Cathrin vil gøre noget ingen kvinde før har gjort
Om fem år vil Cathrin Pedersen Deleurand være et sted i byggemarkedskæden Bygma, hvor ingen kvinde har været før.
Cathrin Pedersen Deleurand vil gøre noget, som ingen kvinder før hende har gjort: Sidde i stolen som trælastdirektør i Bygma.
- Jeg kan godt lide det der Pippi Langstrømpe-agtige noget om, at det har jeg aldrig prøvet før, så det kan jeg godt klare. Jeg kan da sagtens være salgschef resten af min tid, men det job gad jeg da også godt lige kunne krydse af. Jeg synes bare, det kunne være fedt at gøre noget, der ikke er gjort før, siger Cathrin Pedersen Deleurand.
Fra hun i 2018 blev udlært som elev i Bygma Roskilde er det gået stærkt. Først blev hun udnævnt til ekspeditionsleder samme sted i 2020, og fra 1. februar 2025 gælder det så næste skridt i karrieren som salgschef i Bygma Haslev. Og før hun overhovedet var begyndt handelsvejen hos Bygma, havde hun i øvrigt allerede taget en bachelor i historie.
Mor og direktøren er forbilleder
Lysten til at udvikle sig og sætte sit præg på omgivelserne har hun ikke fra fremmede.
- Jeg har altid haft en mor, der altid har været leder og altid har udviklet sig, taget lederuddannelser og lederkurser. Hende har jeg set kravle op ad stigen i sundhedssystemet og på hospitalsområdet, fortæller Cathrin Pedersen Deleurand om moderen, der i dag er senior projektleder på byggeriet af et nyt universitetshospital i Køge.
Fra starten i Bygma Roskilde var det desuden hendes egen direktør, der yderligere ansporede hende til at blive leder. Det skete allerede ved samtalen om elevstillingen.
- Jeg var ikke et sekund i tvivl om, hvor passioneret han selv var for huset, og det han lavede og stod for i Bygma. Det var bare så fedt at høre, og jeg tænkte, at alt det her skulle jeg bare være en del af, siger Cathrin Pedersen Deleurand.
Hun så på den måde et fremtidigt billede af sig selv som direktør, hvis hun bare sugede til sig og udviklede sig.
- Det vil være et kæmpe ansvar at skulle sidde som trælastdirektør en dag. Jeg har altid taget hatten af for alt det, vores egen direktør kan. Det er så vildt, og det gad jeg da godt se fremgå af mine egne kompetencer en skønne dag. Fx det med at følge op på sine ting. Vi har altid joket og grinet lidt af, at ej nu kommer der igen en mail om, at vi skal huske det og det. Men os, der rykker videre - og vores salgsdirektør er lige rykket til Bygma Køge som trælastdirektør - vi tager mange af hans kerneværdier med os. Og nok har vi grinet lidt af det der med opfølgning, men det er altså bare en meget vigtig ting, siger hun.
Læs også: Bygninger væltede rundt for Peter Therkelsens øjne
Unge skal anerkendes
Da hun blev ekspeditionsleder i 2020, tog hun samtidig Bygmas salgslederuddannelse, og i de fire forgangne år har hun gjort sig sine egne erfaringer som leder. Et er fx selv at være engageret, noget andet er at holde gejsten oppe hos sine medarbejdere. Ikke mindst hos de yngre generationer, hvor hun nu er den, der ansætter de nye elever.
Det har været en svær opgave at få has på.
- Det handler om at lytte, forstå og give plads. Der er aldrig to medarbejdere, der er ens og har brug for det samme. Især generationerne er forskellige. De ældre har fx ikke brug for, at man dagligt står og klapper dem på ryggen. Men de yngre har brug for, at man er tilstede og anerkender dem hver dag, siger Cathrin Pedersen Deleurand.
Ifølge undersøgelser er det udbredt, at de yngre generationer også ønsker mere medindflydelse på jobbet. Det er i sidste ende kun godt, mener hun.
- De vil gerne en hel masse, når de kommer ind, hvor vi andre jo har været vant til, at det tager noget tid, før du får de sjove opgaver, og før du for alvor kommer til at høste frugten af dit arbejde. Men derfor er det ikke forkert, når de ønsker medindflydelse. Det er nogle gange det fede ved at få nye ind. Vi andre kan godt være låst af, at vi i lang tid har gjort noget på en bestemt måde, og så er det værdifuldt med et par unge og friske øjne med anden holdning til tingene, siger hun.
God ledelse inspirerer mere end dårlig
Cathrin Pedersen Deleurand har ikke selv stået i en situation, hvor hun har tænkt: Sikke en elendig leder. Det er de gode eksempler på ledelse, som inspirerer hende.
- Da jeg selv var elev, var der fx en arbejdsgang, som jeg ikke kunne få til at hænge sammen. Jeg synes ikke, den var logisk og mente, vi brugte vores ressourcer forkert, så jeg hev fat i min chef - vores butikschef - og sagde til ham: Kan det virkelig være rigtigt, at vi skal gøre det på den måde? Han svarede, at det var han enig i, og han syntes, vi skulle tage et møde med hans lederkolleger om det. Med hans støtte fik jeg lov til at beholde bolden. Det blev altså ikke ham alene, der gik videre med ideen. Jeg fik lov til at være fælles med lederen om det, så det ikke var ham, der gik ud og tog hele æren, siger hun.
