Se hele Lars Sandahl Sørensens tale ved DI Topmødet 2023 - inklusive DI's nye brandingfilm.

28.09.23 DIB Nyheder

Sandahl: Virksomhederne er hjertet i det danske fællesskab

Virksomhederne tager samfundsansvar og finder løsninger. Men det kræver også, at politikerne lytter til erhvervslivets behov, sagde DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen i sin tale ved DI Topmødet.

Aldrig har vi stået stille. Altid har vi rykket os fremad. Og stræbt efter det højeste mål – også uden for Danmark. Gennem arbejdsomhed, risikovillighed og kløgtighed.

Sådan beskrev DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen erhvervslivets centrale rolle i det danske samfund i sin tale ved DI Topmødet 2023 i Herning, hvor op mod 1500 var tilmeldt.   

Og han fortsatte med at beskrive, hvordan den ansvarlighed og ambition er en vigtig del af en særlig samfundskontrakt og det fællesskab mellem det private og offentlige, hvor erhvervslivet leverer vækst og velstand i balance med samfundet i bred forstand. Og hvor de offentlige institutioner leverer fremtidens talenter, et stærkt sundhedsvæsen og en velfungerende forvaltning.

- Når fællesskabet er allerbedst er det i de mange offentligt – private samarbejder, betonede DI’s adm. direktør og tilføjede senere i talen:

- For Danmark er et fællesskab – og i hjertet af fællesskabet er virksomhederne.

Brug for forandringer på flere områder

Men for at erhvervslivet kan bidrage bedst til at løse samfundets problemer, er der brug for at politikerne lytter til virksomhedernes behov. Og her savner Lars Sandahl Sørensen lydhørhed på en række konkrete områder.

Dels har erhvervslivet ventet fire år på at forsknings- og udviklingsfradraget blev permanent. Vilkårerne i Danmark halter langt derfor efter de fleste EU-lande.

Dels er mange familieejede virksomheder i klemme, når det kommer til vilkårerne for generationsskifte, hvor risikoen er stor for kapitaldræn. Her skaber de nuværende regler så stor usikkerhed, at produktionsvirksomheder og arbejdspladser er på spil.

- Jeg ved at regeringen er opmærksom på problemerne, og arbejder på en løsning, men flere års uklarhed må godt erstattes af rimelige løsninger, så der kan planlægges  generationsskifte ud i fremtiden.

Et tredje forhold er skattetrykket på virksomheder, hvor Danmark har et af de højeste niveauer, så blandt andet iværksættervirksomheder forlader Danmark.

Vi er også et af de lande med de højeste virksomhedsbeskatninger. Vi ser bl.a., at mange nye iværksætter virksomheder forlader Danmark.

Ros til regeringen

Lars Sandahl Sørensen pointerede samtidig, at muligheden for en god politisk samtale er nu med en bred regering, der fokuserer på løsninger frem for ideologisk positionering.

Det er en af grundene til, at DI er begejstret for denne regering – og samarbejdet med den, sagde DI-direktøren.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Emil Fannikke Kiær

Emil Fannikke Kiær

Politisk direktør

  • Direkte +45 3377 3032
  • Mobil +45 2476 7713
  • E-mail efk@di.dk

Relateret indhold