Trumps toldtrusler kan løfte Kinas konkurrenceevne
Kina bliver i 2025 præget af bremser på vækstpotentialet, mens Trumps toldplaner styrer den politiske agenda. DI har en stribe arrangementer klar til interesserede virksomheder.
Danske virksomheder kan vende udfordringer i Kina til fordele, fortæller DI’s chef for Sense China, Peter Bøgh. Få her hans analyse af de næste 12 måneder på et af verdens største markeder:
Det ligger fast, at Kinas økonomi ikke kommer tilbage på fuld damp i 2025. Dertil er de nuværende udfordringer for store. Men mindre kan også gøre det.
Kinas regering har i andet halvår af 2024 taget et dybt greb i værktøjskassen for at finde de rette løsninger. To store kapitalindsprøjtninger har allerede haft en vis effekt. Prioriteten har været at gøre noget ved den enorme offentlige gældsbyrde, som lammer lokale regeringers investeringsmuligheder. Samt at indgyde fornyet tillid i ejendomsmarkedet, der under normale omstændigheder er en afgørende katalysator for Kinas økonomiske vækst.
Næste udfordring bliver den sværeste at løse. Privatforbruget i Kina skuffer fortsat, til trods for omfattende forsøg på at få folk til at bruge penge igen. Selvtilliden er væk blandt mange kinesere, og så gemmer man hellere til opsparingen. Resultatet er tomme butikker over hele landet. Opadgående boligpriser vil kunne give et boost, men kan ikke løse hele problemet.
Trumps toldtrusler..
Politisk kommer det meste til at handle om Donald Trump. I første omgang bliver det spændende at se, om Trump følger op på sit valgløfte om 60 pct. told på al import fra Kina. Den bliver svær at forklare til vælgere, der stemte på ham som protest mod høj inflation under Biden. Billige Kina-produkter har i mange år været en garanti for at holde forbrugspriser i ave på det amerikanske marked. Eksempelvis indkøber lavprisgiganten Walmart 2/3 af sit varesortiment fra Kina.
...kan forstærke Kinas konkurrenceevne
Ironisk nok kan de barslede Trump-tariffer forstærke den i forvejen stærke konkurrenceevne for Made-In-China produkter på globale markeder. Overkapacitet og vanvidskonkurrence i alle hjørner af det hjemlige marked har allerede presset priserne voldsomt nedad, og Kinas eksport forventes at slå nye rekorder i 2025. Det er en fordelagtig udvikling for danske firmaer med et veletableret leverandørnetværk i Kina. Af samme grund vil mange danske datterselskaber på trods af geopolitiske bekymringer sandsynligvis forstærke produktionsbasen i Kina.
Læs mere her, hvor DI's internationale afdelinger tager et kik i krystalkuglen for 2025:
USA: Danske virksomheder tager en bid af kontinentet
Tyskland: Valg og energipriser øverst på dagsordnen
DI i Kina
Brug DI i Kina:
- DI har haft fast repræsentation i Shanghai siden 2004
- DIs lokale teams leverer en bred vifte af tilbud til medlemmer på det kinesiske marked
- DIs rådgivningsydelser i Kina inkluderer selskabsetablering, Employer of Record, administration af lokalt selskab, ESG support, m.m. Læs mere her: DI i Kina - DI
- DIs netværksydelser i Kina inkluderer events, briefings, og studieture med fokus på Kinas politiske og økonomiske. Læs mere her: Network - Sense China
DI Kinas foreløbige arrangementer i 2025:
- Januar Webinar: China’s Labour Situation
- Februar Webinar: Cambodia: A Supply Chain Option?
- March Studietur: China and the Global South
- April Webinar: Highlights from Annual NPC Congress
- Maj Studietur: How China is Disrupting Global Auto Industry
- Maj Open event: Celebrating 75 Years of DK-China Relations
- Juni Netværksmøde: Status on China’s Economic Situation
- Oktober Studietur: Sourcing Opportunities in Southeast Asia
- December Netværksmøde: Expectations for 2026
Nøgletal for Kina:
- Danske virksomheder har 466 datterselskaber i Kina, der beskæftiger 85.211 medarbejdere (2022)
- Dansk eksport til Kina er vokset fra ca. 47 mia. kr. i 2015 til ca. 80 mia. kr. i 2023.
- Kinas BNP vækst ventes at blive på 4,4 pct. i 2025 mod 4,8 pct. i 2024.
(Kilde: DI, Danmarks Statistik og Oxford Economics)
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.