Sandsynligheden for et cyberangreb er vokset fra 10-40 procent til nu 40-60 procent.

Foto: Colourbox
04.06.24 DIB Nyheder

Trusselsniveauet for destruktive cyberangreb hævet

Rusland er sandsynligvis blevet mere risikovillig i forhold til at bruge hybride virkemidler mod europæiske NATO-lande, og det vil også omfatte destruktive cyberangreb, vurderer Center for Cybersikkerhed. Hør mere om forebyggende tiltag 11 juni.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen har netop fremlagt en ny trusselvurdering fra Center for Cybersikkerhed (CFCS), der viser, at trusselniveauet for destruktive cyberangreb er vokset markant. 

Trusselvurderingen er vokset fra lav til middel, hvilket ifølge centrets definition viser, at sandsynligheden for et angreb er vokset fra 10-40 procent til nu 40-60 procent.

- Vi har kunnet se det komme, set i lyset af niveauet af krig og geopolitiske spændinger, og vores medlemmer oplever også i stigende grad forsøg på angreb, og et behov for vejledning på området, siger digitaliseringspolitisk chef Andreas Holbak Espersen, Dansk Industri.

Læs også: Virksomheder får cyberhjælp af 100 ledige akademikere

Ødelæggende angreb

Destruktive cyberangreb er ifølge DI lige en tand værre end gængs hacking, fordi her er målet for en fjendtlig aktør at ødelægge mest muligt og ikke bare tage en virksomheds data som gidsel for at få løsepenge.

Det kan f.eks. være at slette eller overskrive data eller i yderste instans at lukke for kritisk infrastruktur som el, vand, varme etc.

- Rapporten skriver at russiske statslige hackere sandsynligvis vil vælge et bredt udsnit af mål i samfundsvigtige sektorer. Truslen gælder altså for hele Danmark og mange typer af virksomheder i forskellige sektorer, siger Andreas Holbak Espersen.

Han fortsætter:

- De ondsindede aktører er ligeglade med, hvem de rammer. Alle, der er sårbare, er mål, og formålet er at påvirke befolkning og svække opbakningen til Ukraine, skriver rapporten. Det handler altså om at være godt forberedt og sørge for at være opmærksom på de sårbarheder man har. Det er ikke kun særligt væsentlige virksomheder, der er i hackernes søgelys. 

Alle har en rolle

Alle – private som offentlige aktører – har ifølge Andreas Holbak Espersen en rolle at spille, når det gælder om at styrke vores sikkerhed.

- Det er vigtigt, at myndigheder i dag stiller sig frem og deler viden om trussel. Videndeling om sårbarheder, hændelse og best-pratice for hændelse håndtering er vigtigt, siger han.

Han mener desuden, at det er afgørende med vejledning til f.eks. virksomhederne fra CFCS om, hvordan man forebygger, opdager og håndtere angreb.

- Derfor er det også rigtig fint med one-pageren, der er offentliggjort i dag, og vi opfordrer også vores medlemmer til at følge med, når CFCS holder webinar om situationen 11. juni. Men når det er sagt, så er der behov for at gøre mere for at beskytte SMV’erne. Det er derfor, at DI fortsat kæmper for at få etableret en såkaldt SMV-CERT – en slags alarmcentral - , der kan sætte ind og vejlede de mindre virksomheder, som udgør rygraden af hele vores digital samfund, siger Andreas Holbak Espersen.

CFCS holder åbent webinar tirsdag den 11. juni kl. 14.30 om det forhøjede trusselsniveau for destruktive cyberangreb med fokus på forebyggende tiltag. Det vil være muligt at stille spørgsmål. Tilmelding via dette link.

Læs også: Ny lov: Sløs med cybersikkerhed kan koste dig lederjobbet

 

Brug DI

DI hjælper din virksomhed i gang med skærpede krav til cybersikkerhed:

1) Få vejledning til ny EU-direktiv, NIS2

Hvordan skal du og din virksomhed forholde sig til NIS2? DI Digital er klar med information og hjælp:

2) D-mærket gør dig klar til NIS2

Med D-mærket kan din virksomhed leve op til minimumskravene i NIS2. Sådan kommer du i gang:

 • Besøg D-mærkets hjemmeside
 • Book gratis opstartsmøde på 20 minutter
 • Foretag en hurtig selvevaluering af din virksomhed
 • Kom i gang via D-mærkets hjemmeside
 • Hør mere om D-mærket og NIS2 på vores kommende informationsmøde. Det er gratis.

3) Nyt projekt giver dig værktøj til NIS2

 • Arbejder du i en SMV og ønsker du, at være med at udvikle værtøjer til, hvordan i styrker jeres cybersikkerhed i forsyningskæden, så er der en ny mulighed her:
 • DI Digital tilbyder sammen med Copenhagen Business School (CBS) at virksomheder kan deltage i forskningsprojekt, som hjælper med, at NIS2-direktivets skærpede krav til virksomhedernes håndtering af cybersikkerhed.
 • Kontakt digitaliseringspolitisk konsulent Helene Jakobe Bom på hebo@di.dk, hvis du vil høre mere.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Jeppe Engell

Jeppe Engell

Chefkonsulent

 • Direkte +45 3377 4768
 • Mobil +45 4072 8990
 • E-mail jepe@di.dk

Relateret indhold