Tag nattoget til et lovende nærmarked
DI og 23 virksomheder tog nattoget til Ukraines hovedstad Kyiv og fik nærmest en rørstrømsk modtagelse. DI's nye kontor er klar til at hjælpe virksomheder i gang i det krigsramte land.
At blive modtaget af klapsalver, skulderklap og hjertevarme hilsner er ikke noget DI-direktør Emil Fannikke Kiær er vant til, når han rejser på tur sammen med medlemsvirksomheder.
Men det var situationen, da han i slutningen af november tog nattoget sammen med 23 danske virksomheder til Ukraine for blandt andet at møde centrale ministre og chefer i Forsvaret. Turen blev også benyttet til at åbne et DI kontor i Kyiv i samarbejde med den lokale partner, Akkerman Engineering, da landet trods krigen med Rusland byder på lovende markedsmuligheder og en chance for at hjælpe til med den omfattende genopbygning.
- Vi fik en rigtig varm modtagelse alle steder. Og det blev faktisk helt rørende og stemningen blev nærmest rørstrømsk, fordi de virkeligt anerkender, at vi kom og ikke mindst for Danmarks støtte og store hjælp til landet, siden krigen startede, fortæller Emil Fannikke Kiær.
Mødes med åbne arme
Danmark har i alt støttet Ukraine med knapt 58 mia. kr. og er dermed faktisk den fjerdestørste donor overhovedet. Og det bliver i høj grad værdsat – både beløbet – men også den moralske støtte i Ukraines svære tid.
- Derfor møder vi også en særlig velvilje og åbne arme, når danske virksomheder kommer til Ukraine. Landets erhvervsfolk og myndigheder vil rigtigt gerne have kontakt med os for at tiltrække investeringer, som kan medvirke til at udvikle og genopbygge landet. Og det fortrin kan åbne døre for danske virksomheder. Ukraine er et stort marked, med mange muligheder inden for en bred vifte af brancher, forklarer Emil Fannikke Kiær og fortsætter:
- Det er selvfølgelig også et marked og et land med en særlig risiko, som virksomhederne skal tænke med ind. Derfor vælger vi også nu at styrke DI’s tilstedeværelse med et kontor i Ukraine ift. at få analyseret potentialer og risici og ikke mindst at få skabt tillidsfulde relationer. Den danske regering har også indgået aftale med Ukraine om, at der tilbydes en fast-track ordning, så virksomheder hurtigere og enklere kan få beslutninger igennem.
Erhvervsfremstødet bød også på et par ture i beskyttelsesrum, når luftalarmerne lød. Men i det daglige var Kyiv en normal storby, hvor hverdagslivet gik videre, forretninger og restauranter var åbne og folk gik på arbejde.
En særlig rejseform
Åbningen af DI’s kontor Kyiv var et af arrangementerne på turen. Dertil var der en konference om forretningsmulighederne i Ukraine, besøg på Carlsbergs nyanlagte bryggeri i udkanten af Kyiv, møder med tre ministre, mens DI-direktøren og en gruppe danske forsvarsvirksomheder havde tid til at besøge det ukrainske Forsvar i havnebyen Odessa.
Erhvervsfremstødet, der er støttet med 50 pct. eksportfremmemidler fra danske Trade Council, blev indledt med fly fra København til Polen, hvorfra den videre rejse af sikkerhedsgrunde fortsatte med nattog. Det gav en helt særlig stemning, fortæller Emil Fannikke Kiær.
- Normalt er jeg jo mest ret kortvarigt sammen med vores medlemsvirksomheder, men her var rejsetiden helt naturligt længere, og så får man tid til at runde mange samtaleemner undervejs. Det gav helt klart ekstra værdi til rejsen, siger han.
Siden krigens start i februar 2022 har DI ofte sammen med Udenrigsministeriet lagt ekstra mange kræfter i at støtte Ukraine. Det gælder lige fra indsamlinger af nødhjælp fra danske virksomheder til at facilitere konferencer og events, der styrker kontakten mellem dansk og ukrainsk erhvervsliv.
DI i langvarigt engagement
Således har DI i de sidste tre år været arrangør af en stor dansk fællesstand på konferencen/messen Rebuild Ukraine i Polens hovedstad Warszawa. Den seneste messe fandt sted en god uge før erhvervsfremstødet til Kyiv med følgende 17 danske virksomheder: Rebuild Ukraine 4.0
Og i marts 2024 faciliterede DI 40 forsvarsvirksomheders rejse til Kyiv sammen med forsvarsminister Troels Lund Poulsen for at deltage i en dansk-ukrainske forsvarskonference.
I begyndelsen af oktober stod DI igen i spidsen for en dansk erhvervsdelegation på 26 forsvarsvirksomheder, som deltog i den internationale forsvarsindustrikonference, DNFC2 i Kyiv. DI blev inviteret med til møde med præsident Zelinsky samt andre centrale industrier, og DI underskrev ved den lejlighed en samarbejdsaftale med Ministeriet for Strategisk Industri. På samme tur lancerede forsvarsminister Troels Lund Poulsen en forsvarsindustriel HUB sammen med direktør for DI Forsvars og Sikkerhed Joachim Finkielman.
Desuden har DI oprettet et kontor i DI’s hovedsæde til netværket Danish-Ukrainian Business Council – DUBC Danish-Ukrainian Business Council
Og det fortsætter i fremtiden
- DI’s indsats for at hjælpe Ukraine har høj prioritet hos os, og det vil helt klart fortsætte på forskellige områder. Det er jo til begge parters fordel, så jeg vil da klart opfordre flere danske virksomheder til at tænke Ukraine ind i deres forretningsovervejelser. Landet har en højt uddannet befolkning og en række relevante kompetencer inden for blandt andet it-teknologi. Samtidig rykker Ukraine jo hele tiden tættere på EU og Nato. Men selvfølgelig skal man tænke risici ind i den samlede beslutning, siger Emil Fannikke Kiær.
Invasion af Ukraine: Få hjælp af DI
Invasionen af Ukraine berører mange danske virksomheder, som kan blive påvirket af sanktioner og ufred. DI følger situationen tæt, og står klar til at rådgive om sanktioner og medarbejdersikkerhed.
Læs mereHold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.
Brug DI's beredskabs-værktøjer
Kriser kommer aldrig belejligt og de kan få store konsekvenser for din virksomhed. Analysér din virksomheds risici og sårbarheder med DI's værktøj og brug DI's skabelon til din beredskabsplan, så øger du både din virksomheds modstandsdygtighed og bidrager til et mere sikkert samfund.