Over halvdelen af Danmarks virksomheder, 51 procent, har forgæves søgt medarbejdere i det seneste år.

Foto: Getty
05.09.23 DIB Nyheder

8.000 virksomheder udpeger erhvervslivets største vækstbarriere

Mangel på arbejdskraft er erhvervslivets største vækstbarriere, viser 8.000 svar i DIs årlige måling af Lokal Erhvervsvenlighed.

Hvis danske kommuner skal styrke det lokale erhvervslivs fortsatte vækstmuligheder, så er det vigtigste for virksomhederne, at kommunen tiltrækker mere arbejdskraft.

Det står klart, efter at DI har fået svar fra næsten 8.000 virksomheder over hele landet. Her er Arbejdskraft virksomhedernes højest prioriterede kategori for andet år i træk.

- Der har været afmatning af dansk økonomi i 2023, men det ændrer ikke ved, at arbejdskraft er virksomhedernes største problem, og de beder om kommunernes hjælp. Virksomhederne siger nej til ordrer, fordi de ikke kan få de rette medarbejdere, og det går i sidste ende ud over Danmarks økonomi og penge til velfærd, siger vicedirektør i DI Steen Nielsen.

Læs også: Nipper: Ligestillingen går simpelthen for langsomt

Kommuner er begyndt at opruste

I de 14 år, DI har lavet den store rundspørge Lokal Erhvervsvenlighed, har kategorien Infrastruktur generelt været den vigtigste for virksomhederne. Men det har altså ændret sig i de seneste to år.

- Det er et stort problem, at virksomhederne ikke kan rekruttere de medarbejdere, som de har brug for. Men det vidner til gengæld om et virkeligt stærkt og konkurrencedygtigt erhvervsliv, siger Steen Nielsen. Han glæder sig samtidig glæder over en øget indsats fra kommunerne på arbejdskraft-området.

- Kommunerne er begyndt at opruste på tiltrækning og fastholdelse af arbejdskraft, og jeg håber, det fortsætter i årene, der kommer. For problemet vil vare ved, siger Steen Nielsen.

Undersøgelsen viser da også, at virksomhedernes tilfredshed er steget, når de er blevet bedt om at bedømme kommunernes indsats for at understøtte behovet for arbejdskraft. Det er vigtigt og glædeligt, mener Steen Nielsen.

- Kommunerne begynder heldigvis for alvor at indse behovet for at hjælpe både lokale virksomheder og kommunen selv med at finde mere arbejdskraft. Og rigtig mange gør noget ved det - det kvitterer virksomhederne for i DIs rundspørge, siger Steen Nielsen.

Læs også: ”Vi siger altid ja”

Mangel på faglærte

Rundspørgen fortæller også, at over halvdelen af Danmarks virksomheder, 51 procent, forgæves har søgt medarbejdere i det seneste år.

 Blandt de virksomheder, der har oplevet at rekruttere forgæves, oplever størstedelen problemer med at finde faglærte medarbejdere. Således har knap 2 ud af 3 af virksomhederne oplevet udfordringer med at rekruttere faglærte medarbejdere.

- Manglen på faglærte medarbejdere er blevet et stort samfundsproblem – ikke mindst for den grønne omstilling. Kommunernes indsats er derfor vigtig for at tiltrække flere internationale medarbejdere, lokke flere unge ind på erhvervsskolerne og opkvalificere ufaglærte borgere, siger Steen Nielsen.

Læs også: Hver tiende 21-årige har hverken job eller uddannelse

Fakta

FAKTA OM LOKAL ERHVERVSVENLIGHED 2023

  • DI’s undersøgelse, Lokal Erhvervsvenlighed 2023, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsvenlighed. Det er 14. år i træk DI laver en undersøgelse af den lokale erhvervsvenlighed.

  • 7950 virksomheder indenfor DI’s brancher, blandt andet fremstilling, byggeri, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service har svaret på undersøgelsen.

  • Undersøgelsen er sammensat af to typer af indikatorer: Et spørgeskema til virksomheder og statistik. Typerne af indikatorer vægter 50/50 i kategorierne.

  • Resultaterne er opdelt i ti kategorier, der belyser forskellige centrale områder i de lokale erhvervsvilkår. Dette gør det muligt at se, hvordan kommunerne klarer sig på forskellige områder og ikke kun samlet set.

  • 92 ud af landets 98 kommuner er inkluderet i undersøgelsen. De seks mindre kommuner Samsø, Langeland, Ærø, Læsø, Dragør og Fanø deltager ikke, da det ikke er muligt at indhente et tilstrækkeligt antal svar i disse kommuner.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold