Kommenostens moder var en streng arbejdsgiver
Mejerist Hanne Nielsen opfandt ost med kommen til Christian d. 9. Dertil rejste hun Europa tyndt, byggede sin egen forretning og organiserede sig i Industriforeningen, som ellers var ”for alvorligt til kvinder,” da Hanne Nielsen levede. Hør podcast om én af danske fødevarers allerstærkeste foregangspersoner.
”Madam Nielsen hjemme, saa vi har ikke holdt nogen rigtig Grin idag.”
Sådan skrev eleven Maria Christiansen i sine dagbogsoptegnelser fra 1877. Her var hun ansat på ”Havarthigården”, hvor mejerist Hanne Nielsen gennem sit virke som osteproducent havde over 1000 elever igennem. Hun var – foruden at være en smule streng ved sine elever– også visionær, passioneret, hårdtarbejdende og nysgerrig.
Hendes eftermæle som en nysgerrig, driftig, vedholdende forretningskvinde med sans for både sit brand og sin higen efter kvalitet er utvivlsomt.
Det kan man forvisse sig om i podcasten ‘Fra idé til DI’ og afsnittet ‘Normbryderen’ fra Dansk Industri (DI).
Her kan du blandt andet høre, at hun rejste hele Europa tyndt for at studere udenlandske oste, opfandt ost med kommen på opfordring af Christian d. 9. og brugte DI, eller Industriforeningen, som det hed på det tidspunkt, til at skabe netværk, dygtiggøre sig og sælge sine produkter.
- Da foreningen blev stiftet, måtte kvinder ikke være en del af det fine selskab. Det bliver ganske vist diskuteret i 1838, men kvinder i Industriforeningen vil ifølge nogle medlemmer stride i mod selskabets alvorlige karakter. I 1840’erne får kvinderne mulighed for at deltage i én af foreningens hovedattraktioner nemlig forevisningerne. Men det er først i 1880, at kvinderne formelt får lov til at melde sig ind i Industriforeningen, fortæller Emil Bach, journalist og vært på podcasten.
Læs også: Hun vover at miste fodfæstet igen og igen og igen
Hygiejnekrav gav dansk succes
Udover at være lidt streng ved eleverne havde Hanne Nielsen også et pertentligt fokus på hygiejne. Det kommer til udtryk ved et ordentlig møgfald til en elev, der glemmer at vaske koens yver før malkning. Dét – og hendes pionerarbejde med rejser efter osteopskrifter fra hele Europa - har været med til at gøre Danmark til et internationalt anerkendt foregangsland inden fødevareområdet.
- I 1921 da det, vi kender som Havartiost, blev opfundet, hyldede man Hanne Nielsen ved at opkalde den efter dén gård, hvor hun skabte hele sit virke som mejerist og forretningsdrivende. Så næste gang du sætter tænderne i et stykke havarti, eller ost med kommen, eller næste gang du står nede i den store foyer i Industriens Hus, så håber jeg, at du vil tænke på Hanne Nielsen, og hvordan hun har gået rundt her i sin bondekjole og kyse og talt om sine nyeste osteteknikker og ikke mindst solgt nogle af kongerigets lækreste mejeriprodukter, siger Emil Bach.
Lyt til afsnittet: ‘Normbryderen’ i podcasten ‘Fra idé til DI’.
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.