26.05.23 DIB Nyheder

Danmarks forskningsbudget er fortsat for lavt

Ifølge underdirektør i DI Mikkel Haarder går samfundet glip af forskning for milliarder og dermed følgende vækst, fordi regeringen ikke lever op til egen målsætning om at anvende mindst 1 procent af BNP på forskning.

Danmarks Statistiks nye tal for det offentlige forskningsbudget viser, at budgettet i 2023 er under 1 pct. af BNP.

”Det er problematisk, at vi endnu en gang kan se, at regeringen ikke lever op til sin egen målsætning om at anvende mindst 1 pct. af BNP på forskning. Ser man bort fra corona-årene i 2020 og 2021, så skal vi tilbage til 2015 før målsætningen var opfyldt. Det er ikke holdbart, og vi går glip af forskning for milliarder, der kunne komme samfundet til gavn,” siger Mikkel Haarder, underdirektør i DI.

Samtidig stiger andelen af Danmarks bidrag til EU-midlerne, så modregningen stiger.

”Derudover er det også helt tosset, at EU hjemtaget bliver medregnet som det gør. EU midlerne udgør en større og større andel af forskningsbudgettet, men reelt straffer regeringen de gode folk i virksomheder og på universiteter, der er dygtige nok til at få midler fra EU. Vi skal havde stoppet modregningen af EU midlerne i forskningsbudgettet,” siger Mikkel Haarder.

 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Mikkel Haarder

Mikkel Haarder

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3574
  • Mobil +45 2577 9161
  • E-mail miha@di.dk

Relateret indhold