Fødevareminister Jacob Jensen (V) fik rundvisning  hos Stryhns  i Roskilde sammen med bl.a. adm. direktør Kristian Kornerup Jensen  og branchedirektør i DI Fødevarer, Jakob Lave.

Foto: Uffe Hansen
15.01.25 DIB Nyheder

Minister luger ud i bøvlet lovgivning

Minister tager hul på oprydning i komplekse regler og efterlyser flere forhindringer, der skal ryddes ad vejen. Stryhns og DI tilfreds med de første skridt.

Mailboksen er ikke fyldt. Der er virkelig brug for, at der kommer flere konkrete eksempler på, hvad vi kan arbejde videre med for at forenkle reglerne.

Så klar lød opfordringen fra fødevareminister Jacob Jensen (V) til landets fødevareindustri, da han mandag besøgte Stryhns Gruppen, med oprydning i bureaukratiske regler var øverst på dagsordnen. En oprydning ministeren skød i gang i 2023 med projektet ”Lug ud i lovgivningen”, og hvor producenten af den landskendte leverpostej netop bød på et eksempel på indsatsen.

Ministeren strøg sidste efterår det obligatoriske 2. kontrolbesøg, hvor Fødevarestyrelsen ikke én men to gange skulle følge op med kontrol, hver gang en virksomhed fik en anmærkning efter et rutinemæssigt besøg. Det kostede unødvendige ressourcer i de fleste tilfælde.

- Vi arbejder med det her område, hver eneste dag, og jeg er derfor glad for at kunne besøge Stryhns, og høre hvad de mener er godt, og hvad vi kan gøre mere af. Vi har kun interesse i tårnhøj fødevaresikkerhed, og at vores virksomheder har betingelser som giver mening, sagde Jacob Jensen efter en rundvisning på fabrikken, der dagligt producerer op mod 100.000 bakker af det populære pålæg.

Fødevareministeriet kan kontaktes her med bøvlede eksempler. 

Unødvendigt besøg sløjfet

Stryhns adm. direktør Kristian Kornerup Jensen roste ministeren for at skrue ned for de ekstra kontrolbesøg. Det har gjort hverdagen lidt lettere.

- I langt de fleste tilfælde er det 2. kontrolbesøg et unødvendigt besøg, fordi vi, ligesom langt de fleste virksomheder, allerede har ændret, hvad der skal til, inden 1. kontrolbesøg, forklarede Kristian Kornerup Jensen og fortsatte:

- Det har myndighederne nu lyttet til og ændret, hvilket er et rigtigt godt eksempel på, hvordan myndigheder og virksomheder kan arbejde sammen og få fjernet unødvendigt bureaukrati, uden at gå på kompromis med fødevaresikkerheden.

Stryhns Gruppen ejer en række fødevarevirksomheder i Danmark og derfor er besøg fra fødevarestyrelsen en naturlig del af dagligdagen.

Stryhns adm. direktør Kristian Kornerup Jensen, fødevareminister Jacob Jensen og DI Fødevares branchedirektør Jakob Lave beskriver her vigtigheden af at rydde op i regeljunglen.

Video: Eva Guld Klausen

DI: Vi skal have flere eksempler

Branchedirektør Jakob Lave fra DI Fødevarer deltog også i mødet hos Stryhns Gruppen, og han ser det som positivt, at ministeren prioriterer arbejdet med regelforenkling.

- Indsatsen ser vi frugten af ved besøget hos Stryhn’s, hvor vi ser, at dialogen giver gevinst. Vi vil gerne gå skridtet videre og give ministeren endnu flere konkrete på eksempler, hvor en forenkling vil være oplagt. Komplekse regler er en tung byrde – også økonomisk - for fødevareindustrien, ikke mindst for de mindre virksomheder, sagde han.

DI anbefaler blandt andet, at kontrolbesøgene tilrettelægges mere  risiko- og behovsbaseret, på en måde der letter kontroltrykket. Udfordringen ved de mange kontrolbesøg er ikke kun et spørgsmål om at der skal bruges ekstra tid. Det koster også mange penge hver gang, efter at fødevarestyrelsen i 2024 skruede gebyret markant op for hvert kontrolbesøg.

Oprydningen i unødvendige regler har topprioritet i DI. Læs mere her. 

Efterlyser retningslinjer for allergener

Stryhns Gruppens adm. direktør greb Jacob Jensens opfordring og var ved rundvisningen klar med et andet område, hvor klarere regler vil gøre hverdagen lettere. Det drejer sig om håndteringen af de allergener, som allergikere ikke kan tåle. I dag er tolerancen nul for selv uskadelige små mængder af allergener i fødevare. Det tvinger eksempelvis Stryhns til at bruge ekstra mange kemikalier og rengøringsmidler, når fabrikkens maskiner skal skifte fra et produkt til et andet.

- Vi har brug for nogle mere klare guidelines for, hvordan vi selv kan risikovurdere ved små mængder af utilsigtede allergener. Den opfordring tog ministeren til sig ved besøget, og det håber jeg kan blive endnu et godt eksempel på, hvordan vi gennem dialogen kan effektivisere og gøre det bedre for miljøet af drive forretning, sagde Kristian Kornerup Jensen.

Stryhns henviste til Holland som inspiration, hvor man er langt fremme med at se på risikovurderingen af allergener. Fødevareminister Jacob Jensen greb den bold og lovede at tage kontakt til Holland for at høre nærmere om deres indsats. Guidelines på dette område vil formentlig skulle fastlægges på EU-niveau.

Flere kræfter til bæredygtighed

Ministerens besøg gav også Stryhns anledning til at beskrive virksomhedens indsats på det grønne område, hvor netop bæredygtighed og miljø lægger Stryhns ekstra på sinde.

Stryhns Gruppen har et mål om at blive CO2-neutral i egen produktion. Foreløbigt er CO2-udledningen reduceret med 60 pct. siden 2020 fra virksomhedens egen produktion, mens genanvendelsen af affald er tæt på 90 pct.

Der er masser at se til med den bæredygtige omstilling og den opgave vokser løbende. Og får vi enklere regler på andre områder er det med til at frigøre ressourcer til at sætte ind på det område. Det vil være mere værdiskabende, sagde Kristian Kornerup Jensen.  

Læs også: Sådan vil arbejdsgruppe rense ud i regelvanvid

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Jakob Lave

Jakob Lave

Branchedirektør

  • Direkte +45 3377 4924
  • Mobil +45 2171 7786
  • E-mail jakl@di.dk

Relateret indhold