DI: Odsherred topper i samarbejde med private virksomheder
Odsherred Kommune er danmarksmester, når det gælder om at løse opgaver i samarbejde med private leverandører. Det viser en rundspørge fra DI til næsten 8.000 virksomheder.
Når landets kommuner skal have gjort rent på skolerne, lappet hullerne i vejene eller vasket SOSU’ernes uniformer har det stor betydning for både virksomheder, kommunal økonomi og velfærd, at kommune og virksomheder har et godt samarbejde.
Og ifølge virksomheder over hele landet, så er det i Odsherred Kommune, hvor det offentlig-private samarbejde fungerer bedst.
Ifølge branchedirektør og chef for offentlig-privat samarbejde i Dansk Industri (DI) Jakob Scharff, er et tæt og konstruktivt samarbejde både en gevinst for kommunerne og erhvervslivet.
- Det har kæmpestor værdi for kommunen at få afklaret, om virksomhederne kan levere mere kvalitet for pengene end kommunen selv. Og for mange virksomheder er kommunen en af de vigtigste kunder og samarbejdspartnere, så vi har virkelig mulighed for at spille hinanden gode. Derfor håber jeg, at mange kommuner vil lade sig inspirere af Odsherreds gode erfaringer, siger Jakob Scharff.
34 procent af opgaver udliciteret
I 2022 konkurrenceudsatte Odsherred Kommune mere end 34 procent af opgaverne, hvilket er blandt de 10 bedste i landet. Odsherred bliver rost for gode udbudsprocesser, ikke mindst på mindre licitationer både inden for byggeriet og andre brancher.
Odsherred har eksempelvis sammen med ni andre sjællandske kommuner gennemført Danmarks største udbud af arbejdsbeklædning, der har reduceret klimaaftrykket og tekstilmængden og samtidig sikret bedre service.
Læs også: DI – 13 gode eksempler på offentlig-privat samarbejde i kommunerne.
Lokal ros fra DI-formanden
Kåringen vækker også genlyd hos Jan Bybjerg Pedersen, der er formand for DI Vestsjælland.
- Det er utrolig positivt, at Odsherred Kommune i år er landets bedste i ’Brug af private leverandører’. Jeg håber det vil inspirere andre kommuner både i Vestsjælland og i resten af landet. Gode udbudsprocesser og åbenhed for at finde nye løsninger sammen med virksomhederne er en vigtig prioritet for at kommunerne og borgerne får mest for pengene, siger Jan Bybjerg Pedersen.
Odsherred Kommune gør blandt andet brug af digitale leverandørlister, som giver virksomheder let mulighed til at melde deres interesse og blive inviteret til at afgive tilbud på fx mindre håndværkerydelser.
På de næste pladser efter Odsherred kommer Ikast-Brande og Nordfyns kommuner. På Sjælland er Lejre Kommune nummer 6 og Faxe Kommune ligger nummer 7. Københavns Kommune er nummer 87 ud af de 92 deltagende kommuner.
Kåringen er en del af DI’s årlige undersøgelse af den lokale erhvervsvenlighed, hvor knap 8.000 virksomheder har svaret på spørgsmål om kommunernes indsatser inden for ni forskellige parametre, som hver især kobles med en række statistiske indikatorer.
Fakta
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.