Der kom fart på de mange overenskomstforhandlinger, efter at DI kunne præsenterer de to store gennembrudsforlig 19. februar og 2. marts.

Foto: Uffe Hansen
14.03.23 DIB Nyheder

Overblik over OK23: Så tæt er vi på målet

Overenskomster for over 92 procent af medarbejdere på DI’s område er nu på plads efter intense forhandlinger i de seneste døgn. DI vurderer, at alle forlig – på nær få udeståender - kan være i mål om få dage.

Der er fuld tryk på i Industriens hus med at forhandle overenskomster på plads for i alt omkring 500.000 privatansatte hos DI’s medlemsvirksomheder.

Med aftaler på plads for 92,5 procent af de omfattede medarbejdere bidrager DI aktivt til, at forligsmanden forhåbentligt inden længe kan udarbejde en samlet pakke til urafstemning blandt de ansatte i private virksomheder.

- Efter gennembrudsforliget med CO-industri den 19. februar er det gået fremad med forligene i godt tempo, og vi har planlagt forhandlinger af de sidste overenskomster i de kommende dage. Der er en god mulighed for, at vi på nær få udeståender når i mål i løbet af få dage, fortæller DI’s viceadministrerende direktør Kim Graugaard.

Se de forskellige overenskomsaftaler her

220 overenskomster på plads

Dansk Industri skal forhandle omkring 220 overenskomster på plads, hvilket samlet udgør cirka 65 procent af Dansk Arbejdsgiverforening målt på lønsum. DI og CO-industri indgik den første gennembrudsoverenskomst 19. februar for mindstelønsområdet. Den blev efterfulgt af en gennembrudsoverenskomst for normallønsområdet den 2. marts, da DI og 3F Transport nåede en aftale.

De to overenskomster sætter rammerne generelt og er dermed afsæt for de øvrige overenskomstaftaler, hvor hovedparten nu er underskrevet.

- Det, vi mangler nu, er overskueligt. Så jeg håber, at forligsmanden sammen med DA og FH kan påbegynde arbejdet med at udarbejde et samlet mæglingsforslag i løbet af nogle dage, siger Kim Graugaard.

Forligsmand opfordrer til hurtige forhandlinger

Forligsmand Jan Reckendorff forlængede mandag for anden og sidste gang fristen for at indgå overenskomstaftaler med yderligere 14 dage til 29 marts. Og den forlængelse kom med en anbefaling: 

- Jeg opfordrer alle overenskomstparter, hvor der endnu ikke er opnået forlig, til at fremskynde forhandlingerne mest muligt med henblik på en afklaring, skriver forligsmanden i en pressemeddelelse.

Han skal senest torsdag 16. marts orienteres om status på forhandlingerne om fornyelse af overenskomster. Fredag mødes han med DA og FH.

Læs også: Hovedelementer i ny overenskomst for byggeriet

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Flere OK2023-nyheder

Se alle nyheder om OK2023

Relateret indhold