14.04.23 DIB Nyheder

Svenskerne er stadig plaget af høj inflation

Nye tal viser, at svenskerne stadig slås med høj inflation, og det gør ondt på privatøkonomien

Inflationen i Sverige var på 10,6 procent i marts. I februar lå inflationen på 12 procent, viser nye tal fra Statistikmyndigheten.

- Inflationen i Sverige falder heldigvis lidt igen, men holder sig fortsat over 10 procent. Svenskerne har nu kæmpet med to-cifret inflation i syv måneder, og det gør utrolig ondt på deres privatøkonomi siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

De svenske fødevarepriser er steget med 19,7 procent over det seneste år, mens boligudgifter er gået op med 31,4 procent.

- Det er to poster i husholdningsbudgettet, som er meget svære at komme uden om. Især de seneste års massive rentestigninger har hævet boligudgifterne i Sverige. En meget stor andel af svenskerne har boliglån med variabel rente, som er blevet markant dyrere af rentestigningerne, siger Allan Sørensen.

Svært dilemma for Riksbanken

Svenskerne har et supplerende inflationsmål, hvor forbrugerindekset er baseret på en fast rente. I dette alternative inflationsmål (KPIF) er inflationen på 8,0 procent.

- Den svenske Riksbank står i et svært dilemma. Det har været nødvendigt at hæve renten for at styrke kronen og bremse inflationen, men det har en stor omkostning for det svenske boligmarked, siger Allan Sørensen.

Han påpeger, at den svenske krone er meget svag.

- Det har gjort inflationsproblemet værre. Den svage svenske krone har hævet priserne på alle importerede varer og tjenester. Sverige har udsigt til negativ vækst i 2023. Det er især de svenske boliginvesteringer som vil falde kraftigt, siger Allan Sørensen.

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold