Søndag klokken 15.30 kunne chefforhandlerne for DI og 3F Transport præsentere et treårigt forlig, som sætter rammerne på normallønsområdet for 186.000 lønmodtagere.

Foto: Sara Rud
23.02.25 DIB Nyheder

DI og 3F Transport indgår 3-årigt gennembrudsforlig

Ny balanceret aftale på transportens område cementerer den danske model som et solidt grundlag under  arbejdsmarkedet og dansk velfærd, siger DI’s chefforhandler, viceadm. direktør Kim Graugaard.

Dansk Industri (DI) og 3F Transport indgik søndag et treårigt forlig på transportens område. Aftalen er gennembrudsforlig på normallønsområdet og sætter rammerne for 186.000 lønmodtagere.

Med aftalen for to uger siden på industriens område, minimallønsområdet, er begge gennembrudsforlig på det danske arbejdsmarked nu i hus.

- Jeg tror på, at vi har nået en afbalanceret aftale, der giver både plads til lønstigninger for lønmodtagersiden, men også ligger inden for rammen, der bevarer en stærk konkurrenceevne. Også for vores medlemsvirksomheder i transportbranchen, siger chefforhandler og viceadm. direktør i DI, Kim Graugaard.

Alle anstrengelser værd

Forhandlingerne på transportens område blev indledt 8. januar. De afsluttende forhandlinger begyndte i går, lørdag, og varede natten igennem til kl. 13.00 søndag. 

Forhandlingerne omfatter den såkaldte Fællesoverenskomst, der gælder for lagerarbejdere, chauffører og havnearbejdere. Aftalen på normallønsområdet er den endelige overenskomstaftale for de dækkede medlemmer, mens den endelige lønstigning på minimallønsområdet, industriens område, aftales på virksomhederne. 

- Vi har forhandlet næsten et døgn. Men når først vi er i mål, så er anstrengelserne det hele værd. Vi lever lige nu i en verden i opbrud – alting synes usikkert. Men med denne aftale er vi med til at sikre ro på arbejdsmarkedet, forudsigelighed i lønudviklingen og stærk dansk konkurrenceevne i tre år frem, siger Kim Graugaard.

Nye elementer i aftalen

Transportaftalen læner op ad industriens gennembrudsforlig, så nogle vil genkende elementer fra industri-aftalen. Men aftalen indeholder også en lang række nye elementer, som begge parter er glade for:

  1. Forbedring af seniorordningen, med mulighed for finansiering af 46 seniorfridage.
  2. Nye tiltag for at sætte fokus på bedre trivsel på arbejdspladserne. Det sker gennem en ny konsulenttjeneste, der kan rådgive virksomheder med at fremme trivsel og bedre psykisk arbejdsmiljø og forebygge krænkende handlinger.
  3. Og så har aftalen mere fokus på fleksibilitet både for virksomhederne ved at kunne planlægge arbejdstiden mere fordelagtigt. Men også fleksibilitet for lønmodtagerne. Aftalen giver mulighed for at planlægge arbejde og privatliv bedre.

Læs mere om Fællesoverenskomsten her

Vigtigere end nogensinde

Kim Graugaard ser det alt i alt som en afbalanceret og ansvarlig aftale. 

- Forholdene for både arbejdstagere og arbejdsgivere bliver bedre. Danskerne kan regne med den danske model, siger han og fortsætter:

- Danmarks første overenskomst blev aftalt for mere end 100 år siden – og hver eneste aftale siden da er vigtig og historisk. Men især denne. Når verden skælver, så er det vigtigere end nogensinde, at den danske model står som en del af et fast grundlag under Danmark. Denne 3-årige aftale er skabt i urolige tider – derfor er den så vigtig.

Læs alt om OK 2025 her

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Relateret indhold