Patentvoucherordningen blev revet væk af danske virksomheder på sekunder, hver gang den var åben for ansøgninger. Det er ikke så underligt, for patenter fremmer vækst, eksport og investeringer, siger DI’s ansvarlige for patenter og rettigheder, Mie Nancy Grouleff.  

Foto: Sif Meincke
02.07.24 DIB Nyheder

Populær millionstøtteordning til iværksættere og SMV’ere genoplives

Hver gang den åbnede, blev den revet væk. Derfor er DI glad for, at patentvoucherordningen genoplives med næsten dobbelt så mange penge fra 2025.

Indtil 2023 kunne små og mellemstore virksomheder (SMV) hente økonomisk støtte på 75 procent (maks 75.000 kroner) af omkostningerne til et patentansøgningsforløb. Fra 2021-2023 var der afsat 3 millioner kroner årligt til puljen, hvortil Novo Nordisk Fonden bevilligede 5 millioner kr. ekstra i 2023. 

- Patentvoucherordningen blev revet væk af danske virksomheder på sekunder, hver gang den var åben for ansøgninger. Det er ikke så underligt, for patenter fremmer vækst, eksport og investeringer, siger DI’s ansvarlige for patenter og rettigheder, Mie Nancy Grouleff.  

Derfor er hun også glad for, at regeringen, Danmarksdemokraterne, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre og Dansk Folkeparti i Iværksætterpakken, som blev offentliggjort 21. juni 2024, valgte at genstarte den yderst populære ordning.  

Politikerne bag vil endda næsten fordoble midlerne i puljen, så der afsættes 5 millioner kroner hvert år fra 2025 til 2028.  

- Vi er glade for at se, at politikerne også har lagt mærke til patentvoucherordningens massive succes, og at der er brug for, at den genoptages og endda med mange flere midler end sidst. Alle undersøgelser viser nemlig, at virksomheder med IP-rettigheder har større potentiale for succes, siger Mie Nancy Grouleff. 

Læs også: DI: Iværksætteraftale baner vejen for Danmarks fremtidige velstand

Iværksættere får vejledning 

Udover det øgede beløb til ordningen bliver der etableret en ny fast track for immaterielle rettigheder til iværksættere, så iværksættere og små virksomheder får vejledning til at komme i gang med at bruge og beskytte deres immaterielle rettigheder.  

- Danmark vil have kæmpe økonomisk gavn af en større grad af beskyttelse, især for iværksættere som kan få gavn af patenter på deres vækstrejse. Derfor er det afgørende, at regeringen vil afsætte midler af til, at patentvoucherordningen kan genoptages, siger Mie Nancy Grouleff. 

Ifølge Patent- og Varemærkestyrelsen var der i 2023 166 små og mellemstore virksomheder, der søgte om at få del i patentvoucherordningen. 

- I DI kan vi se det, virksomhederne kan se det, og vi er i den grad glade for, at regeringen også kan se, at iværksættere har brug for økonomisk støtte til at få patent på deres innovative løsninger, siger Mie Nancy Grouleff. 

Læs også: Vi har samlet DI’s tilbud, ydelser og indsatser til SMV’er

Mie Nancy Grouleff

Mie Nancy Grouleff

Konsulent, advokatfuldmægtig

  • Direkte +45 3377 3638
  • Mobil +45 6060 6634
  • E-mail migr@di.dk

Relateret indhold