Bredt felt hørte om hjælp til beredskab i Aarhus
Alt fra kloakmestre og murere til life science og rådgivningsvirksomheder var med i Aarhus, da DI og Systematic inviterede til informationsmøde om beredskab i usikre tider.
”Vi er en lille virksomhed med 11 ansatte. Så vi har ikke ressourcerne til at lave de helt store investeringer i beredskab. Derfor var jeg med i dag for at se og høre, hvad andre gør og høre information om, hvilken hjælp DI har på hylderne.”
Sådan sagde en af deltagerne, Maja Oxholm Rasmussen - ejerleder i Hammel Plast, i en pause ved arrangementet ”Sikkerhed og beredskab - hvordan forbereder vi os bedst muligt i erhvervslivet?”, som Dansk Industri (DI) afholdt tirsdag den 1. oktober hos it-forsvarsvirksomheden Systematic.
Udover Maja Oxholm Ramussen var repræsentanter fra en lang række brancher og virksomhedsstørrelser dukket op til arrangementet. Det gjaldt alt fra Senior Vice President Anders Goul fra Kamstrup A/S, til kloakmester Frank Johansen, Kloak Ekspressen ApS, Servicechef Lars Nikolajsen fra Siemens Healthcare A/S og en lang række andre.
- Jeg er glad for det store fremmmøde, og at vi kan åbne dørene for et arrangement som dette. For der er en masse, vi som danske virksomheder kan dele viden om og gøre i fællesskab. Også selv om der er virksomheder, som blandt andet vores, der har kommercielle interesser på området, sagde Nikolaj Bramsen, CEO i Systematic i sin velkomst.
Samarbejde med private er på ministers to-do
Med online som første oplægsholder var Asif Parbst Amin, vicedirektør i Beredskabsstyrelsen. Han fortalte om blandt andet om historikken i det offentlige danske beredskab, hvor afslutningen på den kolde krig også medførte et mindre beredskab, hvor de fleste hændelser kunne håndteres uden de store problemer.
- Det blev udfordret, da pandemien ramte. Næppe mange havde forestillet sig, at det ville få så store samfundsmæssige konsekvenser. Men vi var som samfund gode til at agere, og vi har lært rigtig meget af det. Også i forhold til at lokalisere sårbarheder, som blandt andet ligger i samarbejdet med den private sektor, sagde Asif Parbst Amin.
Han oplyste, at det ligger som en af opgaverne i det nyoprettede Ministerie for Samfundssikkerhed og Beredskab at styrke netop det samarbejde, hvor erfaringerne fra coronadagene var, at virksomheder hurtigt kunne hjælpe med eksempelvis produktion af håndsprit og indkøb af mundbind fra udlandet.
- Beredskab vil blive et område, der får endnu mere bevågenhed fremover, hvilket oprettelsen af det nye ministerium også viser. Vi skal blive bedre til at sikre, at samfundet kan køre videre uanset, hvad vi bliver ramt af. Set med vores øjne er det vigtigt, at det får opmærksomhed i virksomhedernes topledelse, og hvis man som virksomhed ikke selv har ressourcerne til at sikre et beredskab, så overvej om der kan findes hjælp hos andre, opfordrede Asif Parbst Amin.
Danmark stikker hovedet frem – det giver øget risiko
Asif Parbst Amin fortalte desuden, at Beredskabsstyrelsen oplever stor interesse fra DI-medlemmer, der gerne vil samarbejde om at sikre Danmarks drift.
- Vi vil gerne øve beredskabet med flere sektorer, hvor vi bør udspille forskellige scenarier, sagde vicedirektøren.
Han blev efterfulgt af DI’s medlemsdirektør Emil Fannikke Kiær, som fortalte om DI’s dialog med både myndigheder og politikere. Indledningsvist slog han fast, at DI involverer sig i området, fordi der er flere meldinger fra medlemsvirksomheder, der bliver ramt af eksempelvis hackerangreb.
- Vi forsøger i den forbindelse også at gøre politikere på Christiansborg opmærksom på, at det har konsekvenser, at vi læner os så meget frem, som vi gør politisk. Vi er lille gennemdigitaliseret land, der er en af verdens største donorer til Ukraine. Det er tjenesternes vurdering, at vi er et interessant mål for mange, der ikke vil os det godt. Det kan man mene meget forskelligt om, men det er vigtigt, synes vi, at politikerne er klar over det, sagde Emil Fannikke Kiær til forsamlingen.
Han fremlagde desuden nye tal, der viser, at omkring to tredjedele af danske virksomheder har taget forholdsregler mod hybride trusler, mens 70 procent af virksomhederne er bekymrede for deres sikkerhed.
- Større virksomheder har taget flere forholdsregler end små, og de er også mere bekymrede, hvilket giver god mening. Men der er ikke nogen ”one size fits all” for virksomheder, for selvfølgelig er der kæmpe forskel på, hvordan man kan og bør forberede sig afhængig af både størrelse og branche, sagde medlemsdirektøren.
Læs også: Test din virksomheds beredskab med nye værktøjer fra DI
DI har værktøjer parat
Til den ende har DI i samarbejde med blandt andet Beredskabsstyrelsen udarbejdet værktøjer, som virksomheder kan bruge til at gøre sig selv beredskabsklar. De består af henholdsvis en risiko og sårbarhedsanalyse, som virksomheder kan bruge til at identificere hullerne i deres eget beredskab. Samt en beredskabsplan, som er et naturligt skridt efter risiko- og sårbarhedsanalysen.
- Vi skal ikke råbe ulven kommer, og det er ikke vores mening at skabe panik eller angst. Men ligesom vi som borgere skal tænke over, om vi er klar i en eventuel krise, bør virksomheder gøre det samme. Og tage de skridt, det giver mening for dem selv at tage, sagde Emil Fannikke Kiær.
Han oplyser desuden, at DI arbejder videre i sporet med at etablere bedre samarbejde mellem virksomheder og offentlige instanser i beredskabet.
- Hver fjerde virksomhed kan se sig selv have en rolle i beredskabet. Det skal vi have sat på skinner, så vi er køreklar, hvis der sker noget. Vi er ikke klar med den endelige plan, men vi arbejder på den, og det skal alle interesserede virksomheder selvfølgelig nok høre mere om, sagde medlemsdirektøren.
Ønsker du som virksomhed at blive involveret i eller blot følge med i arbejdet omkring beredskabet kan du tilmelde dig DI’s følgegruppen
Læs meget mere på di.dk/beredskab
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.