Iværksættere jubler over lynadgang til supercomputer
Paradigmeskifte for sygepleje og massiv konkurrencekraft. To iværksættervirksomheder har pilotprojekter klar til en af verdens stærkeste AI-computere, som Danmark nu sætter strøm til.
Så skal der trænes. Ikke overarme og eller mavemuskler, men derimod AI-modeller i en af verdens mest veludstyrede træningscentre, nemlig supercomputeren Gefion. Teton.ai og Go Autonomous er som de første iværksættere udvalgt til pilotprojekter, og forventningerne er store.
- Vi er rigtigt glade for at få adgang til Gefion's computerkraft, som vi aldrig ville få råd til at købe på anden vis. Med Gefion kan vi accelerere træningen og udviklingen af vores AI-drevne modeller, så de blandt andet bliver endnu bedre til at analysere og håndtere den store mængde af data, der er nødvendigt, når en plejer hjælper en patient eller borger, fortæller Teton.ais medstifter og CEO Mikkel Wad Thorsen.
Gefion blev præsenteret den 23. oktober. Bag supercomputeren står Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO), Novo Nordisk Fonden og NVIDIA.
Teton.ai blev grundlagt for fire år siden og har en mission at skabe en AI-drevet digital sygeplejerske til hver patient. AI-plejeren vil kunne understøtte plejepersonalets arbejde og styrke fagligheden i en tid, hvor der er global mangel på arbejdskraft og en stigende arbejdsbyrde.
Teton.ai er kommet et godt stykke ved med at realisere missionen. Virksomhedens 40 medarbejdere har kunder i fire danske regioner og 12 kommuner og har dertil samarbejde med hospitaler og plejecentre i England, Schweiz og USA.
Træning i to spor
Teton.ai vil trække på Gefion's AI-muskler i to spor. Det første projekt handler om at øge systemets forståelse af de aktuelle opgaver plejepersonalet udfører. Systemet skal nu forstå episoder der udfolder sig over længere tid for at være med til at vurdere og hjælpe personalet. Her kan der f.eks være tale om en patient er forflyttet korrekt, så der undgås liggesår eller sikre at personalet har dokumenteret plejen korrekt.
Det andet projekt handler om skabelsen af en digital tvilling af vores sygehuse og plejehjem til simulering af organisatoriske ændringer. I praksis kan det bidrage til at forudsige enkelt handlinger på patientniveau, før de fører til ulykker som eksempelvis aggressiv adfærd og fald.
- Som menneske er vi jo relativt gode til at se lidt ud i fremtiden og forudse, hvad der kan ske om 30 sekunder, baseret på folks adfærd. Det kan vi også nå tættere på rent digitalt med hjælp fra Gefion's computerkraft, forklarer Mikkel Wad Thorsen.
Nyt paradigme for pleje
Teton.ais mål er både at give plejepersonalet ekstra ressourcer i form af et AI-drevet hjælpemiddel og samtidig øge fagligheden med hjælp fra kunstig intelligens.
- Her kan Gefion tage os til det næste niveau hurtigere og bedre, så vi kommer tættere på det overordnede mål om at få en AI sygeplejerske til alle patienter. Hvis det lykkes, vil det være et nyt paradigme for at drive sygepleje, der vil ændre hospitalsverdenen betydeligt. Der er naturligvis også kommercielle muligheder, siger Mikkel Wad Thorsen.
Læs også: Danmark er kommet med på den digitale udviklings rumskib
Win-win-win
Hos Go Autonomous ser stifteren Bjarke Ruse Sejersen en betydelig gevinst i, at Danmark får supercomputeren Gefion, og at virksomheden som en af de første får lov til at bruge computermusklerne til at udvikle sine produkter.
- Der er kun få computere i verden af den her kaliber. Og det er ganske enkelt super fantastisk både for os, for Danmark og for vores kunder, at vi nu får en af dem her. Det er en win-win-win for alle og en kæmpe cadeau til Danmark, siger Bjarke Ruse Sejersen og uddyber:
- Go Autonomous får nu ressourcer, som kun er ganske få virksomheder i Europa forundt. Det giver os en kæmpe konkurrencefordel.
