DI: Ny strategi for life science skal løfte dansk konkurrencekraft
DI er godt tilfreds med, at regeringen nu søsætte arbejdet med ny strategi for life science og er klar til at byde ind med forslag.
Regeringen fortjener stor ros for at kickstarte arbejdet med en ny strategi for en af landets vigtigste styrkepositioner, nemlig life science-industrien.
Sådan lyder det fra DI’s chef for dette område, Peder Søgaard-Pedersen.
- Det er helt afgørende, at vi også fremover kan konkurrere med resten af verden om arbejdspladser og investeringer indenfor sundhed, siger han og uddyber DI’s forslag:
- Vi mener at den nye life science strategi skal have et stærkere fokus på iværksætteri og på at løse arbejdskraftsudfordringen i sundhedsvæsenet. Den offentlige og private sektor er nødt til at samarbejde bedre om f.eks. brug af kunstig intelligens, robotteknologi og genterapi, som både aflaster sundhedspersonalet og giver bedre behandlinger.
Erhvervsministeriet oplyser, at industrien beskæftiger mere end 50.000 medarbejdere og udgør et af landets største eksporterhverv med omtrent 20 pct. af den samlede vareeksport.
Permanent forskningsfradrag
Peder Søgaard-Pedersen peger videre på, at der er visse ting som skal være bedre, hvis vi også skal tiltrække investeringer til området. Det er eksempelvis et permanent forskningsfradrag, hvilket endnu ikke er på plads.
Læs også: Usikkerhed om fradrag for forskning skal fjernes
Brug for adgang til data
- Virksomhederne har også brug for sikker adgang til anonymiseret sundhedsdata, som er afgørende for udvikling af ny medicin og nye sundhedsteknologiske løsninger. Endelig er der brug for at se på, hvordan vi får skabt flere nye iværksættervirksomheder på baggrund af dansk sundhedsforskning, som er i verdensklasse.
Danmarks nuværende strategi for life science udløber i år, så derfor skal en ny køreplan på plads i løbet af det næste års tid. Regeringen forventer, at strategien blandt andet vil byde på initiativer inden for forskning, udvikling, sundhedsdata, innovation og eksportfremme.
Regeringen holdt første møde med Life Science Rådet, der blev nedsat i 2021 med repræsentanter fra blandet andet virksomheder i branchen og Dansk Industri. Rådet skal nu komme med konkrete anbefalinger.
Erhvervsminister Morten Bødskov peger på, at branchens videre udvikling kræver endnu bedre rammevilkår.
- Potentialerne er ikke til at tage fejl af, og derfor er det regeringens klare ambition, at Danmark skal være blandt de bedste i verden inden for innovative og grønne life science-løsninger, siger han.