Lars Bentzen har ikke helt sluppet EU og besøger derfor løbende Bruxelles, når forskellige udbud af udviklingsprojekter er på bordet.

Foto: Lars Bentzen
13.09.24 DIB Nyheder

Fra lobbyliv i Bruxelles til blikskur i Afrika

Ejerleder Lars Bentzen, NTU, brænder for at gøre en forskel for mennesker i udviklingsprojekter verden over og ikke mindst i Afrika, hvor DI også ser stort potentiale.

Vi er der, hvor der er brug for os. I Afrika gør vi en stor forskel. Det spændende ved Afrika er, at der kan man lave en turnaround på tingene; Der er vi med til at skabe fundamentale ændringer.

Sådan lyder det fra ejerleder Lars Bentzen fra virksomheden NTU International A/S, som har et bredt netværk af eksperter i gang kloden rundt. Afrika har en særlig betydning for ejerlederen, hvor NTU gennem årene har bygget ministerier, sygehuse og et helt luftfartsvæsen op. Visionen er at være førende i bæredygtige udviklingsprojekter. 

- Når vi rådgiver og træner mennesker i projekterne, stiller vi os ikke bedrevidende an, men engagerer os i, at de mennesker, vi skal opbygge kapacitet hos, får mulighed for at gøre hinanden bedre, siger han.

- For ti år siden var det nyt med renewable energy, og vi var fra starten interesserede i at være med til at udvikle den bæredygtige energi. At vi havde nogle ordentlige værdier at arbejde efter betød også, at vi var på forkant, da boomet kom, siger han.

En opbyggelig forretningsmodel 

NTU arbejder ikke for den enkelte regering eller ministerium i fx Zambia. Forretningsmodellen er, at man arbejder for udviklingsbanker og EU. Det begynder med en licitation på verdensmarkedet. Nogle gange samler NTU et konsortium, andre gange byder virksomheden alene. Opgaverne finder NTU på EU's udbudsportal TED, hos den asiatiske udviklingsbank, ADB eller hos generaldirektoraterne i EU-Kommissionen.

At arbejde i periodevis usikre områder kræver forholdsregler. 

- Sikkerhed er en vigtig faktor, og vi har også sagt nej til projekter, hvor usikkerheden var for stor. Men at bygge institutioner op i sårbare og konfliktfyldte lande betyder samtidig, at man fremover kan undgå krig. Når man bygger noget op, som fungerer og folk begynder at tro på det samfund, de befinder sig i, så undgår de borgerkrig, siger Lars Bentzen.

Arbejdet er lokalt forankret med lokale ansigter og NTU sender derfor ikke mange supervisorer ud til projekterne. En projektstyringsmodel og et onlinesystem gør, at selvom man er fysisk langt fra et projekt, som fx på stillehavsøer, så kan man styre tingene.  

Droppede lobbyjob i Bruxelles 

Det var blandt andet med erfaringer som lobbyist i Bruxelles for det tidligere Railion Danmark, at han i 2007 tog hul på karrieren som ejerleder for NTU. 

- Jeg startede med at bruge mit netværk fra Bruxelles til at komme i gang med rådgivningsopgaver på transportområdet. Jeg skulle først sælge min egen tid, men hvis du vil skalere op, så skal du ret hurtigt stoppe med at sælge din egen tid og begynde at sælge andres, fortæller ejerlederen.

Han tog derfor en risiko og ansatte nogle folk og kom med i et internationalt konsortium, som i en rammekontrakt skulle lave transport og infrastruktur rundt om i verden. Man skulle sende projektteams udenfor EU til Afrika, Sydamerika og Asien for at løse opgaver langt fra alfarvej.

- Og de projekter, vi implementerede, blev trædesten til de næste. Jeg så også hurtigt de muligheder, som ligger i at være leder af et sådant konsortium. Det er der, vi skal være, tænkte jeg, fortæller Lars Bentzen.

