Fra 2013 til 2023 er antallet af internationale lønmodtagere opgjort i fuldtidspersoner blevet mere end fordoblet fra 147.000 til 309.000.

29.04.24 DIB Nyheder

Rekord: De skaber dansk værdi for 282 mia. kroner

309.000 fuldtidsbeskæftigede med international baggrund skaber værdi i Danmark for næsten 300 milliarder om året.

Næsten 90 procent af den rekordhøje danske beskæftigelse er det seneste år kommet i form af internationale kolleger. Det viser beregninger fra Dansk Industri (DI) på baggrund af tal fra jobindsats.dk.

Beskæftigelsen i Danmark er henover året steget med 22.759 fuldtidsbeskæftigede. 19.811 af dem – 87 procent – er internationale, og det er der en grund til, forklarer DI’s arbejdsmarkedspolitiske chef Steen Nielsen.

 - Danmark er støvsuget for arbejdskraft. Flere års stigning i beskæftigelsen har gjort, at der stort set ikke er mere at komme efter inden for landets grænser, siger Steen Nielsen.

Læs også: Skræddersy din personalepolitik til arbejdstidsregistrering

Danskere mister ikke arbejdet

De internationale medarbejdere har samtidig nærmest uvurderlig betydning for dansk værdiskabelse. I 2023 skabte international arbejdskraft værdi for 282 mia. kroner, hvilket er ny rekord og svarer til 11 pct. af hele værdiskabelsen i Danmark.

- Man kan ikke overvurdere betydningen af international arbejdskraft i Danmark. Hvis ikke de havde været her og lagt den indsats, de gør, så havde vi jo ikke kunnet producere varer, behandle syge eller bygge huse i det omfang, der er brug for, siger Steen Nielsen

Han påpeger, at de internationale kolleger over de sidste ti år har båret halvdelen af fremgangen i det historiske opsving på beskæftigelsen. Fra 2013 til 2023 er antallet af internationale lønmodtagere opgjort i fuldtidspersoner blevet mere end fordoblet fra 147.000 til 309.000.

 - Danskerne kommer ikke til at gå uden arbejde. De går typisk på pension, og deres job bliver så overtaget af internationale kolleger. Det skal vi være glade for, for vi kunne slet ikke klare os uden, siger Steen Nielsen.

Læs analysen: Udlændinges værdiskabelse var 282 mia. kroner i 2023

Vi kommer til at mangle flere

I de kommende år vil der desuden blive behov for at tiltrække endnu flere fra udlandet. I de næste ti år bliver vi nemlig 75.000  færre personer i alderen 16-66 år.  

- Så medmindre vi ikke vil have nogle til at passe vores børn og ældre, fylde vores butikker eller gennemføre vores grønne omstilling, så er der ingen anden vej end at rekruttere international arbejdskraft, siger Steen Nielsen.

Derfor, mener han, er der også brug for, at vi gør det attraktivt og nemt for endnu flere at komme ind på det danske arbejdsmarked.

- Et enkelt og virksomt tiltag ville være, at personer fra lande uden for EU også kunne få adgang til at komme hertil, så længe de har overenskomstdækket arbejde. Det ville gøre en forskel med det samme, siger Steen Nielsen.

Laurids Cordtz Larsen

Laurids Cordtz Larsen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3593
  • Mobil +45 2135 9587
  • E-mail lacl@di.dk

Relateret indhold