DI i Berlin: Et usædvanligt valg i en turbulent tid
DI’s chef i Tyskland gør regnebrættet op efter en kort og uforudsigelig valgkamp. Nu er fokus rettet mod en kommende regerings håndtering af landets økonomiske nedtur.
Søndagens forbundsdagsvalg i Tyskland blev at de mest uforudsigelige i nyere tysk historie, hvor den kommende regeringsdannelse vil få stor betydning for både Tyskland og Europa i de kommende år.
Det vurderer DI’s general manager i Tyskland, Hans Wicks. Fra kontoret i Berlin hjælper han og DI’s team danske virksomheder ind på det tyske marked, hvor de i øvrigt også søndag aften afholdt et valgarrangement for medlemsvirksomheder og partnere.
Hans Wicks ser flere tendenser i den overståede valgkamp, som dansk erhvervsliv skal tage bestik af på et eksportmarked, der i forvejen kæmper med lav vækst og høje energipriser, der løfter produktionsomkostningerne.
Grundlæggende har valgkampen været usædvanlig kort efter regeringens kollaps i slutningen af 2024, hvor koalitionen mellem SPD, De Grønne og FDP brød sammen. Det har givet partierne mindre tid til at føre kampagne og vælgerne mindre tid til at orientere sig, samtidig med at opmærksomheden blev udfordret af Donald Trumps dialog og med Rusland.
Læs også: DI-topchef: Tyskerne skal samles om en regering, der også kan samle Europa
Økonomisk krise på agendaen
Tysklands økonomiske usikkerhed har generelt domineret dagsordenen, fortæller Hans Wicks.
- Tysk økonomi står i en af sine største kriser i nyere tid, med en langvarig recession og stigende arbejdsløshed. Mange vælgere er bekymrede for deres fremtid, og debatten har været præget af spørgsmål om, hvordan den nye regering vil håndtere den økonomiske nedgang, fortæller han.
Desværre har den korte valgkamp også skubbet den grønne omstilling i baggrunden, mens migration har været centrum.
- Mens klima og grøn omstilling var et af de største emner ved sidste valg i 2021, har det denne gang fået langt mindre opmærksomhed. Den økonomiske situation og migrationsdebatten har skubbet klimaet ud af dagsordenen, og partier som De Grønne har haft svært ved at få deres mærkesager igennem, siger DI’s chef i Tyskland.
I forhold til migration har flere partier skærpet deres retorik og foreslået strammere politik, hvilket har gjort spørgsmålet til en af de største skillelinjer i valget.
- Den øgede opbakning til det højreorienterede Alternative für Deutschland (AfD) vidner om, at en stor del af vælgerne efterspørger en markant ændring i den førte politik. Tragiske begivenheder i Magdeburg, Aschaffenburg og München, midt under valgkampen, bragte endnu mere fokus på dette spørgsmål, fortæller Hans Wicks.
Læs også: Analyse: Tysk krise rammer også danske virksomheder
Fakta
Brug DI i Tyskland
- DI har været lokalt til stede i Tyskland siden 2018 og har i dag kontor i Berlin med 3 medarbejdere, der hjælper danske virksomheder i gang på det tyske marked.
- DI hjælper med alt lige fra de indledende tanker om valg af marked, selskabsetablering, rekruttering, administration af lokalt selskab og meget mere.
- Afdelingen ledes til dagligt af DI Tysklands General Manager Hans Wicks
- Læs mere om DI Tyskland og vores services her.
- Arrangementer i 2025:
- 14 marts: Åben-Hus uge, hvor DIs medlemsvirksomheder gratis kan arbejde fra Berlin-afdelingen i Rummelsburg. Inkluderer en halv times gratis rådgivning.
- I april: Fejring DI Tyskland to års jubilæum for Berlin-kontor.
- 8-10 april: Deltagelse i Life Science-messen DMEA i Berlin.
- Juni: Grundlovsdag markeres med sommerfest i Berlin.
Hold dig opdateret
Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.