Fra venstre: Uddannelse- og forskningsminister Christina Egelund, Dansk Metals formand Claus Jensen, H.K.K Kronprinsen, adm. dir. i Dansk Industri Lars Sandahl Sørensen, astronaut Andreas Mogensen og professor Rasmus Larsen, DTU.

Foto:Anni Norddahl
22.05.23 DIB Nyheder

Andreas Mogensens rumrejse skal øge interesse for naturvidenskab

Den danske astronaut Andreas Mogensens anden tur i rummet skal være en affyringsrampe for den brede interesse for naturvidenskab.

10… 9… 8… til august begynder nedtællingen på Kennedy Space Center i Florida USA, når Andreas Mogensen skal på sin anden mission i rummet. Men også nede på jorden bliver der høj aktivitet i forbindelse med missionen.

Et nyt samarbejde, der er blevet døbt ”Rumrejsen”, skal øge børn og unges interesse og nysgerrighed for videnskab, teknologi, ingeniørkunst og matematik (STEM). Ved dagens kick off-event i Industriens Hus blev de undervisnings- og formidlingsevents, der skal afholdes før, under og efter, at Andreas Mogensen er på ISS præsenteret. 

På den internationale rumstation ISS skal Andreas Mogensen udføre en række danske forsøg. Han skal blandt andet undersøge kæmpelyn i atmosfæren og lave 3D-print i metal i vægtløshed. Nede på jorden skal børn og unge blandt andet prøve kræfter med at udvikle fremtidens rumstation, under-søge hvad der skal til for at blive astronaut, og hvordan man kan komme til at udvikle udstyr til rummissioner og klimaforskning.

Læs mere om Andreas Mogensens mission.

Rumrejse til fremtiden

Ifølge DI’s administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen kan Andreas Mogensens mission komme både virksomheder og samfundet til gavn.

- Danske virksomheder sender allerede nu afgørende teknologi ud af atmosfæren, teknologi, som kan være med til at afvæbne store kriser og f.eks. skabe mere rent drikkevand. Derfor skal vi selvfølgelig blive ved med at sætte skub på dansk forskning, virksomheder og studerende indenfor naturvidenskaben. For det gør os ikke alene klogere på det ydre rum, det hjælper os også med at gøre vores verden grønnere og bedre rustet til fremtiden.

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger:

- Andreas Mogensen rejser hundredvis af kilometer ud i rummet for at finde svar på nogle af de spørgsmål, vi stiller hernede på jorden. Det er spørgsmål om klimaforandringer eller landets sikkerhed, og vores samfund har i høj grad brug for den nysgerrighed og søgen efter ny viden, som missionen repræsenterer. Som uddannelses- og forskningsminister er jeg optaget af, at Huginn-missionen bliver en inspiration for mange. Både til at følge deres ambitioner uanset hvor høje, de må være, og til at søge svar på deres spørgsmål uanset hvor krævende, det må blive.

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Camilla Weigel

Camilla Weigel

Konsulent

  • Direkte +45 3377 3303
  • Mobil +45 2834 5366
  • E-mail cawe@di.dk

Relateret indhold