Oline Stærke stiftede Acembee sammen med Holger Bregnhøi for cirka to år siden. De ville bygge hardware, sensorer og systemer koblet på internettet, så man netop kan overvåge og styre noget uden at være fysisk til stede. Og de har besluttet sig for at lave selve “standarden” på området.

Foto: Acembee
22.05.24 DIB Nyheder

Iværksætter kan skære store lunser af energiforbruget hos NCC

Startup’en Acembee har leveret en IoT-løsning, som kan  skære  i omegnen af 30 procent af forbruget på lys og varme udenfor normal arbejdstid på en – snart to - af NCCs byggepladser. Den 29. maj kan du høre mere om samarbejde mellem iværksættere og etablerede virksomheder.

Måske er du kørt forbi en stor byggeplads sent om aftenen og har tænkt, at her bliver tyveknægtene da godt nok lyst igennem, hvis de vover sig ind.

Et lyshav er heller ikke synonymt med, at her arbejder en “grøn entreprenør”, som passer på forbruget og holder øje med udledningen af CO2 - også uden for normal arbejdstid.

Men i øjeblikket er man langsomt ved at “slukke for lyset” på en, snart to, af entreprenørvirksomheden NCCs byggepladser. Og det er ikke en håndværker eller nattevagt, som i aftentimerne løber rundt i mudderet og slukker for lyset eller dæmper det, hvor han må.

IoT - Internet of Things - styrer automatisk, hvornår der skal tændes og slukkes for lyset og for varmen. Løsningen kommer fra startup-virksomheden Acembee og Development Manager, IoT hos NCC, Lars Andersen har klare forventninger til løsningen, som i øjeblikket testes.

- Jeg er ret sikker på, at automatisering af processerne kan spare i omegnen af 30 procent af elforbruget på vores byggepladser udenfor arbejdstid, siger han.

Læs også: Vand truer 120.000 erhvervsbygninger

Forbrug størst uden for arbejdstid

Op mod 55 procent af forbruget på byggepladser sker ifølge Acembee uden for normal arbejdstid. Det er fx, når der er lys og varme på i weekenden, som jo løber op i mange timers ekstra forbrug. Lars Andersen vurderer selv, at tallet ligger et sted mellem 45-50 procent.

- Forbruget går på opvarmning af skurbyen og lys på pladsen. En byggeplads er en dynamisk arbejdsplads, hvor et skiftende antal mennesker arbejder fra uge til uge. Derfor er det svært for dem at etablere procedurer for, hvem der slukker lysene og skruer ned for varmen. Og så tager det jo også tid at gøre det, fortæller Oline Stærke, der er Co-founder hos Acembee og uddannet softwareingeniør.

Acembee går med IoT-løsningen efter en situation, hvor byggepladserne kan automatisere og optimere deres strømforbrug samtidig med, at de får en masse data, som de fx kan bruge til ESG-rapportering. Hun regner selv med, at Acembee’s løsning kan skære 30-50 procent af forbruget på NCC’s byggepladser uden for arbejdstiden.

Kolde containere og styring i skurvogn

Konkret har det været et problem for NCC at styre forbruget på opvarmning af aflåste materielcontainere, som kan indeholde alt fra værktøj til fugemasse.

- Som udgangspunkt må vi ikke varme containerne op, men vi skal holde dem frostfri. I praksis sker det mange steder på en lidt ineffektiv måde, og der har vi som led i Acembee’s løsning fået en timer placeret, så vi kan holde nogle containere frostfri samtidig med, at vi kan slukke helt for andre, der indeholder ting, som godt kan tåle lidt nattefrost, siger Lars Andersen.

Han er glad for, at man nu også kan styre elforbruget fra skurvognen. 

- Acembees løsning er smart, for så kan man sidde i en skurvogn og styre forbruget ude på byggepladsen. Og med opkoblede løsninger får vi desuden besked, når lyset så ikke virker. Man kan se nogle flere data, som bare gør, at vi bliver bedre til at nedbringe forbruget på byggepladserne, siger han.

Læs også: Sådan bliver din virksomhed parat til fremtiden

Acembee’s ambitioner

Oline Stærke startede sammen med Co-founder Holger Bregnhøi Acembee for cirka to år siden. De ville bygge hardware, sensorer og systemer koblet på internettet, så man netop kan overvåge og styre noget uden at være fysisk til stede. Og de har besluttet sig for at lave selve “standarden” på området.

