Ifølge PET er Rusland stærkt afhængig af udenlandsk teknologi for at styrke deres militær. Det viser sig blandt andet ved, at der findes udenlandsk teknologi - herunder dansk - i russisk krigsmateriel.

03.07.24 DIB Nyheder

PET og FE: Sådan forsøger russerne at hente dansk teknologi fra virksomheder

Her er de røde flag, danske virksomheder skal være opmærksom på i forhold til russiske forsøg på at anskaffe kritiske teknologier.

Af hensyn til kildernes sikkerhed er ingen navne nævnt i artiklen.

Danske virksomheder er i stigende grad i søgelyset, når det kommer til russiske forsøg på at anskaffe kritiske teknologier.

Det var for nylig budskabet fra Politiets Efterretningstjeneste (PET), Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og Erhvervsstyrelsen ved et møde i Dansk Industri (DI).

Formålet med mødet var at informere danske virksomheder om de risici og faldgruber, der er forbundet med russiske forsøg på at anskaffe produkter og materiel til militært brug, ligesom de deltagende myndigheder hørte fra de deltagende virksomheder, hvordan de oplever forsøgene.

- Som virksomhed bør man være særligt opmærksom på listen over almene højprioritetsprodukter, som er de produkter, der findes på slagmarken i Ukraine, samt listen over økonomisk kritiske goder, der er steget voldsomt i eksporten fra tredjelande til Rusland, oplyste Erhvervsstyrelsen på mødet.

Almene højprioritetsprodukter kunne fx være processorer, forstærkere eller radionavigeringsapparater, mens økonomisk kritiske goder kan være kemikalier, maskiner og maskindele, forskellige køretøjer med mere.

Læs også: Ambassadører inviterer danske virksomheder hjem

Ruslands behov for udenlandsk teknologi

Ifølge PET er Rusland stærkt afhængig af udenlandsk teknologi for at styrke deres militær. Det viser sig blandt andet ved, at der findes udenlandsk teknologi - herunder dansk - i russisk krigsmateriel. Specifik er Rusland ifølge tjenesten interesseret i maritim teknologi, sensorer, laserudstyr samt visse industrimaskiner, der er underlagt eksportkontrol.

Fælles for mange af disse produkter er, at de falder under dual use-kategorien og derfor både kan bruges civilt og militært, hvilket gør dem særligt attraktive for den russiske militærindustri. For at få fingre i den slags benytter russerne sig af anskaffelsesstrategier, der ofte involverer komplekse netværk af mellemmænd og tredjelande og i visse tilfælde koordineres af russiske efterretningstjenester, hvilket gør det svært at spore produkternes reelle slutbrug.

Læs også: DI-chef efterlyser stærkt dansk kriseberedskab og central styring

Her er de røde flag

Nogle af de deltagende virksomheder på mødet fortalte om en række signaler, der kan være røde flag, der advarer om russiske forsøg på at omgå sanktioner:

Uventede ordrer fra nye kunder
Manglende klarhed omkring slutbrug eller slutbruger af produkterne
Nyligt etablerede virksomheder med store bestillinger
Komplekse ejerskabsmodeller
Unødvendige køb i forhold til det reelle behov for virksomheden

Det vakte genklang hos PET, som opfordrer virksomheder, der oplever noget mistænkeligt, til at tage kontakt.

- Hellere en gang for meget end en gang for lidt. Vi anerkender, at det er besværligt og omkostningsfyldt for virksomheder at screene og sikre, at produkter ikke ender i Rusland, men selvom det er urealistisk fuldstændig at bremse det, kan vi hæmme Ruslands militær ved at gøre processen mere omkostningsfyldt og besværlig, udtaler PET.

For mere information og vejledning opfordres virksomheder til at kontakte PET på pet@politi.dk eller Erhvervsstyrelsens Team Global Handel og Sikkerhed på eksportkontrol@erst.dk.

Rusland omgår sanktioner

Sådan forsøger Rusland at omgå sanktioner:

Subsidiære omgåelser: Subsidiære selskaber i tredjepartslande sælger sanktionerede produkter videre til selskaber inden for landet, som derefter sælger dem videre til Rusland.

Distributions omgåelser: Et salg til en virksomhed i et tredjepartsland med papirer på, at endestationen er et andet land, bliver i stedet solgt til Rusland.

Kurer omgåelser: Brug af en kurer, hvor der undervejs i leveringen opstår ændringer om lokationer, ender med at videregives til tredjeparter med tilknytning til Rusland.

Kilde: PET og FE

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Peter Bay Kirkegaard

Peter Bay Kirkegaard

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4685
  • Mobil +45 2311 9479
  • E-mail pbki@di.dk

Relateret indhold