Dansk økonomi står stærkt lyder det i ny Økonomisk Redegørelse.

Foto: Colourbox
17.05.23 DIB Nyheder

DI: Velpolstret statskasse bør give råd til klima- og erhvervstiltag

En ny prognose fra Økonomisk Redegørelse viser stærk dansk økonomi. Det økonomiske råderum bør prioriteres til klima- og erhvervstiltag, mener DI.

”Dansk økonomi står stærkt og har undgået en egentlig tilbagegang trods modvind fra høje renter og høj inflation i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine.”

Sådan lyder den indledende sætning i en pressemeddelelse fra Økonomiministeriet om Økonomisk Redegørelse.

Fungerende økonomiminister Stephanie Lose hæfter sig også ved, at der fortsat er mangel på arbejdskraft i dele af det danske samfund.

- I forhold til virksomhedernes aktuelle efterspørgsel efter arbejdskraft vil regeringen styrke den internationale rekruttering. Samtidig skal vi holde fast i at gennemføre reformer, der kan skaffe mere arbejdskraft og rum til, at vi kan gennemføre vigtige politiske prioriteter i de kommende år. Det gælder blandt andet i forhold til sikkerhed, forsvar, skat, grøn omstilling og velfærd, siger Stephanie Lose i pressemeddelelsen.

Læs også: DI: Den økonomiske krise er aflyst

DI enig i forventninger til væksten

DI enig i forventninger til væksten

I Dansk Industri (DI) er vicedirektør Morten Granzau meget enig i regeringens forventninger til væksten.

- Dansk økonomi står i et godt udgangspunkt. Vi er kommet bedre igennem vinteren end frygtet. Dog vil den høje inflation og de mange rentestigninger hen over året tage lidt tempo ud af økonomien i andet halvår. Beskæftigelsen vil falde lidt, men beskæftigelsen vil fortsat ligge på et højt niveau, og der vil stadig være stort pres på arbejdsmarkedet, siger Morten Granzau.

Han er dog bekymret over, at den offentlige beskæftigelse i de kommende år fortsat forventes at være omtrent 40.000 højere end i 2019.

- Stigningen er især sket inden for administration, hvilket ikke øger velfærden. Tværtimod reducerer det den private sektors muligheder for udvikling af bl.a. grønne løsninger,  siger Morten Granzau.

Opjustering af økonomisk råderum

Efter offentliggørelsen af Økonomisk Redegørelse er der åbnet en debat om det økonomiske råderum, selvom der endnu ikke foreligger nye tal for det.

Men meget tyder ifølge Morten Granzau på en opjustering. Han påpeger samtidig, at næsten hele det nuværende råderum - samt bidraget fra tiltag i regeringsgrundlaget til at øge råderummet yderligere - allerede er prioriteret.

- Langt hovedparten af det nuværende råderum er reserveret til forsvar og velfærd. I regeringsgrundlaget er der lagt op til konkrete initiativer, der udmønter 64 mia. kr. ud af i alt 65½ mia. kr. i 2030, og under 9 pct. af råderummet anvendes på et sikre et bedre klima eller et stærkere erhvervsliv. Derfor bør klima og erhvervslivet prioriteres, hvis råderummet viser sig at være større, siger Morten Granzau.

Læs også: Danmarks sikkerhed skal styrkes med erhvervspolitik

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold