Hvis vi handler hurtigt og effektivt, er jeg grundlæggende optimist omkring Europas fremtid, men tiden er kommet til, at vi vågner af tornerosesøvnen, siger DI's adm. direktør Lars Sandahl Sørensen.

Foto: Ulrik Jantzen
01.01.25 DIB Nyheder

Sandahl: Vi skal vågne af tornerosesøvnen

DI’s direktør, Lars Sandahl deler statsministerens analyse af verdenssituationens alvor, hvor Danmark i 2025 kan få en afgørende rolle i udviklingen af Europa.

Statsminister Mette Frederiksen slog nogle dystre toner an i sin nytårstale til danskerne 1. januar. Fred og frihed kan ikke tages for givet i Europa, så derfor skal der investeres mange penge i sikkerhed. Også konkurrencemæssigt er der behov for handling, hvis ikke Europa skal halte efter USA og Kina.

- Man siger lidt populært, at USA innoverer. Kina kopierer. Og EU regulerer. Det må vi ændre. Vi skal beholde arbejdspladserne i Europa. Og det kræver markant flere investeringer. Både offentlige og private. I energi, teknologi, forsvar, grøn omstilling og selvfølgelig i klima. Behovet er så stort, at vi bliver nødt til at se på hele værktøjskassen, lød det blandt andet fra statsministeren.

Læs hele Mette Frederiksens tale her

Europa ved en skillevej

DI’s adm. direktør Lars Sandahl Sørensen deler Mette Frederiksens analyse af verdenssituationens alvor, og at Europa står ved en skillevej omkring sikkerhed og konkurrenceevne.

- Der er behov for akut handling, som også stiller store krav til vores evne til at prioritere, da vi står over for massive og helt nye påkrævede investeringer, siger DI-direktøren.

Derfor bliver den særlige danske evne til samarbejde og at udvise tillid også endnu mere afgørende.

- Løsningen for Europa er først og fremmest reformer og afbureaukratisering. Nøglen til at gentænke europæisk økonomi med øgede investeringer i vores sikkerhed, tryghed og velstand ligger ikke i fælles gældsætning, hvor vi sender regningen ind i børneværelset, siger Lars Sandahl Sørensen.

Danske muligheder i EU-formandskab

Danmark har i år alle muligheder for at indtage en afgørende rolle for Europas udvikling, når vi til sommer overtager EU-formandskabet.

- Den mulighed skal vi gribe, for både i USA og i Kina er speederen i bund, mens vi er sakket frygteligt bagud som kontinent. Derfor er det afgørende med en aftale om et konkurrencetjek på de vigtigste erhvervsområder, så Europa kan komme tilbage på omgangshøjde, fortsætter Lars Sandahl.

Han peger, at Europa risikerer at udvikle sig til en taberregion. Målsætninger og skåltaler om at forbedre Europas konkurrenceevne er derfor ikke længere nok.

- Hvis vi handler hurtigt og effektivt, er jeg grundlæggende optimist omkring Europas fremtid, men tiden er kommet til, at vi vågner af tornerosesøvnen, siger DI-direktøren.

Bedre vilkår for at drive virksomhed

Statsstøtte er samtidig en del af den globale virkelighed, som det er nødvendigt at forholde sig til. I den sammenhæng er løsningen, at forbedre vilkårene for at drive virksomhed i Europa.

Men det kan også være i en fælleseuropæisk model med koordinerede investeringer, hvor medlemslandene betaler ind til en fond, der kan bruges til at styrke EU’s konkurrenceevne. Det er dog afgørende, at adgangen til EU-midlerne bliver markant mindre bøvlet, end den er i dag, slutter DI-direktøren.   

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Brug DI's beredskabs-værktøjer

Kriser kommer aldrig belejligt og de kan få store konsekvenser for din virksomhed. Analysér din virksomheds risici og sårbarheder med DI's værktøj og brug DI's skabelon til din beredskabsplan, så øger du både din virksomheds modstandsdygtighed og bidrager til et mere sikkert samfund. 

Besøg di.dk/beredskab

Søren Langelund

Søren Langelund

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3059
  • Mobil +45 2091 9335
  • E-mail slan@di.dk

Relateret indhold