Jylland har de grønne job
Det er særligt befolkningen i Jylland, der nyder godt af, at det danske arbejdsmarked bliver mere og mere grønt. 78 procent af Danmarks grønne industrijobs findes i Jylland.
På ti år er antallet af grønne job steget med 38 pct. til 83.000 årsværk i 2022. Det viser tal i ”Det grønne nationalregnskab” fra Danmarks Statistik, som Erhvervsministeriet har samlet i et faktaark.
Faktaarket dokumenterer, at der samtidig er sket en markant stigning i antallet af jobopslag, hvor virksomhederne efterspørger ”viden, færdigheder og værdier, som bidrager til den grønne omstilling gennem en reducering af den menneskelige påvirkning på klima og miljø.”
I 2007 var andelen af ”grønne jobopslag” kun ca. 4 procent, mens der i 1. kvartal 2019 blev efterspurgt grønne kompetencer i 8 procent af alle jobopslag. Det tal var steget til 12 procent i 1. kvartal 2024.
- Det er enormt positivt, at vi ser en stigende efterspørgsel på grønne kompetencer. Det skyldes ikke mindst, at Danmark har nogle helt klare styrkepositioner inden for de grønne industrier. Blandt andet inden for vind- og vandteknologi i Jylland, siger erhvervsminister Morten Bødskov (S).
Han mener, det understreger, at klimapolitik også er erhvervspolitik.
- Vi skal derfor sikre os, at vi formår at styrke vores grønne styrkepositioner og får skabt flere nye job. Det var blandt andet derfor, vi i maj gennem den grønne investeringsordning gav midler til fem konkrete projekter rundt om i landet, som i alt skal skabe ca. 800 grønne arbejdspladser, siger Morten Bødskov.
Læs også: ”Vi har verdens bedste medarbejdere”
Styrker Danmarks rygrad
Tallene vækker også glæde i Dansk Industri (DI), hvor adm. direktør Lars Sandahl Sørensen bemærker, at de grønne job især findes i Jylland. 53 procent af den grønne beskæftigelse – dvs. beskæftigelse knyttet til arbejdspladser med grøn eksport – ligger i Jylland, mens hele 78 procent af de grønne industriarbejdspladser – dvs. alene grøn beskæftigelse i industrien – befinder sig i Jylland.
- Det er et stærkt udtryk for, at produktionsdanmark, som er Danmarks rygrad, er i en rivende grøn udvikling, og at den grønne omstilling sker over alt i Danmark til gavn for hele samfundet. Og samtidig understreger det, hvor vigtigt det er, at vi sætter fuldt blus under den grønne omstilling til gavn for bæredygtig udvikling, vækst og velstand i hele Danmark, siger Lars Sandahl Sørensen.
Han glæder sig i den forbindelse over, at regeringen før sommerferien nåede frem til et udspil om generationsskifteskat, der, når det er gennemført, vil skabe tryghed for de mange familieejede virksomheder, der skaber mange industriarbejdspladser.
- I samme udspil var der lykkeligvis også et permanent forskningsfradrag, som kommer grøn omstilling til gavn. Fradraget er godt nok er lidt mindre, end vi I DI kunne have ønsket os, men det er et skridt i den rigtige retning, og I DI vil vi fortsat arbejde for, at der bliver prioriteret midler til forskning og udvikling ikke mindst inden for det grønne område, hvor mulighederne for jobskabelse kun vokser de kommende årtier, siger Lars Sandahl Sørensen.