”Regelvanviddet er direkte destruktivt”
Ejerleder Lasse Haagensen mener der tages kvælertag på mange mindre virksomheder med den betydelige byrde af nye love og krav.
I stedet for at bruge tiden på vækst, vedligehold og hvordan vi bliver bedre i morgen, går tiden med at forstå alle de nye regler og krav, som kommer i en lind strøm og på meget kort tid. Det er både foruroligende og direkte destruktivt.
Sådan sætter Lasse Haagensen ord på sin hverdag som ejerleder af den 103 år gamle familievirksomhed Haagensen A/S. Virksomhedens 22 medarbejdere fremstiller tætninger af gummi, metal og plastik til en bred vifte af brancher. Men kræfterne bruges i stigende grad på at håndtere strømmen af bekendtgørelser og krav fra de danske myndigheder og fra EU.
- Den byrde pålægger os ekstra omkostninger, og selv om det går godt, forstyrrer det driften. Derfor køber vi ofte kompetencer udefra til at håndtere disse uønskede opgaver. Det er en udgift, der går fra de igangværende indsatser omkring udvikling af virksomheden, fortæller han og fortsætter:
- Vi skal nok klare os, men jeg kan godt være bekymret over, om man er i gang med at tage kvælertag på mange SMV’er. Det er jo synd og skam, når de er så vigtige for Danmark.
Om igen med CBAM
Som et eksempel på regelbyrder nævner ejerlederen CBAM, der pålægger virksomhederne at kortlægge CO2-belastningen fra import. Haagensen samarbejder primært med danske og europæiske fabrikker, men pga. meget få forbindelser udenfor EU, pålægges de nu voldsom bureaukrati.
- Vi var i foråret igennem det første rul med at leve op til CBAM – og allerede nu er reglerne blevet ændret og skærpet. Det betyder, at vi skal forfra med det arbejde. Derfor har vi været nødt til at sætte en kollega til at løfte opgaven, i stedet for at løse reelle problematikker for vores kunder, forklarer Lasse Haagensen.
Læs også: ”Regelbølge rammer vores konkurrenceevne”
Vi skal være gode til at jonglere
Af andre eksempler fremhæver Lasse Haagensen tidsregistrering, EUDR og producentansvar på emballage. Han har for kort tid siden meldt virksomheden ind i DI og er derfor glad for også at kunne få hjælp herfra til at håndtere de mange nye regler.
- Vi gør det så godt, vi kan. Men topprioriteten er naturligvis vores kunder og at der kommer nogle tætninger ud ad porten hver dag, for ellers er det jo ligegyldigt. Men vi skal være virkelig gode til at jonglere, for der ryger ekstra bolde ind i systemet hele tiden, siger Lasse Haagensen.
Stædighed vinder over bureaukrati
- Hensigten med mange af de nye regler er god, men der mangler desværre ofte en validering. I stedet for at sende nye krav ud til alle virksomheder, bør de i stedet målrettes de få virksomheder, som reelt er relevante. Ellers er det jo en falliterklæring, når alle ryger ind under samme paraply, mener han.
Selv om han frygter for mange SMV’ers fremtid, har Lasse Haagensen ingen planer om selv at kaste håndklædet i ringen. Han er selv fjerde generation Haagensen og har valgt, at virksomheden trods de stigende byrder skal fortsætte på egne ben.
- Jeg er ret stædig, og det stigende bureaukrati skal ikke bestemme, hvordan vi opererer, selv om det skaber problemer. Vi ønsker at simplificere og strømline alt, og har netop valgt at skifte navn af samme grund. Det er samtidig nødvendigt for os med et nyt brand-identitet, hvis vi skal lykkedes endnu bedre uden for Danmark, siger han.
Læs også: ”Risikoen for fejl og bøder er stor”
DI: Giver grå hår i hovedet
Hos DI konstaterer Sine Linderstrøm, der er chef for mindre og mellemstore virksomheder, at vi er heldige at have virksomheder som Haagensen A/S, der tager de mange regler og krav i stiv arm og insisterer på, at det ikke skal være en unødvendig hindring.
- Men det er jo alligevel nogle rammevilkår, som gør, at det bliver sværere for dem at lykkes end hvis de kunne bruge tiden på at udvikle deres forretning i stedet.
Et klart eksempel på hindring er netop CBAM-forordningen, som mange virksomheder kæmper med.
- CBAM-forordningen er en af de retsakter fra EU, som vi ved giver danske virksomheder grå hår for tiden. Selve rapporteringen er i sig selv enormt administrativt tung, fordi den kræver toldteknisk viden og viden om CO2-monitorering. Og så skal der rapporteres på meget små import-mængder med meget små emissions-værdier, siger hun.
Mange af de regler, der kommer fra EU undtager jo i udgangspunktet mindre virksomheder (SMV).
- Men bare fordi man i lovgivningen skriver, at SMV’erne ikke skal følge lovgivningen, så sker det jo alligevel, fordi virksomhederne indgår i leverandørkæder med hinanden. Det er jo et eksempel hvor vi kan se, at beslutningstagerne slet ikke forholder sig til virkeligheden, siger Sine Linderstrøm.
Læs også: Medlemsstorm om regelvanvid efter DI-kampagne
CBAM skal forbedres
Netop SMV’ernes bøvl med CBAM-rapportering foreslår DI lempet som et af 50 forslag til regler og byrder, som bør ryddes af vejen. Lige nu er det nærmest umuligt at overholde reglerne, fordi der er fejl i et nyt, omfattende indrapporteringssystem samtidig med, at det svært at få de påkrævede data fra leverandører. Desuden er der brug for bedre vejledning på dansk.
Lasse Haagensen står i spidsen for en virksomhed, der blev grundlagt i 1921 af oldefaderen Gunnar Haagensen med navnet A/S Gunnar Haagensen. Ejerlederen har netop skåret firmanavnet til omkring familienavnet: "Haagensen A/S" er klar til fremtiden.
Ikke mere regelvanvid
Hver uge presses virksomhederne i gennemsnit af tre nye krav, de skal leve op til. Det skal vi have et opgør med.
Læs mereHold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.