Vejen til velstands to forfattere, professorerne Jeppe Nevers (tv) og Per Boje flankeret af DI's adm. direktør Lars Sandahl Sørensen og kommunikationsdirektør Mette Østergaard ved præsentationen af bogen.

Foto: Rasmus Dalberg
21.11.24 DIB Nyheder

Professorer: Industriens rolle for dansk velstand er undervurderet

Grundfortællingen om dansk erhvervslivs betydning trænger til en grundig revision, påpeger to professorer i ny bog.

Hvordan har Danmark gennem årtier og århundreder udviklet sig til at af klodens mest velfungerende og velstående samfund?

Svaret på dette spørgsmål har typisk været, at det i høj grad skyldes de værdier, som blev skabt som landbrugsland. Men den fortælling rækker ikke, konkluderer de to professorer ved Syddansk Universitet Jeppe Nevers og Per Boje. De har brugt flere år på at kortlægge baggrunden for den danske velstand.

Og den viser, at bidraget fra den industrielle udvikling anført af en gruppe større virksomheder og innovative forretningsfolk, siden slutningen af 1800-tallet, har overhalet værdiskabelsen fra landbruget.

Landbrugets rolle overvurderet

Professorernes arbejde blev torsdag præsenteret i Industriens Hus med udgivelsen af tobindsværket ”Vejen til velstand”, der beskriver kapitalismen og det moderne Danmark i perioden fra 1930 til 2020. Værket går i dybden med årsagerne til høje danske velstandsniveau og analyserer det danske erhvervslivs udvikling med vægten lagt på de første multinationale virksomheder.

- Rødderne til et moderne og velstående Danmark blev ikke skabt af bønder eller husmænd, men af en elite på landets godser og blandt et internationalt orienteret og innovativt byborgerskab i samarbejde med faglærte arbejder og forskere, sagde Per Boje ved præsentationen og Jeppe Nevers føjede til:

- Landbrugets betydning har været stærkt overvurderet, og der er brug for en ny grundfortælling, der skriver erhvervslivet ind i den danske model.

Internationalisering afgørende

En væsentlig del af industriens succesfortælling er netop koblingen til udlandet, som innovative ledere og iværksættere besøgte for at blive inspireret til deres eget erhvervseventyr, hvor  ikke mindst Tyskland og USA fik en afgørende rolle.  

Det lagde grundstenen til en række internationalt orienterede virksomheder inden for industri, søfart og handel, som blev fundamentet for det relativt høje danske velstand.

Netop det internationale perspektiv og den danske samfundsmodel fremhævede DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen også ved torsdagens præsentation af ”Vejen til velstand”, som han anser som et vigtigt bidrag til at forstå Danmarks succes. Her har været og er er dansk erhvervslivs handel med andre lande afgørende for velstanden.

Staten og familieje

Dertil er et aktivt samspil med staten også centralt, for det skaber et stabilt grundlag og gunstrige rammer for at drive virksomhed.

De to professorer tildeler statens betydning en central rolle for den positive udvikling. Siden enevældens tid har en erhvervsvenlig stat være en integreret del af dansk økonomi.

En central faktor mere er ejerskabet af de danske virksomheder. Her har familieejet gennem generationer været bærende elementer siden 1700-tallet.  

Læs mere om tobindsværket, som også kan bestilles her

Professor Jeppe Nevers gik i dybden med industriens betydning fra 1930 og frem.

Foto: Rasmus Dalberg

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Mette Østergaard

Mette Østergaard

Direktør for PA, Kommunikation, Brand & Marketing

  • Direkte +45 3377 4574
  • Mobil +45 2545 6202
  • E-mail most@di.dk

Relateret indhold