- Vi vil være en standard inden for byggeriet; Det vil sige, at du ikke opfører et byggeri uden at have et værktøj fra Acembee på din byggeplads. Vores motivation ligger både i det bæredygtige - at vi kan spare CO2 for entreprenøren og samtidig gøre det nemt for byggepladsen at integrere og implementere løsninger, som gør en forskel, siger Oline Stærke.

Læs også: Beton-direktør i front med ESG-rapport

Hvem skal nu betale?

Hun ser frem til, at der fra 2025 eller senere kommer et krav om, at byggepladsen indgår i LCA’en. LCA eller Life Cycle Analysis handler om, hvor meget CO2, man må udlede af bygninger gennem 50 år. Og kontante krav til en byggeplads, som opererer i en kort årrække, vil hjælpe Acembee med hurtigere at skalere løsningerne op, så entreprenørerne motiveres til at investere i dem.

- Udfordringen er, at det ikke altid kun er entreprenøren, der betaler for strømmen. Nogle gange er det bygherren, og hvem skal så egentlig betale for en løsning? Det kan gøre det lidt svært at sælge løsningen ind. Derfor tror vi, at der skal være et regulativ, ellers ender det med at blive et mindre marked for os, siger Oline Stærke.

Til det siger Lars Andersen:

- En byggeplads er jo en hel fabrik, som bygger et hus, og i vores totalentrepriser er det som udgangspunkt NCC, som betaler for strømmen. Men uanset, hvem der betaler for strømmen, så har alle involverede parter - også fagentreprenører - et ansvar for at nedbringe CO2-udledningerne i byggefasen. Og hvis vi sparer på strømmen, sparer vi kroner og øre, og vi sparer kilo - og ton CO2, så det giver god mening at fjerne noget unødvendigt forbrug. Og så skal det hele vejes op mod, hvad løsningen koster. Hvis regnestykket så ellers er positivt, vil man jo være godt dum, hvis man ikke tog besparelsen, siger Lars Andersen og fortsætter:

- Jo mere vi kan gøre for at nedbringe forbruget, jo bedre. Og kravene til byggepladser bliver jo kun skrappere. Om 2-3 år vil vi se nogle helt andre krav.

DI skubber på

Acembee og NCC fandt hinanden på et netværksevent om IoT i Dansk Industri. Og samarbejdet mellem de to virksomheder er noget, man skal se mere af, hvis det står til Sine Linderstrøm, der er chef for iværksætteri i DI. 

- Samarbejdet mellem iværksættere og etablerede virksomheder er en mulighed for at forene det bedste fra to verdener. Iværksætterne er innovative og villige til at tage chancer. De etablerede virksomheder har en dybdegående forståelse for deres industri og marked. Når de to verdener mødes, kan der opstå et kraftfuldt dynamisk samarbejde til fordel for alle, siger Sine Linderstrøm.

Læs også: Iværksætter: Her er EU’s glemte barn

Event om grønt samarbejde i byggeriet

Se grønne samarbejder hos NIRAS

Onsdag den 29. maj 2024 i Allerød sætter Dansk Industri sammen med NIRAS Green Tech Hub og ConTech Lab fokus på det grønne samarbejde mellem store og små virksomheder i byggeriet. Her kan du blandt andre høre Oline Stærke fortælle mere om Acembee’s samarbejde med NCC.

event.contechlab.dk/grønne-partnerskaber-290524

Hjælp os med under-søgelse om startup-samarbejde

Deltag i undersøgelse om startupsamarbejde

Startup-corporate samarbejde er, som navnet antyder, et samarbejde mellem en stor, etableret virksomhed og en startup. Flere og flere store virksomheder er begyndt at arbejde strategisk med at etablere samarbejder med iværksættervirksomheder, fordi de kan bidrage med nye perspektiver og innovative løsninger.  

Brug fem minutter på et spørgeskema om startups og samarbejdet med store virksomheder.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Mads Kampp Christiansen

Mads Kampp Christiansen

Konsulent

  • Direkte +45 3377 4562
  • Mobil +45 2679 1395
  • E-mail makc@di.dk

Relateret indhold