Lammet land førte for 125 år siden til arbejdsmarkedets første grundlov
For 125 år siden lammede en lang og hård konflikt mellem arbejdere og arbejdsgivere store dele af landet. Det ledte den 5. september 1899 til Septemberforliget, der grundlagde spillereglerne for det danske arbejdsmarked – Den danske model.
Når DI efter nytår igen sætter sig til forhandlingsbordet for sammen med modparterne i fagbevægelsen at lande godt 200 nye overenskomster, hviler arbejdet på et solidt historisk fundament.
Det såkaldte Septemberforlig grundlagde tilbage i 1899 spillereglerne for det danske arbejdsmarked og etablerede fundamentet for dialog og forhandling mellem arbejdsmarkedets parter. Det praktiseres stadig i dag som ”Den danske model”.
Forliget kom i stand på baggrund af en lang og hård konflikt mellem arbejdere og arbejdsgivere. Den kulminerede i en stor lockout, som omfattede 40.000 arbejdere og lammede store dele af landet igennem flere måneder. Efter lange forhandlinger lykkedes det parterne at nå til enighed om et forlig, der blev underskrevet den 5. september 1899 - i dag for præcis 125 år siden.
- Det handler om, at vi i fællesskab skal finde gode, balancerede løsninger, som både virksomheder og medarbejdere har gavn af. Det har vi nu gjort i 125 år. Derfor er det også en god anledning til at minde om, at det kun kan fungere, hvis parterne lægger sig i selen for at finde de gode løsninger sammen, så politikerne blander sig uden om, siger Kim Graugaard, viceadministrerende direktør i DI.
DI værner om tradition og ansvar
Principperne i Septemberforliget er siden videreført i Hovedaftalen mellem Dansk Arbejdsgiverforening (DA) og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH). hvis grundregler har skabt en stabil og forudsigelig ramme for arbejdsmarkedet, hvor konflikter i langt højere grad løses gennem forhandling og voldgift i stedet for strejker og lockouts.
Som Danmarks største arbejdsgiverorganisation værner DI fortsat om den tradition og det ansvar, som Septemberforliget skabte.
- Vi er stolte af at være en central del af den danske model, som bygger på dialog, tillid og samarbejde mellem parterne. Det er den bedste måde at sikre et fleksibelt, produktivt og socialt ansvarligt arbejdsmarked, som kan tilpasse sig de skiftende behov og udfordringer i en globaliseret verden, siger Kim Graugaard.
Den danske model giver unik styrke
Udover at forhandle nye overenskomster indebærer rollen som arbejdsgiverforening også, at DI rådgiver DI’s medlemmer om personalejura, overenskomster og arbejdsmiljø. Sammen med Dansk Arbejdsgiverforening (DA) varetager DI også medlemmernes politiske interesser.
- Den danske model udgør en unik styrke for vores medlemsvirksomheder og deres medarbejdere hver dag. Den giver mulighed for at finde løsninger, der passer til de lokale forhold på virksomhederne og er med til at fremme samarbejde og udvikling, siger Kim Graugaard videre.
Septemberforliget kan ses udstillet på Arbejdermuseets udstilling Industriarbejdet.
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.