Familieeje: ”Virksomheder er ikke familiers legetøj”
Virksomheden kommer før familien, siger Jakob Topsøe, der er 3. generation i Topsøe A/S. Familieejets betydelige værdi er nu dokumenteret, pointerer DI.
Kommer du til Herning og har smag for verdensnyheder, er det værd at tage turen forbi Haldor Topsøes Vej 2. Her er nemlig en af slagsen ved at tage form. Topsoe A/S bygger på den adresse verdens største og første elektrolysefabrik baseret på den såkaldte SOEC-teknologi.
Fabrikken skal ved hjælp af Power-to-X teknologi bidrage til den grønne omstilling ved produktion af det altafgørende udstyr til fremstilling af grøn brint og dermed klimavenligt brændstof.
Topsøe satte projektet i søen i 2022 med en historisk investering på mere end 2 mia. kr. Nu står fabrikken snart færdig – i foråret 2025 forventes produktionen at gå i gang. Fabrikken er dog mere end et godt eksempel på en grøn dansk frontløber, der viser mod og handlekraft på en af klodens vigtigste dagsordner.
Den er også et godt eksempel på, hvad en familieejet virksomhed er i stand til, fortæller bestyrelsesformand Jakob Topsøe, der selv er 3. generation i virksomheden.
- Siden grundlæggelsen af Topsøe i 1940, har der altid været et defineret mål om, ved hjælp af vores teknologier, at bidrage til at løse signifikante samfundsmæssige problemer, forklarer han og fortsætter:
- Vi sidder med den ledende teknologi og derfor nogle gode muligheder til at bidrage til at løse klimakrisen. Det er jo ikke helt umiddelbart logisk, at en relativt mindre dansk virksomhed skal være den første i verden med en SOEC elektrolysefabrik. Men det giver god mening for os – selv om der jo knapt nok er et marked endnu, og vi først for alvor ser om teknologien virker, når produktionen skaleres op.
Læs også: Topsoe i historisk sats på grøn energi
Større risikovilje og længere horisont
Og det er her familieejet kommer ind, forklarer Jakob Topsøe videre. For den risikovilje, det kræver at satse på en relativt uprøvet teknologi i så stor en skala, ville man næppe se, hvis ejerforholdet var skruet sammen på en anden måde.
- Vi risikerer naturligvis ikke virksomhedens eksistens. Men jeg er ikke i tvivl om, at afvejningen havde været anderledes, hvis vi havde været en kapitalfondsejet eller en børsnoteret virksomhed. Som familieejet kan vi tænke mere langsigtet – der behøver ikke at være afkast allerede efter første kvartal eller første år, for vi er her ikke kun for at tjene penge. Vores mål er jo også at være en god samfundsborger. Det giver en anden måde at drive virksomhed på, siger Jakob Topsøe.
Derfor er der heller ingen planer om at bremse op i en tid, hvor der generelt er mere usikkerhed om forretningsmulighederne i den grønne omstilling.
- For os ændrer usikkerheden ikke noget på vores prioritering, for vores rolle er uændret. Klimakrisen er jo konstant, og den skal løses, så derfor ryster vi ikke på hånden. Det kan være, at efterspørgslen kommer lidt langsommere, men det ændrer ikke på, at vi er overbevist om, at den nok skal komme, forsikrer Jakob Topsøe.
Familiens rolle central
Familiens kontrol over Topsøe står heller ikke til diskussion – heller ikke i fremtiden. Jakob Topsøe er selv 3. generation – og 4. generation er ved at blive forberedt på deres ansvar og mulige roller i virksomheden, selv om generationsskiftet ligger år ude i fremtiden.
Netop rollerne ligger Jakob Topsøe særligt på sinde, for stik imod en generel opfattelse af familieejede virksomheder, så er det ingen naturlov, at arvinger skal stå i spidsen for driften af virksomheden.
- Mange iagttagere af familieejede virksomheder har fået det galt i halsen, for de tror at efterkommere altid skal styre det hele. I praksis er historien typisk en anden, for god ledelse handler om at finde de bedste til jobbet. Selvfølgelig er familien med, men det er ikke nødvendigvis familien, der driver virksomheden, siger Jakob Topsøe.
Som bestyrelsesformand for Topsøe Holding driver han ejerskabet og er med ved større beslutninger. Der er ansat en ekstern ledelse plus en ekstern bestyrelsesformand for selve virksomheden. Det er i erkendelse af, at andre er bedst til at løse de opgaver.
