Nordjylland, hvor Aalborg Portland ligger ud til Limfjorden, er udpeget som støtteberettiget landsdel sammen med Sydjylland.

26.04.23 DIB Nyheder

636 EU-millioner klar til grøn omstilling i Nord- og Sydjylland

Frem mod 2027 vil Danmark udmønte ca. 636 mio. kr. fra EU’s ”Fond for Retfærdig Omstilling.” Nyt udvalg skal bestemme, hvad pengene skal bruges til, men 196 millioner er allerede afsat til udvikling af pyrolyse, der i stor skala kan sænke Danmarks udledning med op til 2 mio. tons CO2 i 2030.

Danmark står til at modtage ca. 636 mio. kr. fra EU frem mod 2027. Pengene kommer fra Fonden for Retfærdig Omstilling, som er et led i EU’s fælles indsats for at reducere CO2-udledningen, og de skal investeres i de dele af Danmark, der bliver mest påvirket af den grønne omstilling.

Nord- og Sydjylland er udpeget som støtteberettigede landsdele, og nu har Erhvervsministeriet sammen med Klima-, Energi-, og Forsyningsministeriet også nedsat det danske udvalg, som skal være med til at bestemme, hvordan Danmark får mest mulig grøn og retfærdig omstilling via EU-midlerne, skriver Erhvervsministeriet i en pressemeddelelse.

Udmøntningen af EU-midlerne har bl.a. ophæng i de brede politiske aftaler om Power-to-X, CSS og landbrug, og i Dansk Industri (DI) glæder vicedirektør Anne Højer Simonsen sig blandt andet over, at der er afsat midler til både CCS (kulstofindfangning) og PtX (omdannelse af energi).

- Nu skal midlerne ud og arbejde, og vi håber på en god og effektiv proces så virksomhederne hurtigt kan planlægge deres investeringer, siger Anne Højer Simonsen.  

Millioner til pyrolyse ligger klar

Allerede i 2021 – i forbindelse med politisk aftale om grøn omstilling af dansk landbrug blev det dog besluttet at øremærke 196 mio. kr. af midlerne til at at udvikle brun bioraffinering såsom pyrolyse.

Ifølge formanden for det nyvalgte indstillingsudvalg for fonden, Peter Hansen, der er CEO for energiteknologi-virksomheden Welltec, er brun bioraffinering en helt central teknologi, når det drejer sig om at konvertere rest- og affaldsprodukter fra fx landbruget til grøn energi og kulstof, som kan optage CO2.

- Især pyrolyse har et kæmpestort potentiale i klimaomstillingen, men lige nu er teknologien stadig på demonstrationsniveau. Vi har brug for forskning og innovation, så teknologien kan udvikles og kommercialiseres, og der hurtigst muligt kan skabes et marked. Den udvikling skal midlerne fra Fonden for Retfærdig Omstilling sætte fart på, siger Peter Hansen i en pressemeddelelse fra Erhvervsstyrelsen.

Den indstilling møder opbakning i DI:

- Det er vigtigt at udmøntning af de danske midler giver grøn omstilling i regioner, hvor der er svære omstillingsområder, og en teknologi som eksempelvis pyrolyse vil være vigtig for at sikre grøn omstilling af erhvervslivet i de to udvalgte regioner, siger Anne Højer Simonsen.  

Læs også: DI: Regeringen anviser vejen til mere grøn omstilling

Fakta

Søg midler til udvikling af brun bioraffinering

Der er afsat op til 196 mio. kr. fra Fonden fra Retfærdig Omstilling til indsatsen Udvikling af brun bioraffinering såsom pyrolyse.

Ansøgere kan være små, mellemstore og store virksomheder, offentlige aktører, klynger, GTS’er, videninstitutioner, konsortier eller partnerskaber samt andre relevante aktører.

Kun aktiviteter i Nord- og Sydjylland er støtteberettigede, og projekter skal være afsluttet inden for tre år.

Ansøgningsfrist er tirsdag den 20. juni 2023 kl. 12.00.
Læs mere om ansøgningsrunden       

Sekretariatet for indstillingsudvalget holder webinar om indsatsen 2. maj 2023 kl. 13-15Tilmeld dig webinaret

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Anne Højer Simonsen

Anne Højer Simonsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3465
  • Mobil +45 4014 0603
  • E-mail anhs@di.dk

Relateret indhold