Anni Matthiesen (V) KMC åbnede i dag officielt et nyt 5.000 kvadratmeter stort innovationscenter i Brande. Her i selskab med CEO Jesper Burgaard og branchedirektør Leif NIelsen, DI Fødevarer (til højre).

17.06.24 DIB Nyheder

Millioninvestering i innovationscenter kan gøre planter mere spiselige

Med 100 millioner kroners investering i nyt innovationscenter kan dansk know-how om kartofler udvikles til en global gamechanger for udvikling af plantebaserede fødevarer, mener DI.

Virksomheden KMC åbnede i dag officielt et nyt 5.000 kvadratmeter stort innovationscenter i Brande. Virksomheden har investeret 100 mio. kr. i bygningen af det nye center og  vil dermed mere end fordoble den nuværende innovationskapacitet og styrke dens position som verdens førende producent af kartoffelbaserede ingredienser.

- Den plantebaserede dagsorden vokser hurtigt, og KMC er klar til at levere bæredygtige plantebaserede løsninger til fødevareindustrien. Vores nye innovationscenter er en central del af denne strategi, og det vil spille en afgørende rolle i udviklingen af en dansk styrkeposition inden for biosolutions og produktion af fremtidens plantebaserede fødevarer, siger CEO Jesper Burgaard, KMC, i en pressemeddelelse.

Læs også: Kaffe skal hjælpe sommerfugle, mens du tanker strøm

Vil erstatte animalske ingredienser

KMC har haft rekordhøjt salg på 3,4 milliarder DKK i 2023, og de positive udsigter for det kommende år understøtter en stærk tro på fremtiden med plantebaserede løsninger inden for fødevareindustrien og for ejerne, de 6-700 kartoffelavlere, der investerer i innovationscentret, er der optimisme for fremtiden, oplyser virksomheden.

Konkret arbejder KMC, med at udvinde stivelse, fibre og proteiner af kartofler som indgår i mange forskellige fødevarer som f.eks. nudler, brød, chips/snacks og plantebaserede oste og dressinger. KMC arbejder målrettet på at erstatte animalske ingredienser med plantebaserede alternativer.

- Kartoflen har i sig selv et lavt klimaaftryk og leverer mange kalorier målt pr. hektar og derfor spiller KMCs arbejde en vigtig rolle i bestræbelserne på at reducere drivhusgasudledningen globalt med danske teknologier, siger Jesper Burgaard.

Læs også: Sådan bliver din virksomhed parat til fremtiden

Vil gøre forskel globalt

I Dansk Industri (DI) er branchedirektør Leif Nielsen meget begejstret for den investering, KMC har gjort.

- Med det nye innovationscenter viser KMC, hvordan dansk know-how kan omsættes til fremtidens fødevareløsninger, der gør en forskel globalt. Danmark er et videnstungt internationalt flagskib inden for produktion af fødevareingredienser,  hvor branchen gennem mange årtier har arbejdet målrettet med at forske og skabe viden, der kan omsættes til nye og mere bæredygtige produkter, siger Leif Nielsen.

Han fortæller, at ingredienser af kartofler har kæmpe potentiale, fordi kartofler indeholder proteiner af høj kvalitet og vigtige fibre.

- Det er en vanskelig opgave at vække forbrugernes interessen for en mere planterig kost. Her betyder konsistensen meget for spiseoplevelsen. Og det er noget, som kartoffelprotein kan bidrage med, ikke mindst i forhold til at give struktur til eksempelvis plantefars og andre køderstatninger, siger Leif Nielsen.

Læs også: Sådan sikrer vi dansk klimaneutralitet i 2045

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Hanne Bengaard

Hanne Bengaard

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3446
  • Mobil +45 5213 2408
  • E-mail hanb@di.dk

Relateret indhold