Læs også: Hvad er god ledelse egentligt?
Parkerer stress i bilen
En stresset leder er -ifølge en ny analyse fra DI og Ennova - lige så skidt for medarbejderne som en dårlig leder. Men også på dette område er Cathrin Pedersen Deleurand bevidst om egen adfærd.
- Jeg har en mand og tre børn, heraf to på deltid, derhjemme samt en times kørsel hver vej. Det betyder, at der ryger mange timer på arbejde og alt det, man skal derhjemme, og det har været en balancegang for mig at finde ud af, hvordan jeg navigerer i det og ikke slæber noget med hjemmefra ind på kontoret. Så når jeg får parkeret bilen om morgenen, er det også der, jeg parkerer den stress, der måtte være med hjemmefra. Jeg lægger det i bilen, og så må jeg samle det op igen, når jeg kører hjem, siger Cathrin Pedersen Deleurand.
En anden ting hun gør for at forebygge stress, er at skrive opgaver ned i notesbøger.
- Jeg tror efterhånden, jeg har samlet fem notesbøger for blot lige at huske mig selv på en opgave. Min mor har fortalt mig, at hun nogle gange er vågnet kl. 03.00 om natten, fordi hun er kommet i tanke om noget med arbejdet. Det gider jeg ikke. Så jeg skriver tingene ned - om det så er privat eller arbejde. Det kan være, jeg ikke skal bruge det hele, men så ved jeg, hvor jeg har det, hvis jeg står i en situation og synes, jeg har glemt noget, siger hun.
Læs også: Sandahl: ”God ledelse kræver oprigtig interesse i andre mennesker”
Skridt for skridt
Lige nu gælder det særligt at undgå stress for Cathrin Pedersen Deleurand, der er hyret til at sætte skub i salget hos Bygma Haslev.
- Nu skal jeg ud og bevise mit værd i den nye rolle som salgschef. Jeg skal bevise, at jeg kan skabe resultater, og at jeg kan udvikle salgsorganisationen. I Roskilde har jeg prøvet ting af, som vi ikke før har gjort i Bygma, og hvor vi har skabt gode salgsresultater ved at nedbryde skellet mellem butik og trælast. Og jeg siger ikke, det bliver den samme opskrift i Haslev, men jeg tager nogle værktøjer med mig, som kan være med til at udvikle tingene og få skabt de nødvendige ændringer og tilpasninger. Og så om fem år, når de kan se, at det da går helt forrygende, kan de jo nok også se, at jeg da sagtens kan styre en hel forretning som trælastdirektør, siger hun.
Og at være rollemodel for næste generation af kvindelige ledere i den måske lidt konservative og mandsdominerede byggebranche, er noget, Cathrin Pedersen Deleurand allerede har taget på sig.
- Jeg samarbejder via Bygma med Roskilde Handelsskole, hvor jeg i tre år har deltaget i skolens karrieredage. Her har jeg fortalt min historie. Og næste gang jeg skal derned, kan jeg fortælle de unge kvinder, at nu har jeg taget endnu et skridt på karrierestigen, slutter Cathrin Pedersen Deleurand.
Bygma-ledelse - ikke for amatører
I 2024 begyndte 30 nye ledere på Salgslederuddannelsen, der er en central del af Bygmas indsats for at udvikle fremtidens ledere.
Uddannelsen træner lederne i at engagere medarbejdere på tværs af generationer.
Bygma prioriterer diversitet og inklusion i lederskabet, så lederne lærer at udnytte de styrker, hver eneste medarbejder bringer med sig.
I uddannelsen indgår en 360-graders ledelsesevaluering, som giver lederne indsigt i egne styrker og udviklingsområder.
Bygma arbejder også målrettet med at identificere og udvikle ledelsestalenter. Man fokuserer på at spotte talenterne tidligt og sikre, at de udvikles gennem uddannelse, træning og praktiske udfordringer.
God ledelse gør forskel
God ledelse gør forskel
Teams med engagerede ledere oplever:
18 procent højere produktivitet
23 procent højere indtjening
10 procent bedre kundeloyalitet
Medarbejdere, der trives, er 49 procent mindre tilbøjelige til at skifte job, mens utilfredshed med nærmeste leder fordobler risikoen for jobskifte.
Der er 72 procent lavere medarbejderomsætning blandt teams med gode ledere.
Der er 13,9 gange højere jobtilfredshed blandt medarbejdere, der er tilfredse med deres ledere.
30 procent af medarbejdere angiver en god leder som en top 5-faktor ved valg af nyt job.
Læs mere: di.dk/ledelse
Vi uddanner fremtidens ledere
Hos DI tilbyder vi et bredt udvalg af kurser, uddannelser og netværk, der udvikler ledere på alle niveauer.
Se alle tilbud for ledere her