Kirse Luffe, Anton Danielsen og Valdemar Aksel Bang - i nævnte rækkefølge - vandt programmet Company Programme - kendt som DM i Entreprenørskab.

Foto: Rasmus Degnbol
26.04.23 DIB Nyheder

Guldentreprenører ”Det er kraftedeme fedt”

Gigtramte musikere kan takket være tre fynske gymnasieelever forlænge spilletiden på deres yndlingsinstrument. For opfindelsen vinder eleverne DM i Entreprenørskab for ungdomsuddannelser og sikrer sig billet til EM i Istanbul i juli.

Tre 2.g'ere fra Svendborg Erhvervsskoler & Gymnasium vandt onsdag aften DM i Entreprenørskab for ungdomsuddannelser. De tre fynske HTX-elever, Anton Danielsen, Kirse Luffe og Valdemar Aksel Bang,  vandt, fordi de  har udviklet et hjælpemiddel, Arpeggio, der gør fingerbevægelserne ved akkorder lettere og dermed muliggør guitarspil, selv om gigt har svækket styrken i fingrene.

- Det er kraftedeme fedt! Det har været en kæmpe oplevelse at være med, lød det efter prisoverrækkelsen fra Anton Danielsen, som hurtigt blev suppleret af Valdemar Aksel Bang.

- Egentlig gjorde vi det jo bare i en god sags tjeneste. Vi havde slet ikke troet, vi skulle gøre mere ud af det.

Sejren kom i hus efter en hel dag med pitches for dommere fre erhvervslivet og interviews, som sammen med en tidligere afleveret rapport dannede grundlag for bedømmelsen.

Læs også: Kopivarer lukker især små virksomheder

Penge, EM og erfaringer

Præmien på 25.000 kroner skal nu bruges til patent og til at fremstille det lille plastikværktøj i bambus, så det bliver mere bæredygtigt og CO2 regnskabet dermed går i minus. Derudover vinder gruppen en tur til EM i Entreprenørskab i Istanbul i juli. Den vigtigste præmie er dog de iværksættererfaringer, gruppen har gjort sig.

- Vi har især lært rigtig meget om målgrupper og om at lytte til brugerne. Og så har vi lært, at der intet galt er i at tage en risiko, siger Kirse Luffe.

Det er Fonden for Entreprenørskab, der i samarbejde med Dansk Industri (DI) og Nordea står bag konkurrencen, og direktør Christian Vintergaard, ønsker vinderholdene tillykke. Han glæder sig over, at mange unge i løbet af Company Programme forløbet har fået kompetencer til at skabe produkter og løsninger, forandre arbejdsgange og i det hele taget gøre en forskel.

- Det er tydeligt at se, at når unge møder entreprenørskab i deres undervisning, spirer iværksætterlysten. Vi er glade for, at skoler i hele kongeriget giver deres elever de muligheder og vi håber, at andre skoler vil lade sig inspirere, siger han.

Læs også: Skattelettelse til unge kan få flere i fritidsjob

Kronprinsen og erhvervsministeren åbnede konkurrencen

H.K.H. Kronprinsen og erhvervsminister Morten Bødskov (S) åbnede onsdag morgen finalen, som fandt sted i Industriens hus i København, efter at 3000 elever fra ungdomsuddannelser i hele landet har deltaget i årets Company Programme.

Gennem regionale konkurrencer har 150 elever - svarende til 42 elevhold - kvalificeret sig til finalen i Industriens Hus. De 42 hold fordelte sig på 28 fra HHX, 12 fra HTX og 2 fra STX.

2. pladsen gik til Hygieia fra Roskilde Katedralskole for et hjælpemiddel til plejehjem og ældrepleje, mens 3. pladsen blev vundet af Siku Wear fra Herningsholm Gymnasium, som havde lavet et menstruationsindlæg til bukser, som kan bruges som supplement til nuværende hygiejneprodukter af unge piger og kvinder, som er nervøse for at bløde igennem, når de har menstruation.

Prisoverrækkelsen fandt sted under en festmiddag  om aftenen, og Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i DI, ønsker vinderne stort tillykke.

- Igen er jeg blevet bekræftet i, hvorfor vi i DI bakker så stærkt op om Company Programme. Sjældent har jeg oplevet så mange innovative og værdiskabende løsninger på en dag, som dem gymnasieeleverne har skabt igennem skoleforløbet. Det har Danmark brug for. Derfor understøtter vi i DI Fonden for Entreprenørskabs arbejde med at styrke iværksætterlysten og -kulturen i vores samfund, siger Emil Fannikke Kiær.

Fakta

Særpriser ved DM i Entreprenørskab

Foruden vinderpriserne blev der uddelt fire særpriser. Vinderne af disse priser blev:

Produktprisen: Tutum fra IBC Kolding med en løsning, der kan forhindre harmonikasammenstød på motorvejen

Bæredygtigheds- og klimaprisen: Comcyble fra IBC Kolding med bæredygtige pizzabakker

Den sociale pris: Siku Wear fra Herningsholm Gymnasium med et genbrugeligt menstruationsindlæg til bukser

Service og digitalprisen: EpiCtrl fra Herningsholm Gymnasium med en alarm til pårørende til epilepsiramte

Kilde: Fonden for Entreprenørskab

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

30.05.23Vi rådgiver digNyhed
En faglig voldgift slår fast, at forbund som udgangspunkt ikke kan videreføre lønforhandlinger til behandling i det fagretlige system. Afgørelsen har principiel betydning for flere overenskomstområder.
Katrine Haahr Riisberg

Katrine Haahr Riisberg

Konsulent

  • Direkte +45 3377 4934
  • Mobil +45 2883 2878
  • E-mail kahr@di.dk

Relateret indhold