Erhvervsminister Morten Bødskov, Ukraines viceøkonomiminister Oleksandr Gryban, udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen ved præsentationen af Ukraines Investeringsforum i Industriens Hus.

Foto: Thomas Arnbo
26.05.23 DIB Nyheder

Hundredevis af danske virksomheder vil genopbygge Ukraine

Mere end 150 danske virksomheder var med i DI ved lanceringen af Ukraine Investeringsforum, der bliver  krumtappen i samarbejdet mellem Ukraine og dansk erhvervsliv i arbejdet med at genopbygge  landet.

Ukraine er efter den russiske invasion og talrige civile bombninger i knæ. Men fra danske erhvervsliv er der stor vilje til at bidrage til genopbygningen. Over 150 virksomheder deltog i dag i lanceringen af Ukraine Investeringsforum. En organisation, der skal bidrage til, at danske virksomheder kan engagere sig i konkrete genopbygningsprojekter i Ukraine.

- Ruslands krig i Ukraine har forfærdelige konsekvenser både menneskeligt og for det lokale erhvervsliv. Men på baggrund af krigen har dansk erhvervsliv også vist at man er klar til at påtage sig et stort ansvar for genopbygningen af Ukraine, siger viceadm. direktør i DI Thomas Bustrup.

I Industriens Hus var udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og erhvervsminister Morten Bødskov (S) værter for markeringen af grundlæggelsen.

Lars Løkke Rasmussen betragtede dagens lancering som en milepæl i Danmarks indsats for at genopbygge Ukraine, fordi der bliver sat en retning for det danske arbejde. 

- Danske virksomheder er vigtige partnere, når vi skal håndtere en ny udenrigs- og sikkerhedspolitisk virkelighed og løse globale udfordringer. Også i Ukraine. Derfor er det centralt, at vi får engageret de virksomheder, der skal udvikle konkrete, bæredygtige løsninger til genopbygningen, sagde Lars Lykke Rasmussen i regeringens præsentation. 

DI-direktør Thomas Bustrup tilføjer:

-  Mange virksomheder var allerede engageret i Ukraine før krigen og føler nu et stort ansvar for at bidrage til genopbygningen. Det er jeg stolt af.

Han glæder sig over at et udvidet konkret samarbejde mellem Ukrainske myndigheder og erhvervsliv og danske virksomheder nu begynder at tage konkret form.

Et stort skridt er nu taget 

Thomas Bustrup peger videre på, at der med Ukraine Investeringsforum er taget et stort skridt i at sikre en effektiv dansk hjælp til Ukrainsk genopbyggelse.

- Flere hundrede danske virksomheder er interesserede i at medvirke til en grøn genopbygning af Ukraine. Ukraine Investeringsforum kan sikre det samspil mellem dansk erhvervsliv og ukrainske myndigheder og virksomheder, der kan bidrage væsentligt til en bæredygtig genopbygning af Ukraine.

Læs også: Ukraines tomater får frugtbar dansk støtte

Svært at få overblik

Ukraine er et land i krig, og det kan være svært for danske virksomheder at få overblik over, hvor og hvordan de bedst kan bidrage til genopbygningen af landet. I den kommende tid vil donorer og organisationer fra hele verden støtte op om Ukraines genopbygning, og det åbner markedsmuligheder for danske virksomheder og deres ukrainske partnere, siger han og fortsætter: 

- Mange egne og byer i Ukraine begynder næsten forfra. Men jeg tror og håber, at med den engagerede indsats fra både regeringer, civilsamfund og erhvervsliv i mange lande kan landet genopstå stærkere, mere velfungerende og mere bæredygtigt end før. Med Ukraine Investeringsforum har vi formaliseret et samarbejde, som skal skabe effektivitet, kvalitet og volume på erhvervslivets hjælp til genopbygningen, siger Thomas Bustrup.

Ukraine Investeringsforum har til formål at dele information om konkrete projekter og markedsmuligheder i Ukraine samt formidle kontakter til ukrainske partnere.

I Ukraine Investeringsforum deltager en lang række danske eksporterende virksomheder, Danmarks Eksport- og Investeringsfond, Investeringsfonden for Udviklingslande, Danida Sustainable Infrastructure Finance, ukrainske myndigheder samt Udenrigsministeriet og Erhvervsministeriet.

Læs også: Ukrainefond vil øge danske virksomheders hjælp til Ukraine

Viceadm. direktør i DI, Thomas Bustrup, hilser på Ukraines ambassadør i Danmark Mykhailo Vydoinik og Ukraines viceøkonomiminister Oleksandr Gryban. Thimas Bustrup glæder sig over at et udvidet konkret samarbejde mellem Ukrainske myndigheder og erhvervsliv og danske virksomheder nu tager konkret form.

Foto: Foto: Thomas Arnbo

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Relateret indhold