DI’s tidligere formand Lars-Peter Søbye og Nana Bule, rådgiver i Goldman Sachs, skal stå i spidsen for hver sit spor i den nyskabte nationale energikrisestab NEKST, som klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (midten) har løsnet startskuddet til.

Foto: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet
29.03.23 DIB Nyheder

Søbye og Bule i spidsen for energikrisestab

”Farvel til gas i danske hjem” og ”Mere sol og vind på land” hedder de to spor, som den nyskabte nationale energikrisestab NEKST i første omgang skal arbejde med. DI’s tidligere formand Lars-Peter Søbye og Nana Bule, rådgiver i Goldman Sachs, skal stå i spidsen for hver sit spor.

Tempoet i den grønne omstilling skal op. Det er opdraget for den nyskabte nationale energikrisestab NEKST, som klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard i dag har løsnet startskuddet til. Det er sket med udpegning af ni personer med kendskab til området, De har fået ni måneder til at identificere barrierer og finde løsninger.

I første omgang er det udrulning af grøn varme og udbygning af vedvarende energi på land, der skal findes løsninger på, og til det formål er DI’s tidligere formand Lars-Peter Søbye og Nana Bule, rådgiver i Goldman Sachs, blevet sat i spidsen for sporene ”Farvel til gas i danske hjem” og ”Mere sol og vind på land”, skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.

Spændende og vanskeligt

”Farvel til gas i danske hjem” skal understøtte, at omlægningen til grøn varme i danske hjem kan ske hurtigere. I spidsen for sporet er Lars-Peter Søbye, der med sin erfaring inden for ledelse og grøn omstilling kan drive arbejdsgruppens arbejde.

- Jeg ser frem til at komme i gang med arbejdet i NEKST, hvor vi skal i dybden med de udfordringer og muligheder, der er inden for grøn varme. Det bliver spændende og vanskeligt, men jeg tror på, at vi kan komme med nogle helt konkrete forslag, der gør, at vi kan bevæge os fremad og vinke farvel til gas som varmekilde i de danske hjem, siger Lars-Peter Søbye.

Læs mere om NEKST – Farvel til gas i danske hjem her

”Mere sol og vind på land” skal understøtte, at udbygningen af sol og vind på land kan ske hurtigere end i dag. I spidsen for sporet er Nana Bule, der med sin store ledelseserfaring fra erhvervslivet og indsigt i den grønne omstilling, bl.a. som bestyrelsesmedlem i Energinet gennem fem år, kan drive arbejdsgruppens arbejde.

- Den grønne omstilling er en akut udfordring, som vi må og skal løse. Derfor er jeg glad for, at vi med NEKST får mulighed for at nytænke, hvordan vi kommer i mål. Udbygningen af vedvarende energi på land er et komplekst område, der går på tværs af flere myndigheder, men vi skal finde en mere effektiv vej. Det kræver svære beslutninger og nødvendige prioriteringer. Og ikke mindst, skal vi have borgerne med. Det arbejder glæder jeg mig til at stå i spidsen for,” siger Nana Bule.

Læs mere om NEKST – Mere sol og vind på land her

Glædelige udpegninger

I Dansk Industri (DI) mener adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, at der skal implementeres grønne løsninger i en fart, hvis Danmark for alvor skal rykke i slutspurten frem mod 2030.

- Det er en stor og vigtig opgave, og vi skal alle sammen på tværs af samfundet bidrage. Derfor er det meget glædeligt, at regeringen har udpeget to meget stærke kapaciteter i Lars-Peter Søbye og Nana Bule til at stå i spidsen for arbejdet med få udrullet fjernvarme og vedvarende energi i Danmark, siger Lars Sandahl Sørensen.

Han mener, at NEKST er blevet sat i verden på det helt rigtige tidspunkt.

- Hele samfundet kæmper med at få bugt med energikrisen, sikre vores forsyningssikkerhed og ikke mindst bekæmpe klimaforandringerne. Det kræver et stærkt samarbejde mellem sektorer, og Lars-Peter Søbye og Nana Bule skal løsne nogle af de snubletråde, der står i vejen for at få sat skub i energieffektivitet og fjernvarme og udbygget tilstrækkeligt med vedvarende energi i Danmark, siger Lars Sandahl Sørensen.

I forhold til fjernvarme mener han, det er oplagt at kigge i retning af det betragtelige potentiale, der er i overskudsvarme, og så skal der også mere biogas i energinettet.

- I øjeblikket går det langsomt med at få opstillet vedvarende energi på land og på vand, og der er brug for køreplaner, der kan få det til at ske hurtigt. Det er bare nogle af de opgaver, som vi ser frem til at samarbejde om i NEKST, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Følg i virksomhedernes fodspor og pluk den grønne omstillings lavthængende frugter

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Pernille Agerbo

Pernille Agerbo

Konsulent

  • Direkte +45 3377 3157
  • Mobil +45 5218 5948
  • E-mail peag@di.dk

Relateret indhold