H.K.H. Kronprins Frederik åbnede "First Carbon Storage" - verdens første offshore projekt til CO2-fangst og -lagring henover landegrænser 50 år efter, at hans far - H.K.H. Prins Henrik af Danmark - åbnede for olieudvinding fra den danske del af Nordsøen.

Foto: Pernille Agerbo
08.03.23 DIB Nyheder

Industriens CO2 skal lagres 1.800 meter under Nordsøens overflade

I dag lød startskuddet til verdens første offshore projekt til CO2-fangst og -lagring. Åbningen bød både på royalt stjernestøv og toppolitisk EU-bevågenhed.

For 50 år siden åbnede Danmark olie- og gashanerne i Nordsøen. Nu bliver trafikken i Nordsøens rørledninger vendt i en grønnere retning, når samme område fremover skal rumme flere millioner tons CO2.

Den CO2, der skal pumpes ned i undergrunden under havet, skal dog først opfanges fra industrien ved hjælp af CO2-fangstteknologien CCS (Carbon, Capture and  Storage). Startskuddet til den proces blev markeret i Esbjerg den 8. marts med deltagelse af blandt andre H.K.H. Kronprins Frederik, EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen (på videolink) samt klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard.

- Det er en historisk dag, der vil blive husket som den dag, hvor vi tog et stort og vigtig skridt i klimakampen. CCS er en banebrydende teknologi, der er helt afgørende for at Danmark, Europa og verden kan nå i mål med den grønne omstilling, siger Anne Højer Simonsen, vicedirektør og klimapolitisk chef i DI, der også deltog i åbningen.

Se faktaark om CCS

Vi skal vise Danmark frem

CO2-lagringen i Nordsøen kommer til at foregå 1.800 meter under havoverfladen, og ifølge Energistyrelsen har Danmark et samlet lagringspotentiale på op mod 22 mia. tons CO2. Det er mellem 400-700 gange mere end Danmarks samlede CO2-udledninger på det nuværende niveau.

- Vi skal have alle løsninger og teknologier i spil for at reducere CO2, hvis vi skal nå vores ambitiøse klimamål i 2025 og 2030. Startskuddet her i Esbjerg vækker opmærksomhed i hele verden, og det skal vi bruge til at vise Danmark frem som grøn frontløber. Så Nordsøen ikke bare kan blive Danmarks samlingssted for CCS, men hele Europas, siger Anne Højer Simonsen.

Hun mener, der er behov for at tage hele Danmarks lagringskapacitet i brug for at udnytte CCS-teknologiens fulde potentiale.

- Ud over at vi selv kan lagre vores egne CO2-udledninger, vil der også være rig mulighed for at skabe en rigtig god forretning ved at importere CO2 fra udlandet. Danmark kan altså komme til at spille en vigtig rolle i den globale klimakamp, siger Anne Højer Simonsen.

Udmønt midler hurtigst muligt

Hvis Danmark skal høste det fulde CCUS-potentiale (Carbon Capture Utilisation and Storage), mener DI, det er afgørende, at der kommer skub i flere af de CCUS-projekter, som er på tegnebrættet.

- Det gælder eksempelvis Bifrost projektet, som også skal transportere og lagre CO2 i Nordsøen. Der er i politiske aftaler i alt afsat omkring 36,5 mia. kr. til fuldskala CCUS-projekter fra nu til 2040, og dem skal vi hurtigst muligt udmønte for at nå vores klimamål både på kort og lang sigt, siger Anne Højer Simonsen.

Hun fortsætter:

- Derudover skal de endelige lagringstilladelser på plads, og der skal skabes den nødvendige infrastruktur med skibe og rør for at transportere CO2 fra udlederne til lagerfaciliteterne under jorden i Nordsøen eller på land.

Læs oså: Ny lov baner vej for varme fra jordens indre

Fakta

Fakta om Project Greensand

Project Greensand arbejder for, at Danmark kan bruge lagring af CO2 som en del af løsningen på klimaudfordringerne.

Konsortiet består af 23 danske og internationale partnere, der bidrager med ekspertise fra transport, lagring og monitorering af CO2 i undergrunden. Konsortiets medlemmer tæller alt fra danske og internationale virksomheder, forskningsinstitutter, universiteter og start-ups.

Det er Project Greensand, der står bag begivenheden First Carbon Storage, som er verdens første offshore projekt til CO2-fangst og -lagring henover landegrænser.

Kilde: Project Greensand 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Anne Højer Simonsen

Anne Højer Simonsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3465
  • Mobil +45 4014 0603
  • E-mail anhs@di.dk

Relateret indhold