Da der vil være begrænset drift af NemID efter den 30. juni, opfordrer Digitaliseringsstyrelsen alle virksomheder, som har mulighed for det, til at overgå til MitID Erhverv inden den 30. juni 2023.

28.04.23 DIB Nyheder

Lukning af NemID Erhverv udskudt

NemID til erhverv lukker alligevel ikke helt ned den 30. juni, som det ellers var planlagt. Dermed ser det altså ud til, at Digitaliseringsstyrelsen har lyttet til de virksomheder, der ellers ville være kommet i klemme.

Den 30. juni 2023 skulle NemID til erhverv være lukket for i stedet at overgå til MitID Erhverv. Men var det sket, ville nogle virksomheder være kommet i klemme.

Udfordringen består i, at virksomheder, der har ansatte i udlandet uden dansk CPR til at udføre opgaver, der kræver kommunikation med de danske myndigheder, kommer i klemme, da det på nuværende tidspunkt endnu ikke er muligt for udenlandske medarbejder i udlandet af få MitID. Og det ville ifølge Digitaliseringsstyrelsen ikke kunne nås til den 30. juni.

- Vi har påpeget over for Digitaliseringsstyrelsen, at vi er blevet kontaktet af virksomheder, som ikke vidste, hvad de skulle gøre efter 30. juni 2023, hvor deres ansatte i udlandet bliver afskåret fra at passe deres arbejde. Arbejde som eksempelvis indbefatter løn, feriepenge og lovpligtige indberetninger på virk.dk, siger Andreas Holbak Espersen, Digitaliseringspolitisk chef i Dansk Industri (DI).

Læs også: Ny vejledning er "præcis hvad SMV'er har brug for her og nu"

Spørgsmål til ministeren

Overfor DI har Digitaliseringsstyrelsen hidtil sagt, at en løsning vil være, at man i stedet får danske medarbejdere til at varetage disse opgaver. Dette vil dog kræve ret store organisatoriske ændringer for virksomhederne, hvor medarbejdere så skal læres op og have nye ansvarsområder.

Dansk Industri vendte derfor situationen med Alexander Ryle, it-ordfører i Liberal Alliance.

”Det har også undret mig, at man på den måde lader virksomheder komme i klemme, og derfor bad jeg i marts ministeren redegøre for, hvordan man vil undgå at dette sker. Som digitalt foregangsland kan det ikke være rigtigt, at vi på den måde skaber omfattende forhindringer for vores virksomheder, fremfor at digitalisering bidrager til at gøre det lettere at drive virksomhed, siger Alexander Ryle.

Læs også: Skattelettelse til unge kan få flere i fritidsjob

DI glæder sig over udskudt lukning

Digitaliseringsminister Marie Bjerre (V) svarede på henvendelsen, at virksomheder med problemer måtte finde alternative løsninger indtil MitID Erhverv kunne bruges af udenlandske medarbejdere uden dansk CPR-nummer ”forventeligt ultimo august/primo september 2023”.

Men nu er det altså alligevel besluttet, at uudskyde den endelige lukning af NemID til erhverv og erstatte det med en gradvis nedlukning frem mod 31. oktober 2023.

- Vi glæder os over beslutningen. Det vil forventeligt gøre overgangen til MitID Erhverv betydeligt nemmere for virksomheder med udenlandske medarbejdere, siger Andreas Holbak Espersen, DI.

Vent ikke

Da der vil være begrænset drift af NemID efter den 30. juni, opfordrer både  Digitaliseringsstyrelsen og DI alle virksomheder, som har mulighed for det, til at overgå til MitID Erhverv inden den 30. juni 2023. 

Læs mere om overgangen til MitID Erhverv

Få hjælp til tiltrækning, ansættelse og ledelse af internationale medarbejdere

Få rådgivning

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Jacob Høffer Larsen

Jacob Høffer Larsen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3479
  • Mobil +45 5170 5926
  • E-mail jahl@di.dk

Relateret indhold