Samlet skønner DI, at erhvervsinvesteringerne falder med 1,8 pct. i år, men så vil nedturen også være slut i takt med at renterne aftager og væksten kommer op i tempo.

Getty Images
04.06.24 DIB Nyheder

DI: God chance for rentefald torsdag

Tiden med rentefald kan starte på torsdag, forudser DI. Det vil gavne erhvervslivets investeringsmuligheder.

I to år har virksomhederne kæmpet med stigende renter til skade for investeringslyst og -evne, hvilket har lagt en dæmper på vækstmulighederne.

Alene i i 2023 løb renteudgifterne i danskernes husholdning op i 76 mia. kr. – 24 mia. kr. mere end året før. Dog har høj beskæftigelse og lønstigninger sikret en bund under privatforbruget.

Virksomhederne har også været ramt af stigende renter, som har øget de samlede udgifter, og derfor har det lagt en dæmper på erhvervslivets muligheder for at investere.

Ser frem mod rentemøde

Men torsdag er der en chance for, at trykket bliver taget den stigende rentekurve, forudser DI’s cheføkonom Allan Sørensen.  Den Europæiske Centralbank (ECB) holder rentemøde om eftermiddagen, og forventningen blandt mange økonomer er, at den toneangivende rente bliver sænket med 0,25 procentpoint.

- Sænker ECB renten vil det være en afslutning på to år præget af stigende renter, hvilket har påvirket danske virksomheder. En rentenedsættelse fra ECB vil jeg forvente udløser en kædereaktion, hvor danske banker og realkreditinstitutter følger efter. Og det gavne virksomhedernes mulighed for at investere, siger Allan Sørensen og tilføjer:

- I lyset af de sidste års mange rentestigninger, er en nedsættelse på en kvart procent i sig selv ikke så skelsættende. Men det kan blive et startskud til, at renten vil blive skruet længere og længere ned.

Artikel fortsætter under rentegrafik

Investeringer vil stige i 2025

DI udgav i maj en ny prognose for udviklingen i dansk økonomi. Her stod det klart, at netop de høje renter var med til at dæmpe virksomhedernes investeringer i eksempelvis transportmidler og maskiner. Og set fra byggebranchens perspektiv udløste de høje renter et markant fald i boliginvesteringerne.

Selvom virksomhederne er blevet mere positive i de seneste måneder, og vækstudsigterne tegner lidt lysere, så ventes virksomhedernes investeringer at falde yderligere i 2024, da de typisk reagerer med en vis forsinkelse på renteændringer.  Samlet skønner DI, at erhvervsinvesteringerne falder med 1,8 pct. i år, men så vil nedturen også være slut.

I 2025 ventes investeringerne at stige med 1,7 procent i takt med, at renterne begynder at aftage igen og væksten kommer op i et højere tempo.

For danskernes privatforbrug vil en lavere rente også styrke den disponible indkomst og dermed forbruget.

Læs DI's prognose for dansk økonomi her

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold