midler i udvikling, som skal til, hvis man vil vinde markeder, siger Mie Nancy Grouleff.

Læs også: Grøn brint skal flyde frit over dansk-tysk grænse

Life science er også godt med

Udover de grønne virksomheder er også den danske life science industri godt repræsenteret på listen. Novo Nordisk er med 96 ansøgninger den life science virksomhed, der har sendt fleste afsted, men også Oticon, 3Shape og AMBU er med i top ti over danske virksomheder med flest patentansøgninger.

- Life Science er et meget forsknings- og udviklingstungt område, og derfor er der også helt naturligt mange patenter, som kan være med til at sikre eneretten på produkterne og afkast på investeringerne, siger Mie Nancy Grouleff.

Hun så dog gerne, at endnu flere danske virksomheder kunne se fidusen i at beskytte deres ideer og produkter mod kopiering.

- Det er desværre sådan, at ni ud af ti mindre danske virksomheder ikke beskytter deres ideer. Det er dyrt for både dem og samfundet, fordi det betyder, at vi går glip af 7 mia. kroner om året i tabt salg. I DI prøver vi at få SMV’er til i højere grad at beskytte deres rettigheder, da der udover selve eneretten til produktet også er vækst at hente i immaterielle rettigheder. Især patenter kan dog være dyre, hvorfor vi netop har afholdt et webinar om, hvordan man som SMV ansøger om støtte til sin patentansøgning, siger Mie Nancy Grouleff.

Gense webinaret: "Sådan får du dækket omkostningerne til patentansøgningen"

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

30.05.23Vi rådgiver digNyhed
En faglig voldgift slår fast, at forbund som udgangspunkt ikke kan videreføre lønforhandlinger til behandling i det fagretlige system. Afgørelsen har principiel betydning for flere overenskomstområder.
Mie Nancy Grouleff

Mie Nancy Grouleff

Konsulent, advokatfuldmægtig

  • Direkte +45 3377 3638
  • Mobil +45 6060 6634
  • E-mail migr@di.dk

Relateret indhold