DI: Kina hilser atter udenlandske investeringer velkommen
Private virksomheder er atter inde i varmen i Kina. Det er godt nyt for det gensidige samarbejde mellem Danmark og Kina, vurderer DI.
Efter år med skrap regulering af private virksomheder i Kina, bliver der nu skruet ned for retorikken i erkendelse af, at private investeringer er afgørende for landets videre udvikling. Det kan være godt nyt for udenlandske og ikke mindst danske investeringer i det store land.
Det vurderer DI’s politiske chef i Kina Peter Bøgh efter at have fulgt en af årets vigtigste politiske begivenheder, nemlig Third Plenum, der løb af stablen i Beijing i sidste uge. Ved plenarmødet gjorde præsident Xi Jinping status over landets økonomiske situation.
Peter Bøgh hæfter sig ved et centralt punkt på mødets agenda, nemlig præmisserne for Kinas fortsatte teknologiske udvikling, hvor det er afgørende at styrke landets innovationskraft.
- I modsætning til tidligere blev statssektoren denne gang ikke nævnt som det primære omdrejningspunkt. Det ser jeg som et tegn på, at den private sektor for alvor er tilbage i varmen, siger Peter Bøgh.
Læs også: Kina vil åbne nye døre for dansk erhvervsliv
Gensidigt samarbejde mellem Danmark og Kina
Mange af Kinas stærkeste firmaer har holdt lav profil, siden Beijing indførte skrap regulering for at bevare kontrollen og få statsejede virksomheder op i tempo. Nogle af restriktionerne blev efter Covid-19 lempet igen, og nu kan der forventes flere tiltag for at styrke det private initiativ.
- Kinas manglende fremdrift har gjort myndigheder på især lokalt plan mere lydhøre over for erhvervslivets vilkår, og et frisk pust af udenlandske investeringer fremhæves som en væsentlig forudsætning for at få gang i hjulene igen, siger Peter Bøgh og fortsætter:
- Det kan efter alt at dømme komme danske virksomheder til gode. For selv om værdikampen mellem Kina og Vesten fortsætter, har både den danske og kinesiske regering gjort det klart, at de ønsker at opretholde det gensidige samarbejde.
Og han forventer derfor, at Xi Jinping ønsker at værne om forholdet til Danmark og andre pragmatisk orienterede nationer.
Det såkaldte Third Plenum er et fire dage langt plenarmøde som et led i regeringens 5-årige planlægningscyklus. Mødet var skemalagt til sidste efterår, men blev udskudt på grund af usikkerhed om, hvordan nationaløkonomiens mange udfordringer skulle tackles.
Fakta
Brug DI i Kina
Siden 2004 har DI tilbudt en ’Full Service’ ydelse, der sikrer en tryg og hurtig opstart for din virksomhed på det kinesiske marked. Vi varetager alt fra rekruttering af arbejdskraft til ansættelseskontrakter, bogføring, og management support. I kan også indkvartere jeres medarbejdere på DI’s kontor i Shanghai.
Endvidere har du via netværket Sense China mulighed for at blive holdt opdateret om den økonomiske og politiske situation i Kina. Medlemmer har blandt andet adgang til seminarer, netværksmøder, nyhedsbreve, analyser, studieture, og individuelle briefings. Læs mere på SenseChina.dk.
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.