Bjarke Ruse Sejersen grundlagde Go Autonomous for fire år siden. Kerneforretningen, er udviklingen af en AI-drevet agent, som kan ekspedere ordrer og forespørgsler for en given BtB-kunde hurtigt og effektivt. Desuden giver virksomhedens moduler indsigter i kundeadfærd og bestillinger, hvilket typisk også er meget tidskrævende, da disse oplysninger er gemt i e-mail i indbakken. Dertil har virksomheden produktkategorien, Autonomous Commerce, der via AI-algoritmer, maskinlæring og automatisering håndterer handelsprocesser som indkøb og salg til lagerstyring og logistik.
Gefion skal hjælpe med at træne virksomhedens AI-modeller, fortæller Bjarke Ruse Sejersen.
- Med Gefion få vi adgang til signifikant mere regnekraft, end vi nogensinde har haft før. Det betyder vi kan træne på nye måder, og vi får derfor endnu bedre performance. Både når der er tale om mængende af opgaver, softwaren vil kunne hjælpe kunderne med. Men der er også en bæredygtig gevinst, da modellerne vil være mere effektiv og derved sparer meget energi, forklarer han.
Gefion gør Danmark attraktiv
Rent kommercielt kan det også åbne døre til flere kunder, der kan se fordelen af at få adgang til en endnu bedre AI-agent. Overordnet styrker Gefion også Danmarks konkurrenceevne, når det kommer til at holde danske iværksættervirksomheder i landet, forventer Bjarke Ruse Sejersen.
- Mange flytter i dag aktiviteter ud af landet og til eksempel USA for at rejse den nødvendige kapital til at få adgang til infrastruktur som Gefion og for at tiltrække de nødvendige talenter. Gefion kan være med til at ændre på denne tendens. Gefion kan være medvirkende til, at Danmark blive et trækplaster for talent samt virksomheder som er ledende indenfor AI, siger han.
DI: En stor gevinst for iværksættere
DI's digitaliseringspolitiske chef, Andreas Holbak Espersen, ser et stort potentiale i at iværksættervirksomheder får adgang til den nye supercomputer. De kan få en afgørende konkurrencefordel ved at kunne optimere deres løsninger på en af verdens kraftigste AI-supercomputere.
- Uden den mulighed kunne de blive tvunget til at søge ud af landet, både for at skaffe finansiering til udviklingen, men også for at få de ekstra muskler til at forbedre og forfine deres produkter. Nu er der større chance for at de kan være rodfæstet herhjemme og vokse herfra, siger han og fortsætter:
- Derfor er det en stor gevinst, at Danish Centre for AI Innovation(DCAI) tilbyder vilkår, hvor de mindste virksomheder også får adgang til supercomputeren i Danmark.
Læs også: Få billigere adgang til computerkraft i verdensklasse
Fakta om Gefion
· Supercomputeren Gefion bliver drevet af det nyoprettede Danish Centre for AI Innovation (DCAI).
· Bag Gefion står Danmarks Eksport- og Investeringsfond (EIFO), Novo Nordisk Fonden og NVIDIA.
· DCAI giver forskere fra den offentlige og private sektor i Danmark adgang til en avanceret NVIDIA AI-supercomputer.
· Målet er at sætte skub i forskning og innovation inden for områder, som spænder fra sundhed og life science til grøn omstilling.
· Centeret forventes at være klar til pilotprojekter inden årets udgang.
· Der vil blive udviklet forskellige betalingsmodeller for adgangen til Gefion.
2 års gratis medlemskab for iværksættere
Vil du være en del af Danmarks største erhvervsorganisation med mere end 20.000 medlemmer? DI ønsker at hjælpe iværksættere i opstartsfasen, og derfor kan du få adgang til rådgivning, netværk, events mv. ganske gratis de første 2 år.
Læs mere herHold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.