Når man bygger noget op, som fungerer og folk begynder at tro på det samfund, de befinder sig i, så undgår de borgerkrig. Lars Bentzen, ejerleder, NTU International A/S

Sød musik når mennesker flytter sig

- Det var som sådan ikke transport, jeg var interesseret i. Det var snarere det med projekter og det med at få mennesker til at arbejde sammen om at levere noget, der gør en forskel for nogen. Det er det, jeg brænder for; Der er, når man kan mærke, at mennesker flytter sig. Når man kan se, at de ejer projektet, og det er, når jeg kan se, at de ansatte på kontorerne flytter sig, siger Lars Bentzen.

Eksempelvis glæder han sig over, hvor meget der har flyttet sig i et af de første projekter fra 2012, hvor man var med til at opbygge Zambias luftfartsdirektorat med sikkerhedsprotokoller m.m., så det nu er sikkert at starte og lande fly i lufthavnene.

- Jeg var på et tidspunkt på Madagaskar i forbindelse med et andet projekt. Der stod jeg så i en lillebitte lufthavn med kun ét fly og talte med den eneste ansatte i lufthavnen, der sad i et blikskur. Han fortalte mig, at han skam havde haft besøg af et team på to mand fra NTU ni måneder tidligere i forbindelse med vores kontrakt om afrikansk luftfartssikkerhed. De havde tjekket protokollerne. Så begynder man at forstå, hvor meget ude i hjørnerne af verden, vi har været, siger Lars Bentzen.

DI: Stort potentiale i Afrika

DI’s chef for global udvikling og bæredygtighed, Marie Gad, ser NTU som et godt eksempel på en dansk virksomhed, der er dygtige til at vinde internationale udbud. Og hun ser gode muligheder for danske virksomheder i en række afrikanske lande.

- Her kan vi se, at vores europæiske kon-kolleger er mere aktive end de danske virksomheder. Vi ser gerne, at danske virksomheder kommer ind og tager en større markedsandel, siger hun og tilføjer:  

- Danmark er et lille land, men danske virksomheder kan bidrage med en del af de løsninger, der er behov for i afrikanske lande – det gælder særligt inden for energi, vand og anden bæredygtig infrastruktur, fødevarer og sundhed.

Desuden vil danske virksomheder typisk fokusere på at bidrage til lokalsamfundet i form af jobs og overførsel af viden og teknologi. Forretningsklimaet er dog markant anderledes og det kræver tålmodighed at få succes.

- Der er en række risici, som man skal være opmærksom på, men det er også derfor, at vi er meget glade for, at regeringen med den nye Afrika-strategi har givet både IFU og EIFO bedre muligheder for at samarbejde med danske virksomheder, siger Marie Gad.

Regeringens Afrika-strategi vil øge danske investeringer i Afrika

NTU satser på sundhed

Som konsulent- og rådgivende ingeniørvirksomhed yder NTU hver dag teknisk service, kapacitetsopbygger, styrer offentlige finanser samt styrer projekterne. Sundhedsområdet er ifølge Lars Bentzen et vækstområde i Afrika, hvor NTU hjælper med at udvikle regionale hospitaler, som kan behandle flest muligt for livstruende sygdomme. 

Og så er der PFM (Public Finance Management), hvor EU eksempelvis laver budgetstøtte til et givent land, hvor der skal være nogen, der holder øje med, at pengene bliver brugt på den tiltænkte måde. Det er også et område, hvor NTU har vundet kontrakter. 

- Home Affairs and Migration er endnu et spændende område. Og vi har netop vundet en fireårig kontrakt om "Prevention of Radicalization” svarende til et beløb på 60 mio. EUR. Det er et projekt, som handler om at undgå, at flere unge i forskellige lande bliver radikaliserede, fortæller Lars Bentzen.

Læs også: Virksomheders interesse for Afrika stiger

Fakta

NTU International A/S

  • Lars Bentzen stiftede NTU (Nordisk Transport Udvikling) i 2007 som en enkeltmandsvirksomhed.
  • NTU er i dag en international konsulent- og ingeniørvirksomhed med 50 ansatte på fire kontorer i EU og 100 ansatte med tilknytning til 12 kontorer andre steder i verden
  • NTU har implementeret 170 projekter i 195 lande
  • NTU omsætter for lige under 20 mio. EUR. (120-130 mio. kr

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Marie Gad

Marie Gad

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3789
  • Mobil +45 2949 4447
  • E-mail msh@di.dk

Relateret indhold