Bliver der fuld tryk på varmen her til sommer, kan behovet for køling af bygninger stige.

Foto: Colourbox
22.05.23 DIB Nyheder

Sommerens hedebølger kan sende gaspriser op

Varmere vejr kan vende de bratte fald i gasprisen til stigningerne hen over sommeren, vurderer Dansk Industri.

Normalt er det koldt vejr, der fører til stigende priser på gas og andre brændselskilder. Men i de kommende måneder er det hedebølge og tørke, der kan få priserne til at stige. Det vurderer Dansk Industris vicedirektør Troels Ranis.

- Tårnhøje temperaturer i sommermånederne får større og større betydning for gaspriserne. Hvis Sydeuropa rammer af nye hedebølger denne sommer vil behovet for køling stige markant. Det koster energi, siger Troels Ranis.

Køling bruger energi

Han fortæller, at energiorganisationen IEA tidligere har været ude og pege på, at air conditionerne bruger enorme mængder energi, som kun vil stige i tilfælde af nye hedebølger. Ifølge en rapport fra IEA tegner air conditionerne og ventilatorer sig for 20 procent af det globale energiforbrug i bygninger.

- Brugen af energi til køling bliver ofte overset som en faktor i fastsættelsen af prisen på gas og elektricitet. Men faktum er, at det behovet for køling og dets betydning for gaspriserne blot vil vokse og vokse i takt med at verden bliver varmere, siger Troels Ranis.

Ifølge de seneste tal fra den toneangivende hollandske gasbørs TTF er prisen på gas i skrivende stund faldet til 30 euro per megawatt. Det er et fald på over 90 procent fra toppen i august sidste sommer.

Læs også: Gaspris er faldet over 90 procent

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter G. H. Madsen
Skrevet af:

Peter G. H. Madsen

Troels Ranis

Troels Ranis

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3683
  • Mobil +45 2328 5056
  • E-mail trra@di.dk

Relateret indhold