- Familien ønsker jo ikke at have en virksomhed som noget legetøj. Vi ønsker, at virksomheden drives bedst muligt, så den bedst muligt kan gøre en forskel i samfundet. Konkurrencen er enorm og ofte global, så derfor nytter det ikke noget, at vi sætter et B-hold til at drive virksomheden, hvis man skal have en chance for at overleve, siger Jakob Topsøe.
Misforståelse af familieejerskab
Derfor ærgrer det ham også, at den politiske og offentlige debat ofte tager afsæt i en opfattelse af, at familier ikke er de bedste ejere, når næste generation tager over.
- Det er en farlig tilgang, hvis man tror, at familier driver deres virksomheder som om det er legetøj, for sådan er virkeligheden ikke. Hvis vilkårene ved generationsskifte bliver for vanskelige risikerer man, at mange giver op – eller at de må sælge deres virksomheder til udlandet. Det vil alt andet lige koste danske arbejdspladser og være med til at undergrave vores velfærdssamfund, mener han.
Netop vilkårene for generationsskifte er på den politiske agenda i disse måneder. Og her holdningen klar fra Jakob Topsøe:
- En lempelse af generationsskifteskatten handler ikke om, at de rige arvinger skal være rigere. Det handler om, at rammerne skal være på plads for at drive virksomheden videre. Så længe pengene står i virksomheden og skaber arbejdspladser, så lad dem for guds skyld blive der og beskat os i stedet, når pengene trækkes ud til privatforbrug. Det vil give bedre mening.
Artiklen fortsætter under billedet fra Herning
Familieejets værdi dokumenteret
Topsøe er en af de mange familieejede virksomheder, som har et stærkt værdigrundlag til gavn for dansk velfærd, arbejdspladser og lokalsamfund. 850.000 danskere er ansat i en familievirksomhed og særligt uden for de store byer, er familievirksomhederne lokale omdrejningspunkter, påpeger DI-direktør Mette Østergaard.
- Familieejede virksomheders betydning er endda netop blevet dokumenteret i ny historieforskning. Dansk velstand kan i meget høj grad skal tilskrives familievirksomheder, der gennem historien har grundlagt store internationalt orienterede virksomheder. De sætter nyt i verden, der skaber en bedre fremtid – og driver en god forretning, som trives og eksisterer i mange generationer, siger hun.
Mette Østergaard henviser til bøgerne ”Vejen til Velstand”, hvor professorerne Per Boje og Jeppe Nevers beskriver, hvordan industrivirksomheder er en central faktor for dansk velfærd.
DI kæmper derfor også meget aktivt for, at familievirksomheder får bedre vilkår ved generationsskifte, så de ikke drænes i processen. Derfor er det også positivt, at regeringen nu arbejder med lovforslag, der forbedre vilkårene.
- Vi har brug for flere, ikke færre, der udvikler produkter, som udlandet efterspørger – og løsninger på verdens udfordringer. Ved at beskatte dem så hårdt, som vi har gjort, så hindrer vi dem i at udvikle deres virksomheder og skabe velstand for Danmark, siger Mette Østergaard.
Læs også: Industriens rolle for dansk velstand er undervurderet
Virksomhed før familien
I Topsøes egen ”familiegrundlov” er det vigtigste bud: Virksomhed før familie. Og det bud kommer på bordet, når der træffes større beslutninger.
- Og jeg tror helt oprigtigt, at 99 procent af Danmarks familievirksomheder kører på den måde. Virksomhedens ve og vel kommer altid før familien, siger Jakob Topsøe.
I Herning vil byen opleve den samme prioritering, når Jakob Topsøe åbner fabrikken til foråret og der samtidig skabes 150 nye arbejdspladser.
Læs mere: Danske familievirksomheder vil det bedste for Danmark
Fakta
Topsøe og fabrikken i Herning
- Grundlagt i 1940 af civilingeniør Haldor Topsøe.
- Virksomheden fremstiller katalysatorer og processer til blandt andet kemisk produktion, raffinering og miljøteknologi.
- Virksomheden har 2800 medarbejdere og en omsætning på 9,4 mia. kr. (2023)
- Elektrolysefabrikken ved Herning udnytter teknologien Solid Oxide Electrolyzer Cells (SOEC), der er højtemperatur elektrolyse i modsætning til de konkurrerende teknologier (PEM og alkaline).
- 30 pct. af Topsøe A/S ejes af kapitalfonden Temasek fra Singapore.
- Jakob Topsøe har siden 2019 været bestyrelsesformand for Topsøe Holding A/S og er også vicebestyrelsesformand i bestyrelsen for Topsøe A/S.
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.
Brug DI's ESG-portal
Få inspiration og viden, skabeloner og værktøjer til bæredygtighedsrapportering - både for store og små virksomheder.