Sommerudsalget slår igennem i junis inflationstal. Lav inflation styrker danskernes realløn.

Foto: Colourbox
10.07.24 DIB Nyheder

Lav inflation styrker købekraften

Med en inflation på 1,8 pct. i juni, hvilket giver en kraftig forbedring af danskernes realløn. Tøj og sko er 3,7 pct. billigere, mens energipriserne svinger.

Selv om inflationen er steget svagt over de seneste måneder, er junitallet på 1,8 pct. et godt signal for danskernes økonomi. 

- Danskerne oplever lige nu en kraftig forbedring af deres realløn. Forbrugerne er kommet i bedre humør i takt med at inflationen er kommet ned. Forbrugertilliden er ikke prangende, men ligger på det højeste niveau i næsten 2,5 år, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI).

Inflationen har svinget tæt om én procent fra september til april, mens den i de seneste to måneder har ligget tæt på to procent. Bag stigningen spøger fortiden, påpeger cheføkonomen. 

- Energipriserne er slet ikke lige så lave som sidste år og det trækker op i inflationen. Elpriserne nåede sidste år ned på det laveste niveau siden sommeren 2009, siger han.

Se inflationstal fra Danmarks Statistik her. 

Stort udsving i energipriser

Netop energipriserne udløser store udsving i pris-indekset. Men når kerneinflationen holder sig på 1,3 pct. bekræfter det, at der er mere ro på prisudviklingen. 

- Priserne stod bomstille fra maj til juni. Der er meget mere ro på prisudviklingen, når vi ser ændringen fra måned til måned. Forbrugerpriserne har næsten stået stille siden nytår, siger Allan Sørensen.

Et område hvor priserne bremser op er i mode-industrien. Priserne for tøj og sko er således faldet 3,7 pct. fra maj til juni. Det skyldes ikke mindst, at sommerudsalg sætter sig forbrugerpriserne. Det er dog et typisk scenarier får den tid på året og kan derfor ikke tolkes som en mere generel tendens i forhold til inflationen. 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold