DI vil sætte flere sejl til for, at flere virksomheder starter, at flere lykkes og at flere fastholder forbindelsen til Danmark og Europa, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

Foto: Büro Jantzen
08.01.25 DIB Nyheder

Sandahl: Iværksættere er vores hjerteblod

For Danmark er iværksættere hjerteblod. Det mener adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, der vil sætte alle sejl til for at hjælpe flere iværksættere til succes.

Det har alle dage været forbundet med store risici at springe ud som iværksætter. De lever oftest i hajfyldt farvand, hvor mange forhindringer skal overkommes. Ofte med få ressourcer og en mulig konkurs hængende over sig.

- Men kigger vi ud i verden og på de udfordringer, der skal løses, er én ting sikker: Vi har aldrig før haft så meget brug for iværksætterne og deres virkelyst som nu. Derfor skal vi som kollektiv gøre meget mere, for at flere vil tilvælge iværksætterlivet. Gøre mere for at de lykkes på vækstrejsen. Og for at de fastholder hovedsæde i Danmark eller Europa, når de er blevet til næste generations erhvervssucceser, siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, Dansk Industri (DI).

Han fortsætter:

- Kigger man på tværs af stort set alle samfundsudfordringer, nationale som globale, står én ting klart: Vi har behov for innovation og nye teknologier for at kunne løse dem. Og det er vores iværksættere, som i overvejende grad kan levere dem. Så hvis vi skal bevare dansk velstand i kommende generationer, er vi pinedød nødt til at blive bedre til at skabe og bevare succesfulde iværksættervirksomheder i Danmark, siger direktøren.

Læs også: Otte år med fejl på fejl er afløst af global succes

Danmark har gode forudsætninger

Lars Sandahl Sørensen mener, at Danmark har alle forudsætninger for at være et smørhul for de opkommende virksomheder; verdensførende forskning og uddannelsesinstitutioner, et stærkt iværksættermiljø som i stigende grad tiltrækker udenlandske investeringer, solid offentlig opbakning senest med en ambitiøs Iværksætterpakke og ikke mindst et etableret erhvervsliv, som tager ansvar for de unge virksomheder.

Men virkeligheden er samtidig, at der hvert år stiftes ca. 15.000 iværksættervirksomheder, hvoraf kun godt 1 procent - ca. 250 virksomheder -  bliver til højvækst-virksomheder, som leverer beskæftigelse, bidrager til eksporten, tiltrækker investeringer og talent til Danmark.

- Og mindst ligeså vigtigt: De har opnået en skala i forretningen eller produktet, som kan komme millioner af mennesker verden over til gode – eksempelvis grønne løsninger, nye typer medicin mv. Derfor vil vi i DI sætte flere sejl til, for at flere starter, at flere lykkes og at flere fastholder forbindelsen til Danmark og Europa, siger Lars Sandahl Sørensen.

Han fortsætter:

- Nytænkning og globalt udsyn er det, der kendetegner nogle af de startups, som stiftes hvert år. De fødes med globale ambitioner, og det er nøjagtig det, der er brug for, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: DI vil tilbyde 2 års gratis medlemskab til iværksættere

Samarbejde med etablerede er vejen frem

Han mener desuden, at samarbejde mellem iværksættere og etablerede virksomheder er helt afgørende for succes.

- Det gælder både gennem erfaringsudveksling, investeringer og co-creations, hvor iværksætteres banebrydende ideer kombineres med etablerede virksomheders kapital, salgsapparater og viden. Det er win-win, når det lykkes, siger Lars Sandahl Sørensen. 

Han roser i den forbindelse virksomheder som Alfa Laval, NIRAS og Kapacitet, der med egne initiativer har inviteret iværksættere indenfor for at hjælpe og samarbejde, hvor det giver mening. 

- Den form for samarbejder vil vi i DI gerne være endnu bedre til at være fødselshjælpere for. Som den største interesseorganisation for dansk erhvervsliv huser vi alt fra landets allerstørste virksomheder og de helt unge start-ups. Henover 2025 vil vi skrue op for indsatsen for at sikre mere samarbejde imellem det etablerede erhvervsliv og de mange startups, siger direktøren.

Han henviser til, at der er stort potentiale, idet knap 70 procent i DI’s Virksomhedspanel angiver, at de aldrig har samarbejdet med eller investeret i start-up-aktiviteter.

Han henviser desuden til et helt nyt initiativ, ”Founders Growth Collective”, hvor 100 lovende iværksættervirksomheder får hjælp til at komme ud i verden gennem brug af erfaringer fra 40 erfarne iværksættere, der allerede har haft succes.

- Den form for erfaringsudveksling kan gøre hele forskellen mellem succes og fiasko, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Vækstvirksomheder får millioner til at vokse internationalt 

Gratis medlemskab udvides

I forståelse for iværksætternes ofte vanskelige økonomiske situation har DI besluttet, at give iværksættere for at tegne to års gratis medlemskab mod det ene år, som iværksætterne indtil videre har haft mulighed for at tegne.

- Vi ved, at iværksættere skal vende hver en krone, og når man knokler døgnet rundt for at få ting til at lykkes, står et medlemskab af DI måske ikke øverst på prioriteringslisten. Men vi er helt sikre på, at den adgang til netværk, events, juridisk support og meget mere, som vi har på hylderne, kan gøre en positiv forskel, siger Lars Sandahl Sørensen.

Han vil desuden arbejde for, at kvinder får bedre adgang til kapital og netværk, så andelen af kvindelige iværksættere kan blive meget større.

- Danmark går glip af det kæmpe potentiale, der ligger i, at flere kvinder tænker iværksætteri. Det kræver nye, målrettede tiltag, der skaber lige adgang til ressourcer og støtte. Kvindelige iværksættere skal støttes bedre, og vi skal fortsætte med at skabe stærke vækstmiljøer i hele landet, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: Sumeya vil skabe Nike for muslimske kvinder

Startup i DI

Det får iværksættere adgang til i DI:

Gratis medlemskab i 2 år: Iværksættere kan få to års gratis medlemskab af Dansk Industri.

Netværk: Adgang til et omfattende netværk af over 20.000 medlemsvirksomheder.

Juridisk ekspertise: Adgang til juridisk rådgivning og ekspertise.

Internationalisering: Hjælp til at indtage nye markeder og udvide forretningen.

Rådgivning og støtte: Support og rådgivning fra DI for at fremme iværksætterens vækst og succes.

Arrangementer og workshops: Deltagelse i arrangementer, workshops og kurser, der er relevante for iværksættere.

Viden og indsigter: Adgang til viden, analyser og rapporter om relevante brancheemner og tendenser.

Politisk indflydelse: Mulighed for at få indflydelse på politiske beslutninger gennem DI's arbejde for at forbedre vilkårene for iværksættere i Danmark.     

For at blive en del af iværksætterordningen skal du opfylde følgende kriterier:

- Du har ansat din første medarbejder eller er i færd med at gøre det.

- Din virksomhed har maksimalt fire ansatte (direktøren/founder tæller ikke med).

- Din virksomhed er mindre end fem år gammel og er ikke en del af en koncern.

- Der er ikke tegnet overenskomst for virksomhedens ansatte.

Læs mere: DI.dk/startup

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Sine Linderstrøm

Sine Linderstrøm

Fagchef

  • Direkte +45 3377 3571
  • Mobil +45 2098 9913
  • E-mail sili@di.dk

Relateret indhold