Sådan vil arbejdsgruppe rense ud i regelvanvid
Folketingets særlige task force fremlægger 48 initiativer til at rydde op i bøvl og byrder. DI roser udspil og forslag.
Nu skal der handles, lyder det fra Venstres finansordfører Hans Andersen. Han er samtidig medlem af Folketingets erhvervsudvalg og fremlægger efter 13 måneders forarbejde helt konkrete forslag til, hvordan regeringen og Folketinget kan tage fat i en af erhvervslivets største frustrationer, nemlig byrden af regler og administration, som ifølge DI koster landets virksomheder 40 mia. kr. årligt at håndtere.
Hans Andersen har siden oktober 2023 stået i spidsen for en særlig arbejdsgruppe, som skulle komme med helt konkrete anbefalinger til at bremse regelvanviddet. Disse anbefalinger er nu klar i en 18 siders betænkning, som netop er landet på erhvervsminister Morten Bødskovs bord.
- Vi har arbejdet i rimelig lang tid med opgaven, og jeg synes vi står med et rigtigt godt resultat, der nu er overbragt til regeringen. Det er et hårdt, men nødvendigt arbejde at fjerne administrative byrder. Og derfor er det godt at gå fra at tale om det, til faktisk at handle og foreslå, hvordan der kan gøres noget konkret ved udfordringerne, siger Hans Andersen.
Venstre-politikeren oplever især, at udfordringerne er store for de mindre virksomheder, og derfor valgte han også fredag at præsentere betænkningen hos virksomheden Haagensen A/S i Lillerød, hvis ejerleder Lasse Haagensen netop selv har slået til lyd for en sanering af reglerne.
Læs Lasses kommentar her: ”Regelvanviddet er direkte destruktivt”
25 procent skal skæres væk
Arbejdsgruppen har bestået af folketingspolitikere fra alle partier. De har i processen modtaget høringssvar fra en stribe organisationer samt fået input fra de berørte ministerier. Samlet blev der budt ind med 164 initiativer. Den bruttoliste blev kogt ind til betænkningens udspil med otte generelle initiativer og 40 mere specifikke initiativer.
På den overordnede liste står blandt andet en anbefaling af, at regeringen fastlægger et mål om 25 procents reduktion af administrative byrder. Det vil ikke være nok blot at luge ud i gamle regler som ikke længere er i brug.
Et andet generelt forslag er ønsket om, at al erhvervsrettet regulering, der er mere end 10 år gammel underlægges en automatisk saneringsproces, som afsøger om reguleringen og den administrative byrde står mål med behovet.
Et tredje er, at administrative byrder skal tryktestes for proportionalitet, så at eksempelvis opstartsvirksomheder ikke altid underlægges samme krav om indberetninger som større virksomheder.
Et varmt emne er også håndteringen af EU-krav, hvor de større lov-pakker ændres markant undervejs under forarbejdet. Det kan gøre implementeringen ganske uoverskuelig. Arbejdsgruppen anbefaler derfor, at regeringen skærper fokus på konsekvensvurderinger i forhold til EU’s konkurrenceevne, hvor Folketingets Europaudvalg også bliver inddraget i lovarbejdet tættere på den endelige lovtekst.
- Vores arbejde med regelsaneringen slutter ikke her. Om tre måneder vil vi gerne have en tilbagemelding fra regeringen og vi vil følge op. Det er en klar målsætning, at de konkrete forslag også bliver ført ud i livet, siger Hans Andersen.
Læs alle arbejdsgruppens anbefalinger her
DI: Gode anbefalinger fra arbejdsgruppe
Fra Dansk Industri har chef for mindre og mellemstore virksomheder Sine Linderstrøm arbejdet tæt sammen med Hans Andersen og arbejdsgruppen om oprydningen i de bureaukratiske byrder.
- Vi vil gerne takke Hans Andersen og resten af arbejdsgruppen for et godt samarbejde og kvittere for det gode initiativ. De her anbefalinger har aldrig været vigtigere og er helt nødvendige at implementere, hvis vi skal sikre en bedre dansk konkurrenceevne i fremtiden, siger hun og fortsætter:
- Den parlamentariske arbejdsgruppe fremlægger en række generelle anbefalinger til at nedbringe byrder, som vi i DI er meget enige i.
Hun peger blandt andet på byrdereduktionsmålet på 25 pct. Målet forpligter - også selvom man ikke har alle løsninger nu og her.
- Vi så gerne, at embedsværket kom med om bord i forhold til at pege på den regulering, som kan digitaliseres, forenkles eller måske helt afskaffes. Det er trods alt dem, der er bedst inde i håndhævelsen af lovgivningen, siger hun.
DI-udspil bliver del af indsatsen
Blandt de mere konkret forslag om oprydning peger hun på administration relateret til at søge sygedagpengerefusion, SMV-puljerne og indberetninger til DST.
DI spillede i september selv ind med et katalog over 50 administrative byrder, som bør ryddes af vejen. Det input kvitterer arbejdsgruppen også for i beretningen.
- Dansk Industris input ligger nu hos os i arbejdsgruppen, hvor de kan indgå i det videre arbejde. Det har været positivt i processen, at mange organisationer er gået et spadestik dybere og er kommet med så konkrete forslag, siger Hans Andersen.
Ikke mere regelvanvid
Hver uge presses virksomhederne i gennemsnit af tre nye krav, de skal leve op til. Det skal vi have et opgør med.
Læs mereHold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.