Snart kan Danmark hente flere EU-milliarder
7 danske klima- og energiprojekter har hentet 3,5 milliarder kroner hjem fra EU’s Innovationsfond 2023. Det har skabt momentum til nye ansøgninger fra 3. december, mener DI.
Aalborg Portland, Siemens Gamesa, European Energy, HydrogenPro, INEOS E&P og Vestas. Det er navnene på de seks virksomheder, der med 7 projekter (Siemens har 2) har hentet 3,5 milliarder kroner hjem til klima- og energiprojekter fra EU’s Innovationsfond 2023.
De danske projekter vil sammenlagt kunne fortrænge over 33 millioner ton CO2 over 10 år og vil dermed bidrage til vækst og jobskabelse i Danmark og hjælpe Danmarks egne klima- og energipolitiske målsætninger på vej.
- Det er meget positivt, at danske virksomheder i år hjemtager omkring 10 pct. af midlerne fra EU’s Innovationsfond i forlængelse af, at vi sidste år oprettede et sekretariat, som netop skal gøre det lettere for dansk erhverv at få del i EU-midlerne. Det bekræfter Danmarks styrkeposition, når det kommer til udvikling af grønne teknologier, siger Iben Møller Søndergård, vicedirektør i Energistyrelsen i en pressemeddelelse.
Læs mere om EU's Innovationsfond og mulighederne for at søge om støtte hos Energistyrelsen.
Succes skaber momentum
Ifølge DI kan succesen i denne runde bidrage til, at Danmark får bedre held med at hente midler hjem fra EU.
- Det er ingen hemmelighed, at vi i Danmark historisk set har været utroligt dårlige til at hjemtage EU-midler fra EU’s mere end 50 programmer. De seneste år har vi presset på sammen med en masse virksomheder for at få skabt større opmærksomhed for Innovationsfonden og mulighederne i den. Derfor er det jo ret tilfredsstillende, når det så endelig lykkes, siger Rikke Wetendorff Nørgaard, europapolitisk chef i DI.
Den 3. december 2024 åbnes der for igen for projektansøgninger til EU’s Innovationsfond, og Team EU Funding i Energistyrelsen står til rådighed for spørgsmål eller generel vejledning fra potentielle ansøgere. Som noget nyt tilbyder Energistyrelsen desuden gratis projektvalidering til danske aktører, som overvejer at søge om midler fra fonden.
- Energistyrelsens indsats fortjener stor ros, og er formentlig stærkt medvirkende årsag til den danske succes. Fra DI vil vi anbefale, at man at man ser på, hvad vi kan lære af erfaringerne fra Innovationsfonden, så vi kan hjemtage flere EU-midler på tværs af programmerne, siger Rikke Wetendorff Nørgaard.
Energistyrelsen afholder nationalt informationsmøde 9. januar 2025 samt en række webinarer, hvor potentielle ansøger har mulighed for at blive klogere på EU’s Innovationsfund.
Læs mere om DI’s Anbefalinger til at øge hjemtaget af EU midler - DI
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.