En registrering af IP-rettigheder kan gøre det nemmere at forsvare sig mod ulovlige kopier og også være med til at tiltrække investorer, siger Mie Nancy Grouleff, konsulent i Dansk Industri (DI).

Foto: Sif Meincke
25.04.23 DIB Nyheder

Kopivarer lukker især små virksomheder

Særligt små virksomheder risikerer at dreje nøglen om, hvis de bliver kopieret ulovligt, viser ny rapport. DI opfordrer virksomheder til at registrere deres IP-rettigheder for at stå stærkere i en eventuel kopisag.

Små virksomheder har 34 pct. mindre sandsynlighed for at overleve som virksomhed efter 5 år, hvis kopister krænker deres immaterielle rettigheder. Det viser en ny rapport fra OECD og den europæiske varemærkeorganisation EUIPO.

- Desværre er der forsat mange danske SMV’er, som bliver udsat for kopiering. Det er et alvorligt problem for dansk erhvervsliv, som vi skal tage dybt seriøst. Først og fremmest går det udover deres omsætning her og nu, men på den lange bane kan det også gå udover deres vækst. Opfordringen herfra er at undersøge om, det giver mening at registrere sine IP-rettigheder, så du som virksomhed står langt stærkere overfor en potentiel kopiering. En registrering kan også være med til at tiltrække investorer, siger Mie Nancy Grouleff, konsulent i Dansk Industri (DI).

Også Henriette Vængesgaard Rasch, der er varemærkechef i Patent- og Varemærkestyrelsen, mener, at der er gode grunde til at slå et slag for, at flere virksomheder registrerer og beskytter deres produkter med fx varemærker og designrettigheder-

- Der er ingen tvivl om, at handlen med ulovlige kopivarer fortsat udgør et stort problem, og at det er et direkte angreb på lovlydige små og mellemstore virksomheder. Når virksomhederne ikke får det stoppet, koster det hurtigt danske arbejdspladser, siger Henriette Vængesgaard Rasch i en pressemeddelelse.

Læs også: Danke Dänemark – danske virksomheder forærer salg væk

 

Fakta

Flest ulovlige kopier kommer fra Kina

Kina står stadig bag flest ulovlige kopivarer. Ulovlig handel med kopivarer fra Kina stod for 63 procent af de kopivarer, der blev tilbageholdt på vejen til EU i den undersøgte periode fra 2011 til 2019. Hong Kong stod for 15 procent og Tyrkiet for 10 procent.

Ifølge rapporten er de fleste falske produkter at finde inden for kategorierne elektronik (30 procent af beslaglæggelserne), tøj (18 procent), parfume og kosmetik (10 procent) samt spil og legetøj (10 procent).

Kilde: Patent- og Varemærkestyrelsen

Fakta

Life Science skal beskytte sig bedre i Kina

DI har indgået et partnerskab med Trade Council i Kina, Lægemiddelindustriforeningen (LIF), Patent og Varemærkestyrelsen, og Healthcare Danmark, som har til formål at klæde virksomheder fra Life Science industrien på til at kunne beskytte og håndhæve deres rettigheder i Kina.

Hvis du gerne vil høre mere om dette kan du som Life Science virksomhed tilmelde dig partnerskabets kick off møde den 25 maj 2023 ved at skrive til Minister Counsellor Morten Kruse fra Trade Council i Kina på morkru@um.dk.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Mie Nancy Grouleff

Mie Nancy Grouleff

Konsulent, advokatfuldmægtig

  • Direkte +45 3377 3638
  • Mobil +45 6060 6634
  • E-mail migr@di.dk

Relateret indhold