Fra venstre: Kasper Palm Dansk Metal, Mathias Larsen, David Haunstrup Bendtsen, Malthe Lindegaard Poulsen, Nicholas Svendsgaard og Signe Tychsen Philip Dansk Industri.

Foto: Anni Norddahl
24.04.23 DIB Nyheder

4 industriteknikere får unikt indblik i fremstillingen af F-35 kampfly

Fire danske industriteknikerlærlinge har fået mulighed for at komme i praktik hos flyproducenten Lockheed Martin i Texas, USA. De får dermed unikt indblik i fremstillingen af F-35 kampfly, som Danmark får leveret 27 eksemplarer af i år.

En erhvervsuddannelse åbner døre til hele verden, og for fire danske industriteknikerlærlinge fører deres uddannelse dem nu hele vejen til Texas i USA.

Gennem seks ugers praktikophold hos verdens største forsvarsleverandør Lockheed Martin får lærlingene et unikt indblik i fremstillingen af F-35 kampfly. Det sker i et år, hvor Danmark får leveret 27 eksemplarer af kampflyet, som et led i en opdatering af forsvarsmateriellet.

- Jeg er meget stolt af, at vi igen i år kan sende dygtige, danske industriteknikerlærlinge til USA for at bidrage til fremstillingen af kampfly. Samtidig er det med til at styrke billedet af, at udveksling og udstationering ikke er forbeholdt personer med en videregående uddannelse, og det er vigtigt i en tid, hvor vi mangler arbejdskraft i industrien, siger Kasper Palm, næstformand for Metalindustriens Uddannelsesudvalg (MI) og forbundssekretær i Dansk Metal.

Læs også: Rekordmange lærlinge og virksomheder fandt hinanden i 2022

Håber at inspirere andre til udlandsophold

Projektet med praktik på Lockheed Martin blev søsat første gang i 2018 i et samarbejde mellem Dansk Industri, Dansk Metal, Industriens Uddannelser, Lockheed Martin og ikke mindst den danske virksomhed Multicut.

Håbet var dengang blandt andet, at der ville blive skabt en varig model for udstationering af danske lærlinge til Lockheed Martin. Den del af målsætningen er nået, og nu er håbet, at projektet kan inspirere endnu flere fra erhvervsuddannelserne til at rejse ud.

- Danske faglærte er eftertragtede over alt i verden. Et projekt som det her kan forhåbentlig inspirere andre til at se mulighederne i at gennemføre en del af læretiden uden for Danmark. Det giver indsigt og udsyn at prøve kræfter med sit fag i et andet land. Den viden, lærlingene bringer med hjem fra udlandet, er helt uvurderlig, siger Signe Tychsen Phillip, der er formand for Metalindustriens Uddannelsesudvalg (MI) samt underdirektør og chef for erhvervs- og arbejdsmarkedsuddannelser i DI.

Læs også: Succesiværksætter vil sende nyuddannede håndværkere på sabbatår

Det er Metalindustriens Uddannelsesudvalg (MI), der er ansvarlig for praktikopholdet og udsendelsen af lærlingene.

De fire industriteknikerlærlinge, der skal afsted i år, er:

Mathias Larsen fra Linatex A/S

David Haunstrup Bendtsen fra Brüsch Precision A/S

Malthe Lindegaard Poulsen fra Acoplastic A/S

Nicholas Svendsgaard fra Blue Wave A/S.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Christine Bernt Henriksen

Christine Bernt Henriksen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3802
  • Mobil +45 2949 4695
  • E-mail cbh@di.dk

Relateret indhold