Sådan bliver danske virksomheder højrehånd for FN’s hjælpearbejde
To danske virksomheder tror på endnu mere salg til FN-systemet, som Danmark allerede har storleverancer til. Læs deres råd til andre potentielle leverandører.
Danmark overgås kun af USA, når det gælder omfanget af leverancer til FN, viser nye tal fra DI. Det gælder indenfor alt fra leverancer af it-udstyr, lægemidler og løsninger på lager- og transportområdet direkte til FN's organer som fx UNICEF (børns livsvilkår) og WHO (sundhed). Dertil kommer leverancer til andre virksomheder, som handler med FN samt til humanitære organisationer.
Et eksempel på sidstnævnte er transport- og logistikvirksomheden Blue Water Shipping, som blandt andet finder nogle af opgaverne på internationale messer.
- Sidste år på AidEx-messen formåede vi at skaffe en håndfuld nye kunder, som har givet os en omsætning på godt fire mio. kr. Der er tale om kommercielle kunder, som sælger til de store organisationer samt mindre NGO’ere, fortæller Manager Aid & Development Logistics Jakob Zittlau Schmidt.
Han fortsætter:
- For de nye kunder har vi flyttet telte, minerydningsudstyr, biler, medicin og medicinsk udstyr. Primært til Afrika, men også til Ukraine, Afghanistan, Haiti og en del til centralasiatiske lande. Nye kunder giver os samtidig nye kompetencer og styrker de kompetencer, vi har i dag.
Vækst med grønt islæt
Jakob Zittlau Schmidts afdeling deltager i 2-3 internationale FN-messer om året, og han oplever generelt en god udvikling i salget til FN-systemet.
- Vi er vokset støt de seneste par år. Og jo større vi bliver, jo mere kan vi håndtere. Vi forventer at vækste endnu mere fremover og i et hurtigere tempo. Vi kommer også til at fokusere på at få noget mere samarbejde med de forskellige UNICEF-faciliteter, siger Jakob Zittlau Schmidt.
Hos virksomheden Vestfrost Solutions ser sales and project coordinator Ann-Katrine Tofting tilsvarende lyst på udsigten for mere salg til fx UNICEF, WHO og NGOerne.
Virksomhedens arbejder med “Cold Chain Equipment” og deres kølebokse og frysere til opbevaring af vacciner er ifølge Ann-Katrine Tofting et område i vækst.
- Vi udvikler både soldrevne og eldrevne modeller, men trenden er soldrevne vaccinekølere, siger hun. Det skyldes, at apparaterne ofte er i brug i områder, hvor strømforsyningen er ustabil, men hvor solen kan sikre strømforsyningen til opbevaring af de værdifulde vacciner. Ann-Katrine Tofting oplever desuden, at der kommer mere og mere fokus på produkternes bæredygtighed og CO2-aftryk.
Det samme oplever Blue Water Shipping:
- Bæredygtighed spiller en stor rolle. Internt har vi fx sagt, at nye biler, som har med Blue Water Shipping at gøre, skal køre på el. Vi har også systemer, hvor kunderne kan monitorere, hvor meget CO2-udledning en transport giver. Vi har også fokus på det sociale område – fx støtter vi i Guyana byggeriet af et nyt fodboldstadion, der skal styrke både sporten og sociale aktiviteter, siger Jakob Zittlau Schmidt.
Læs også: Kistefabrik planter et træ pr. kiste
Manglende funding gør processer langsomme
Indkøbsprocessen i FN kan ifølge Ann-Katrine Tofting vare op til et år.
- Vi arbejder primært med 3. verdenslande, og det starter med, at landene laver en ansøgning om fondsmidler hos GAVI, siger Ann-Katrine Tofting.
GAVI, The Vaccine Alliance, arbejder for at forbedre adgang til vacciner mod fx mæslinger, polio, hepatitis B, Covid-19 i disse lande. Alliancen støttes af WHO og UNICEF og har sammen med WHO sat kravene til, hvad produkterne skal kunne.
- Da vores produkter opfylder kravene, giver det os mulighed for at sælge til sundhedsministerierne og de mange organisationer. Så når GAVI har bevilget midler, begynder udvælgelsesfasen om, hvilke produkter og producenter som passer bedst til det pågældende lands behov. Landene har også mulighed for at købe direkte hos os, hvis de selv kan finansiere projektet. Vi ser desværre ofte, at det er den manglende funding, der gør, at indkøbsprocesserne bliver så lange, siger Ann-Katrine Tofting.
