6 gode råd til at håndtere Trumps turbulens
Strategiske ændringer er undervejs for mange danske virksomheder i USA. DI er klar med gode råd til at håndtere usikkerheden her og nu.
Skal vi investere mere i USA - eller skal vi investere mindre? Skal vi øge vores lager – eller skal vi finde helt nye markeder? Spørgsmålene er mange i de danske virksomheder, der har foden indenfor i USA.
I løbet af blot en måned som præsident har Donald Trump skabt så meget turbulens, at fire ud af 10 virksomheder med aktiviteter i landet varmer op til strategiske ændringer, mens mange nedjusterer deres vækstudsigter. Omkring 1. april ventes den nye amerikanske administration at blive mere konkret på straftolde og andre indgreb, der kan påvirke konkurrenceevne og samhandel.
Interessen var derfor også stor, da DI mandag afholdt en konference i København, hvor blandt andet en af DI’s USA-eksperter, seniorchefkonsulent Peter Bay Kirkegaard, gav en stribe råd til, hvordan virksomhederne skal forholde sig her og nu, hvor meget stadig er usikkert.
- Overordnet handler det som i alle usikre tider om at holde hovedet koldt. Der er meget støj, som skal filtreres fra. Det er vigtigt at se på, hvad der konkret bliver sagt, som kan få betydning for ens virksomhed. Samtidig skal man huske, at den globale usikkerhed er ens for alle virksomheder, så den der forstår at navigere sikkert i de urolige farvande, har en klar konkurrencefordel, forklarer han.
6 gode råd om USA
Peter Bay Kirkegaard er klar med seks konkrete anbefalinger, mens vi venter på eventuelle mere konkrete udspil om eksempelvis straftold fra den amerikanske administration.
- Opbyg lager: Man kan i et vist omfang forberede sig ved at opbygge lagerbeholdninger i USA, så man får varer ind inden en eventuel straftold indføres. Lagerføring koster dog penge, og man skal også passe på, at man ikke får opbygget for stort et lager, så man risikerer at brænde inde med varer.
- Få styr på toldkoder: Af mange grunde er det vigtigt, at man bruger den rette toldkode for ens produkt. Det sikrer både, at man betaler den rette told for ens varer, men også at man ikke lige pludselig bliver fanget af, at der indføres straftold på nogle varer, men ikke andre.
- Oprindelsesland: Det er mindst lige så vigtigt, at man anvender det rette oprindelsesland for ens produkt, da toldsatserne varierer imellem landene. Og selvom et produkt er importeret fra Danmark, kan det sagtens tænkes at oprindelseslandet er et andet, nemlig det land, hvor hovedparten af varen er produceret.
- Toldværdi: Hvis værdien er sat for højt, kommer man til at betale for meget i told. Man kan godt toldoptimere ens vare ved f.eks. at source dele af produktet fra andre lande og på den måde få et mere ”fordelagtigt” oprindelsesland, dvs. en lavere toldsats. Man kan også sænke toldværdien ved at øge værditilvæksten i USA, f.eks. ved at lave produktpåfyldning i USA eller ved at skrue dele sammen i USA.
- Søg undtagelser fra straftold: I visse tilfælde kan ens produkt undtages straftold, hvis man kan overbevise amerikanske myndigheder om, at ens produkt er afgørende for amerikanske patienter, forskere, kunder mv. Det kræver dog en konkret ansøgning til amerikanske myndigheder.
- Søg nye markeder: Overvej, om man er for afhængig af det amerikanske marked og diversificer ens sourcing og eksport til nye markeder.
Dansk Industri har flere arrangementer i støbeskeen, der hjælper virksomheder med at håndtere usikkerheden og udfordringerne i USA. Læs mere om dem her: ”USA under Trump”

Over 100 erhvervsledere deltog mandag ved DI's arrangement, "USA under Trump", der blev afholdt hos Carlsberg.
Foto: Marie Thorsø KousgaardDI i USA
Hos DI USA er målet at hjælpe danske virksomheder til succes , også i et marked præget af politisk og økonomisk forandring.
- DI har været lokalt tilstede i USA siden 2006.
- DI har kontor i New York.
- Fra vores kontorer hjælper vi danske virksomheder med at komme ordentligt og sikkert i gang på det amerikanske marked.
- Vi hjælper med mange af de vigtigste elementer for at komme i gang med USA. Fra de indledende tanker og analyse af marked til selskabsetablering, administration, revision, rekruttering, visum og forsikring af det lokale selskab.
- Afdelingen ledes til dagligt af DI USA's General Manager Thomas Høgh Henriksen.
- Læs mere om DI USA og vores services her: DI USA | Få hjælp til selskabsetablering, eksport og rekruttering - DI
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.