Hun kan i disse dage desuden glæde sig over, at Vestfrost Solutions efter et års indsats kan starte leverancen af enheder til sundhedsfaciliteter i Ecuador, Ukraine og andre lande.
Læs også: Penge til Ukrainefonden giver danske eksportmuligheder
Danskere tilpasser sig
I Blue Water Shipping mener Jakob Zittlau Schmidt, at danskerne blandt andet klarer sig godt som leverandører til FN-systemet, fordi virksomhederne er proaktive.
- Og så har danske virksomheder et godt setup med flade hierarkier, hvor det er nemt at lave tilpasninger og reagere på markedets behov. Vi har også en god forståelse af kundeservice og kunderne, siger Jakob Zittlau Schmidt.
Og hos Blue Water Shipping er man stolte af arbejdet med FN-opgaverne:
- Vi er engagerede i arbejdet. Man gør altid det ekstra for vores kunder, da vi leverer nødhjælp til mennesker, som har brug for det, siger han.
Det betyder dog ikke, at de danske virksomhed ikke kan blive endnu bedre, mener Ann-Katrine Tofting.
- Da vi sidst stod på AidEx var vi 11 danske virksomheder. Vi deltog naturligvis med et formål om sparring og netværk mellem virksomhederne på trods af vores forskellige brancher. Men fællesnævneren er det arbejde, vi laver med FN-organisationer. Hvis Dansk Industri vil facilitere nogle netværksmøder med disse virksomheder, tror jeg, det vil blive brugt. Det er komplekst at arbejde med, så jeg tror, det vil være gavnligt at drage nytte af hinandens erfaringer, foreslår hun.
Jakob Zittlau Schmidt har et par gode råd til nye virksomheder, som vil gøre deres hoser grønne i FN.
- Dansk Industri giver støtte til et indkøbsseminar med FN, som er et godt sted at starte. Man får en introduktion til “United Nation Global Marketplace", som er en portal, hvor FN viser deres behov frem, og man kommer også ind på, hvad der skal til for at komme i betragtning som leverandør, siger Jakob Zittlau Schmidt/
Bæredygtighed fylder for lidt
I DI mener underdirektør Marie Gad, Global udvikling og bæredygtighed, at en af årsagerne til, at Danmark er blandt de største leverandører til FN, er at de danske virksomheder er dygtige til at komme med bæredygtige løsninger på nogle af de store udfordringer, som verden står overfor.
- Det kan vi godt være stolte af. Desværre fylder bæredygtighed stadig for lidt, når FN-organisationerne køber ind, og derfor er der brug for, at FN i de kommende år integrerer levetidsomkostninger og krav til bæredygtighed i deres indkøbsparametre, siger Marie Gad.
DI har desuden taget Ann-Katrine Toftings opfordring om at etablere et netværk for FN-leverandører til sig og ser frem til at invitere virksomhederne til første møde i slutningen af året.
- Under AIDEX blev det tydeligt, at der er brug for et forum, hvor virksomhederne kan mødes og udveksle erfaringer og perspektiver på leverancerne til FN. Det forum vil vi gerne skabe rammerne for, siger Marie Gad.
Kontakt chefkonsulent Clara Halvorsen for mere information om det kommende netværk: clha@di.dk
Lever til FN
Sådan bliver du leverandør til FN
DI arrangerer 3-4 store begivenheder årligt med fokus på salg til FN og NGO'er. Både til messer i hhv. Geneve, Dubai og Nairobi og indkøbsseminarer i FN-Byen i København.
I 2025 kan danske virksomheder tilmelde sig arrangementer, som hver især har fokus på at forbinde virksomheder med relevante aktører i de pågældende regioner.
- DIHAD 2025, som foregår mellem 29. april – 2. maj i Dubai
- AidEx Nairobi, som foregår mellem 11. – 12. juni i Kenya
- Nordic Procurement Seminar 2025, som foregår i juni 2025 (dato bekræftes snarligt) i FN-Byen i København
- AidEx Geneve, som foregår mellem 22. – 23. oktober i Schweiz.
Ræk ud til chefkonsulent Emil Stub, emns@di.dk, for at høre mere om mulighederne.
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.